2017. október 24., kedd

A puzzle-város: Ravensburg




Museum Ravensburger

Cím: Marktstraße 26, 88212 Ravensburg
Tel.: +49 751 - 86 1377
Fax: +49 7542 - 400 101
e-mail: museum@ravensburger.de
Honlap: https://www.ravensburger.net/museum-ravensburger/start/index.html

Nyitva tartás:
Hétfő kivételével minden nap 11:00-18:00

Belépő
Felnőtt (15 éves kortól): 7,50 €, Gyerek (3-14 éves korig): 5,50 €, Audioguide 3,00 €


Museum Ravensburger
Marktstraße 26, 88212 Ravensburg

Ha Ravensburg nevét meghallom, egyből a puzzle jut eszembe. Éveken keresztül hobbim volt a puzzle, de mivel szerettem volna, ha az általam kirakott képek a falra kerülnének, és nem a dobozaikban porosodnának (mint ahogy aztán történt) -márpedig ennyi falfelület a világon nincs-, felhagytam vele.

Mivel Ravensburgban volt az az airbnb-s szállás, amit a sétarepülést és a hangár-látogatást megelőző estére foglaltunk, nem volt kérdés, hogy szétnézünk kicsit a városban, és megnézzük ezt a múzeumot is.

Az első puzzle 

A Museum Ravensburger Otto Maier házában található. Azonban nem Otto Maier volt az, akinek az első kirakós játékot köszönhetjük. A játék feltalálójaként az angol John Spilsbury térképkészítőt és rézmetszőt jegyzik, aki 1763-ban egy Nagy-Britannia-térképet ragasztott egy falapra, majd lombfűrésszel szétfűrészelte a grófságok határai mentén (innen ered a játék angol neve: jigsaw puzzle, „lombfűrészrejtvény”). A játékos célja az volt, hogy a térképet újra összeillessze. Ezt a kirakót, mint segédanyagot a földrajz tanulásához árusította.

Ravensburger - Otto Maier 

Otto Maier Ravensburgi könyvkereskedő 1883-ban írta alá első kiadói szerződését, ezzel megalapítva a ma már nemzetközileg elismert Ravensburger márkát. Első kiadványai útmutatókat tartalmaztak az építési és kézműves mesterségek számára. 1884-ben jelent meg az első játék a „Voyage around the World” (Utazás a Föld körül) címmel. A nagy gonddal, kézzel készített, gyönyörű figurákkal ellátott játékot Jules Verne „80 nap alatt a Föld körül” című bestsellere ihlette. Ezt gyorsan követték tanulási és gyermekjátékok, kártyajátékok, stratégiai játékok, könyvek és gyermekművészeti és kézműves készletek. Az összes termék mögött a „a cselekvés által tanulni” irányelv áll.


Otto Maier

Otto Maier célközönsége mindenütt olyan családok voltak, akik értékelték a kiváló minőségű termékeket. A „csak a legjobb” stratégiája már korán sikeres lett. A régión túli értékesítésre azonban Ravensburg városa nem kínált ideális feltételeket, hiszen távol esett Németország kulturális és gazdasági központjaitól. Ezért Otto Maier a hatékony marketingre és az okos reklámozásra koncentrált. Már 1900-ban levédette a „Ravensburger Spiele” védjegyet a Német Birodalmi Szabadalmi Hivatalnál, és 1902 után Németország egyik első olyan kiadójává vált, aki utazó ügynököket küldött Németország, Nyugat-Európa, az Osztrák-Magyar Monarchia és a Balti államok területére.

A két világháború között Otto Maier és három fia létrehozta saját könyvkötő és dobozgyártó létesítményeit. 2 évre rá, 1925-ben Otto Maier meghalt, és fiai vitték tovább az üzletet, mely eddigre már évi 25 millió játékot és puzzle-t gyártott.

A második világháború után a játékok óriási népszerűségnek örvendtek, a cég tovább nőtt és továbbra is a család tulajdonában maradt (és van még napjainkban is).  

1960 után további gyártó- és raktári létesítményeket építettek, és megnyílt az első leányvállalat Hollandiában. 1970 óta, közel minden nyugat-európai országban létrehoztak leányvállalatokat, és a Ravensburger termékeit a mai napig szerte a világon 90 országba exportálják.

1974-ben szabványos védjegyet kellett létrehozni minden Ravensburger termékre, ekkor kapta a Ravensburger márka a ma is ismert és használt kék háromszög logót.


Az 1980-as évek elején megjelentek az elektronikus videojátékok. A vállalat kettős stratégiával válaszolt: finomította és javította a hagyományos termékskálát, és ugyanakkor határozottan részt vett az elektronikus és televíziós ágazatban, videokazettákkal, majd CD-ROM-okkal, de továbbra is megmaradt a szórakoztató tanulás és a játék témájánál.

A vasfüggöny leomlása után Kelet-Európában és Kelet-Németországban új értékesítési lehetőségek nyíltak meg, a cég gyorsan fejlődött tovább.
1998-ban megnyitották a Ravensburger Spieleland szórakoztató parkot a Boden-tó környékén, amelynek célcsoportja elsősorban két-tizenkét éves gyermekekkel rendelkező családok.

A részvénytársaság részvényei továbbra is az alapító Maier család tulajdonában vannak.

A Ravensburger az első...
A Ravensburger Games Európa első számú puzzle és kézműves termék gyártója, valamint német piacvezető a játékok terén. A Ravensburger Books jelenleg a német gyermek- és ifjúsági könyvpiac egyik vezető kiadóvállalata. A Ravensburger értékesítéseinek több mint a felét külföldi piacon éri el. Ez az egyik olyan kevés vállalat az ágazatban, amely saját európai termelési létesítményekkel rendelkezik. Az összes Ravensburger termék 85%-át Ravensburgban és Poliçkában (Cseh Köztársaság) gyártják.

Guiness világrekord! 

A ma kapható Guiness World Records által is elismerten legnagyobb puzzle-t is a Ravensburger készítette! A 40320 db-os Panoráma puzzle Felejthetetlen Disney pillanatok címmel kapható. Kirakott puzzle mérete 680x190 cm (majd’ 13 m2!!). Dobozának mérete 40x26x90 cm, súlya 20 kg! Ennek a monumentális képnek a kirakása körülbelül 600 órát igényel. Napi 1-2 óra rakosgatással töltött időt számolva, közel egy év munkája lenne. A puzzle témája a Walt Disney legsikeresebb és legemlékezetesebb „egészestés” filmjei: Hófehérke, Mickey egér, Dumbo, Bambi, Hamupipőke, Pán Péter, Dzsungel könyve, Hableány, Szépség és a szörnyeteg és az Oroszlánkirály. Ezeket a témákat, -a kirakást segítendő- külön-külön csomagolták. Az egyenként 4032 darabot tartalmazó képrészleteket 10 zacskóba csomagolva találjuk a dobozban.

Museum Ravensburger 

A Museum Ravensburger három szinten mutatja be a cég történetét, és termékeit.

Földszint

Itt van a kassza, és innen indul a felfedezés. Lehet audioguide-ot kérni (magyarul sajnos nincs), és van egy speciális gyerekeknek is. Ez egy játék (tiptoi® Museums-Rallye), ahol különböző feladatokat kell megoldaniuk, megtalálni a válaszokat, és egy tollal -aminek cuki répa formája van J-, be kell írni a választ a kütyübe. 3 korosztály számára különböző feladatok vannak.

Láthatjuk a cégalapító Otto Maier irodáját, dokumentumokat, fényképeket, és a legelső játékot, az „Utazás a Föld körül”-t is, egyéb játékok mellett. Egy aranyos videón betekintést nyerhetünk a gyár mindennapjaiba is.

Otto Maier irodája

Otto Maier irodája

Otto Maier irodája

Otto Maier irodája

Otto Maier irodája
Könyv 1907-ből


A két világháború között Otto Maier és három fia létrehozta saját könyvkötő és dobozgyártó létesítményeit.

A két világháború között Otto Maier és három fia létrehozta saját könyvkötő és dobozgyártó létesítményeit.
1884-ben jelent meg az első játék a „Voyage around the World” (Utazás a Föld körül) címmel.

„Voyage around the World” (Utazás a Föld körül)

„Voyage around the World” (Utazás a Föld körül)

„Voyage around the World” (Utazás a Föld körül)

Az első játékok








A gyártási folyamatról készült kis filmen Lotti Karotti kalauzol végig bennünket.

Első emelet

Játékokat, puzzle-ket, és kis játszóházakat találunk itt. Kipróbálhatjuk, milyen társasjáték figurának lenni, és felfedezhetjük, hogy a puzzle darabkák hogyan illeszkednek össze.




Sok Ravensburger játék díjnyertes lett.

1909-ből

1975-ből

1960-ból

1909-ből

1927-ből


1980-ból

1909-ből

1938-ból


Olasz kiadás




Kis kézműves műhelyek

Kirakók világa












0-3 éves korig



3-12 hónaposoknak

12-18 hónaposoknak

24-36 hónaposoknak

Érdemes néha a fejünk fölé is nézni, gyönyörű az épület maga is.



Második emelet

Itt a könyveken van a fókusz. Bejuthatunk Olvasó Raven (Leseraben, Reading Raven) fészkébe, elveszhetünk a könyv-labirintusban. Ezen a szinten a család minden tagja talál ismerős játékot, még a nagyszülők is!









1943-ból











A legvégén pedig a földszintre visszatérve egy kis boltban akár vásárolhatunk is valamilyen játékot, könyvet vagy puzzle-t emlékbe.




Egy fél napot simán, de akár többet is el lehet itt tölteni játszva, olvasgatva. 

  
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK 

Ravensburger ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Ravensburger
Puzzle ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Puzzle
Museum Ravensburger hivatalos honlapja NÉMETül, ANGOLul: https://www.ravensburger.net/museum-ravensburger-english/museum-ravensburger/history-of-ravensburger/index.html


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


5 megjegyzés:

  1. De nagyon jó kis bejegyzés!!! A játékok világa :-)
    Imádtam puzzlet kirakni, volt amelyeket fel is ragasztottam, de csak szigorúan azután, hogy többször kiraktam. A másik igen kedves a társasjátékozás volt. Vajon vannak e még gyerekek, akik ismerik és játszák e? Mi jóból maradnak ki enélkül...

    Köszi a sok-sok infót a puzzle háttértörénetéről és a részletes múzeumlátogatást is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :-)

      Nagyon remélem, hogy vannak. Mi mondjuk felnőtt fejjel is társasozunk, kártyázunk, stb. És a keresztgyerekeimmel is szoktunk játszani, társasozni is. Játszani jó!!! :-)

      Törlés
    2. Imádunk kártyázni, mindenki a családban (párom részéről is) és ha összejövünk, akkor esténként lejátszunk jó pár partit. Igen, játszani nagyon jó! :-)

      Törlés
    3. Egyszer végre össze kellene hoznunk egy találkozót! :-) Viszünk kártyát és társast ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!