2017. október 9., hétfő

Szent Jakab zarándokút-kereszteződés



St. Jakobskirche


Szent Jakab templom

Cím: Jakobsplatz 1, 90402 Nürnberg, Németország
Telefonszám: +49 911 2142500
Hivatalos honlap: http://jakobskirche-nuernberg.de/
Információ zarándokoknak: http://jakobskirche-nuernberg.de/pilgern/


A nürnbergi óváros délnyugati részén található a Jakoberviertel, itt található a St. Jakobskirche, mely egy evangélikus templom. Érdekessége, hogy történelme során több vallás és lovagrend temploma volt, valamint, hogy ez a templom egy zarándok-központ.




Története

A templomot 1209. február 20-án alapította IV. Otto, Szent Római Császár. A kis román kápolnát mintegy 80 évvel később lebontották, és új templomot építettek.
A templom hamarosan a Szent János Lovagok birtokába került. II. Frederick a rendnek egyre több tulajdont adott. A templomban még mindig látható a főoltár hátulján lévő díszes kép, amely 1360-1370-ből származik. Ha becsukják, a bal oldali panelen a születést, a jobb oldali panelen a keresztre feszítést láthatjuk. A műalkotás Veit Stoss és a Michael Wohlgemut műhelyében készült, az egyetlen nagy oltár Dél-Németországban, mely az eredeti helyén található.


A reformáció ideje alatt a Szent Jakab templom a protestáns egyházak egyike volt. 1531-ben egy protestáns prédikátor működött itt, de az egyház továbbra is a katolikus Teuton Lovagrend birtokában maradt.
1632-ben a harmincéves háború idején Gustav Adolf király megfosztotta birtokaitól a Teuton Lovagrendet, és a templomot átadta Nürnberg városának, és kiterjedt felújítást hajtottak végre rajta. A Vesztfáliai Szerződés rendelkezései alapján a Teuton Lovagrend 1648-ban visszakapta a templomot. 1809-ig, mikor is Bonaparte Napóleon elrendelte a feloszlatását, a rend tartotta fenn.

1810-ben a St. Jakobkirche lett a harmadik nürnbergi protestáns plébániatemplom.

Súlyosan megrongálódott a második világháború alatt, 1945. január 2-án lebombázták, később helyreállították. 1962 szeptemberében Nagy Szent Jakabnak szentelték fel újra.


A templom Steinmeyer három manuális csőrendszerű orgonája 1968-ból származik.



Szent Jakab zarándokút-kereszteződés


A Szent Jakab templom egy „zarándokút-kereszteződés”. Itt egyesül az északi Lichtenfels-Bamberg-Nürnberg és a Hof-Bayreuth-Nürnberg útvonal, itt találkoznak a kelet-prágai útvonallal, és mennek tovább a Boden-tó felé Ulm-Konstanz irányába, valamint ez a templom a kiindulópontja a közép-frankföldi Rothenburg ob der Tauber felé induló Szent Jakab útnak.

A templom előcsarnokába érve ez egyből nyilvánvalóvá válik a belépő számára. Egy kis kiállítás-félét találunk itt, térképeket, információs füzetkéket, és az elmaradhatatlan pecsétet is.








A templom egyszerű falain azért találunk érdekességeket szép számmal, és a fésűkagyló motívum is felfedezhető több helyütt.



















Ha valaki innen tervez/szeretne zarándoklatra indulni, részletes információkat talál a templom honlapján.


Egyéb látnivalók Nürnbergben


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK

Szent Jakab templom ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/St._Jakob,_Nuremberg
Szent Jakab templom honlapja NÉMETül: http://jakobskirche-nuernberg.de/
Információ zarándokoknak NÉMETül: http://jakobskirche-nuernberg.de/pilgern/


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!