2016. szeptember 18., vasárnap

Sirmione


"Az összes sziget és félsziget gyöngyszeme" - Catullus





Garda-tó

Garda-tó Olaszország egyik legszebb tava. Egyik leghíresebb település a tó déli részén található szigetnyúlványon fekvő, erődített középkori város: Sirmione. Brescia megyében, Lombardia tartományban található.

Az útikönyvek szerint kihagyhatatlan látnivaló. Nem csak a képeslapokon látható Scaligeri vár, hanem a hangulatos, szűk utcácskákban bővelkedő belváros, és a félsziget csúcsát körülvevő természeti képződmény és az ott található régészeti emlékhely miatt is.

Sirmione


Történelme 

Már az i.e. 2-3-dik évezredben lakott volt a terület, majd a római fennhatóság idején kedvelt üdülő területté vált. Főként veronai arisztokraták között volt népszerű, többek között a híres római költő Catullusnak is volt egy villája a félsziget északi csücskén. Ő nevezte Sirmionét az „összes sziget és félsziget gyöngyszeme”-nek.

A település a tó környéki stratégiai helyzetének következtében többször volt helyszíne harcoknak, a késő római korban épült erődítményét a népvándorlás során pusztították el. A lombardok fennhatósága alatt a település egy fontos bírói járás központja volt, valamint Ansa, Desiderius longobárd király felesége rendházat és templomot is alapított itt.


Sirmione minden évszakban népszerű látnivaló, ennek megfelelően tömve is van turistákkal. Parkolni a városon kívül lehet, ahonnan aztán be lehet gyalogolni a várhoz. Ez egy kellemes séta, amit a gyönyörű tóparton élvezhetünk.

Valahol itt lehettek egykoron a történelem előtti cölöpházak. 2011-ben kerültek fel a UNESCO Világörökségi listára. A helyszín valójában 111, az Alpokban, illetve annak közvetlen közelében található régészeti lelőhelyet takar. A helyszínek több mint fele (56) Svájcban található, a többi pedig Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Szlovéniában, és közös azonosító számuk a 1363. Ezen belül, a Lugana Vecchia-Sirmione a 094-es kiegészítő számot kapta. (Maguk a települések nem maradtak fenn, a cölöpházak és cölöpök szinte mindegyike víz mélyén van. A leglátványosabb ezek közül a helyszínek közül szerintem Uhldingen-Mühlhofen (Németország), ahol rekonstruáltak egy ilyen települést.)






Látnivalók

Rocca Scaligeri 


A félszigetet egy híd köti össze a szárazfölddel. Rögtön itt találjuk a város jelképét, a tulipános toronnyal díszített Scaligeri várat (Rocca Scaligeri), melyet a tó vizével teli várárok vesz körül. A vízi vár római alapokra épült. A XIII. században építette a híres veronai Scaligeri család. (A Scaligeri dinasztia Verona és a Garda-tó területének irányítói voltak a XIII. és a XIV. században.) A Rocca később a velenceiek, a franciák és az osztrákok kezére került. A vár maga is csodálatos látvány, de lélegzetünk akkor áll el, amikor a tornyaiból elénk tárul az elképesztően szép kilátás a tóra, az óvárosra, és a környékre.

Legenda


A várhoz tartozik egy legenda is, mely szerint egyszer régen a várban élt egy Ebengardo nevű fiú a kedvesével, akit Aricének hívtak. Éltek szerelemben, békességben, mígnem egy viharos éjszakán megjelent egy utazó, Eraberto, és bebocsátást kért. A házigazdák jó szívvel fogadták. Erabertót lenyűgözte a lány szépsége, aki azonban elutasította a férfi közeledését. Eraberto egy éjszakán becsalta a lányt a szobájába, és bezárta. Amikor Arice rájött, megijedt és elkezdett üvölteni, mire a férfi leszúrta. Ebengardo meghallotta kedvese kiabálását, berontott a szobába, de már csak halott kedvesét találta ott. Elvakította a düh és megölte Erabertót. A legenda szerint viharos éjszakákon még ma is ott bolyong a kastélyban Ebengardo szelleme, és szerelmét, Aricét keresi.




Pirog
Egy ősi, helyi, jellegzetes csónakfajta, mely egy fa törzséből van kifaragva.
A középkorból (VI-X. századból) valók. Ember- és áruszállításra is használták. 

Pirog

Pirog





















A vár melletti kis utcában sétáltunk le a tópartra, és folytattuk Sirmione felfedezését.



Igaza volt Catullusnak, a város egy igazi gyöngyszem. A keskeny kis utcák újabb és újabb csodákat rejtenek.

Chiesa di Santa Maria Maggiore


Elsőnek a Chiesa di Santa Maria Maggiore, vagy más néven a Chiesa di Santa Maria della Neve templomba tértünk be. A Santa Maria Maggiore templom a XV. század végéből való. Egy régi, VIII. század második felében épült San Martino lombard templom helyén áll. Egyetlen hajója van, három ívvel osztva. XV. századi freskók díszítik. Az északi fal alján található freskók még korábbiak. A trónuson ülő Madonna fából készült szobra is különleges.










A környéken sok kis étterem van, jobbnál-jobb illatok terjengtek mindenfelé. Így mi is gyorsan elcsábultunk. Egy kerthelyiségben ültünk le, és rendeltünk tenger gyümölcseit.





Monastero e Chiesa di San Salvatore 


Egy újabb templom, vagyis csak a romjai kerültek utunkba. Ez a Monastero e Chiesa di San Salvatore, melyet Ansa, az utolsó longobárd király Desiderius felesége alapított itt a VII. század második felében.




Strand 


A tóparton indultunk tovább a félsziget csücske felé. Hamarosan Sirmione különleges strandján találtuk magunkat. A Garda-tavat gleccserfolyók táplálják, így nagyon mély, a legmélyebb pontja kb. 360 méter. A tó vize ezért hideg, csak Sirmione lapos szikláinál tud igazán felmelegedni. A tó mellett nagyon magas a sziklafal. Az itt található teraszos kialakítású sziklastrand engem kicsit a törökországi Pamukkaléra emlékeztetett. Igen kellemes fürdőhely, melyet sokan ki is használtak. Mi fürdőruha híján csak sétálgattunk a kellemesen meleg vízben.



















Grotte di Catullo 


A sziklafalak tövében kilométer hosszan végig lehet sétálni, amennyiben a vízállás ezt megengedi. Mi majdnem teljesen körbe jártuk a félszigetet, de egy ponton felmásztunk a sziklafalon a régészeti területre. A város már a Római Birodalom korában is igen jelentős volt. Itt a sziget csúcsán állt Catullus villája, mely egy a Konstantin császár idejében épült fürdőpalota. Az impozáns építmény romjait az utókor Catullus barlangjának (le Grotte di Catullo) nevezte el.


A római villa falfestményei

A római villa falfestményei


Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)

Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)

Fűtött úszómedence

Alépítmény




Keleti terasz alépítménye

Keleti terasz alépítménye








Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)


Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)

Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)

Kriptoportikusz
(föld alatti árkádsor)



Chiesa di San Pietro in Mavino


A Chiesa di San Pietro in Mavino a legrégebbi templom Sirmionéban. A várostól távol, egy dombon található. A „mavino” kifejezés az „in summas vineas” (szőlőültetvényekben) latin kifejezésre utal. A lombard időkben épült (765-ös évek), a XIV. század elején felújították. A portálon látható egy téglafal 1320-as dátummal. A templomnak három szentélye van. Középen látható a bizánci hagyományok szerint a Pankrátor Krisztus. A bal oldalon Madonna a trónuson, jobb oldalon pedig a keresztre feszítés. A mennyezet fagerendákból készült. A templomban az 1200-as és az 1500-as évekből való freskókat találunk. A román harangtorony 1070-ből származik.

A templomot később katonai kórházként, környékét pedig a pestis áldozatainak temetőjeként használták.













Szűk kis utcácskákon, fagyit majszolva sétáltunk vissza, le a várhoz.








Chiesa di Sant'Anna della Rocca


A vár melletti kis templom, a Sant'Anna della Rocca a XII. századból származik, és elsősorban a helyőrség és a helyiek használják. A templom freskói a XIV.-XVII. századból származnak.



Még lementünk a kikötőbe is egy kicsit.








Ezzel körbe is jártuk a félszigetet. Búcsút vettünk Sirmionétól. A tóparton sétáltunk vissza az autóhoz, és indultunk haza.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK

Chiesa di San Pietro in Mavino OLASZul: http://rete.comuni-italiani.it/wiki/Sirmione/Chiesa_di_San_Pietro_in_Mavino
Sirmione ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Sirmione
Történelem előtti cölöpházak az Alpokban ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Prehistoric_pile_dwellings_around_the_Alps

Panoráma útikönyvek sorozat Itália része, hetedik, átdolgozott és bővített kiadás, ISBN 963 243 235 5 

(A bejegyzésben található képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

  1. Ugyan nem láttam az összes szigetet, félszigetet, de Catullusnak igaza van, Sirmione a legszebbek egyike! Számomra az a hely, ami az "aha" efekttel azonos, a pillanat, amikor a lélegzet eláll, mikor a kastélyt megláttam a kikötőben.
    A legendát még sosem hallottam, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a rómaiak mindig megtalálták a legszebb helyeket! ;-) Valahogy volt érzékük hozzá!
      Elég szomorú egy legenda, sajnos :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!