2017. november 16., csütörtök

Finnország – szerelem első látásra (Szerző: Waga Katalin)


2017. november. Az e havi vendég bejegyzést Waga Katalinnak, az Our Life, Our Travel blog (egyik) írójának köszönhetjük. Ő lengyel párjával Finnországban él. Sokan irigyelni fogjátok őket, hisz Lappföldön, Rovaniemiben, a Télapó városában van a bázisuk! Kis csapatuk egy új taggal bővült kb. fél éve, ugyanis megszületett kisfiuk. Bebizonyítják, hogy bár gyermekkel (különösen egy ilyen picivel) kihívás az utazás, de korántsem lehetetlen! Nézzetek be hozzájuk is, jó olvasást!

Csodálatos természet télen-nyáron

2011 telén először jártam Finnországban, és azonnal beleszerettem a havas tájba, az erdőkbe, a befagyott tavakba és a csendes, nyugodt környezetbe. Kicsit gyermekkorom karácsonyait idézte fel. A táj fehérbe öltözött és a fákon több centiméteres hótakaró volt. Éreztem, hogy itt a helyem, itt szívesen maradnék, akár hosszabb távon is.

Ez az érzésem az első nyáron sem változott, amikor egy tíz napos túra során bejártuk északról délfelé az egyik lappföldi nemzeti parkot. Ezen a szélességi körön már fák nem voltak, csak apróbb cserjék, áfonyabokrok és lágyszárú növényzet. Mivel a sarkkörön túl terül el a Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park, a nap ‘éjjel’ sem bukott a horizont alá, és nappali világosságban élveztük ki az egész hetet. A különbség éjjel és nappal között annyi volt, hogy dél vagy észak felől sütött-e a nap. A rövid, nyári időszakban előforduló szúnyogok mindenképp említést érdemelnek. Nem csak jávorszarvasokat, rénszarvasokat, lemmingeket és madarakat lehet nagy számban látni, hanem ezeket a bosszantó kis vérszívókat is. Szúnyogriasztó és hosszúujjú viselet kötelező.

A sok pozitívum mellett fontos megemlíteni, hogy télen nagyon hideg van, -30°C-35°C minden évben előfordul néhány hétig. Cserébe gyakran lehet sarki fényt látni. Általában az könnyen kárpótol a különösen fagyos éjszakákért. És ha a fények után szeretnénk egy kicsit felmelegedni, nincs is jobb, mint ezt egy igazi finn szaunában megtenni. A szauna és a szaunázás a finn mindennapi élet része. Nem csak télen, hanem az egész évben.

Finnországban ismerkedtem meg férjemmel is, és idén született a kisfiunk, akinek igyekszünk átadni a világjáró szenvedélyünkből. Nem csak a terhesség alatt járta velünk a nemzeti parkokat, de már az első félévben is számos országot bejártunk együtt a lappföldi kirándulásaink mellett. Most azért nem megyünk el egy hétre túrázni víz, villany és mindenféle komfort nélkül 😊 Jelenleg Lappföldön, Rovaniemiben, a Télapó városában van a bázisunk.

Talán azért is vonz az ország annyira, mert a területe Magyarország háromszorosa, lakossága viszont csak feleannyi, és az is nagyrészt délen, a tengerparton koncentrálódik, így a nemzeti parkokból maximum egy-két falut vagy kisebb városkát látsz és a végtelen természet terül el körös-körül. Erdők, tavak, tunturik, tavak. Minden nagyon nyugodt, csendes és tiszta.

Szeretném nektek bemutatni a kedvenc nemzeti parkjainkat, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, ha Finnországban jártok.


Koli Nemzeti Park, Kelet-Finnország

Joensuuban, Finnország keleti részén laktam először az országban, és szerencsére rengeteg természetvédelmi terület és nemzeti park volt a környéken. A kedvencem a Koli Nemzeti Park volt, csodás gránit sziklatömbjei emelkednek a Pielinen-tó fölé. Télen, a sajátos mikroklímából adódóan a környező területeknél több hó van a parkban, ami tökéletes helyszín síelni, sífutni, hótalpas túrázni, vagy csak egyszerűen sétálni és fényképezni.


Koli Nemzeti Park télen

A park nyáron, illetve összel is népszerű célpont, bár akkor leginkább csak saját autóval közelíthető meg, de megéri felkeresni.

Koli Nemzeti Park nyáron


Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park, Lappföld


Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park

Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park

Az első lappföldi park, ahol jártam. Szintén, bármelyik évszakban nagy élmény meglátogatni.

Közel 150 km kiterjedésű észak-déli irányban, ezért is telt több, mint egy hétbe, hogy áttúrázzuk a park egy részét Hettából a Pallastunturi turista központig. Telente több síközpont is található itt, de mindenképpen érdemes más helyekre is elmerészkedni. Rénszarvasokat is könnyen lehet megfigyelni a környező dombon, vagy csak arra ébredni reggel, hogy a szállásotok körül éppen békésen reggeliznek.

Pallas-Yllästunturi Nemzeti Park

A sportok kedvelőinek az is érdekes tény lehet, hogy a Taivaskero tunturi tetején őrizték 1952-ben az (egyik) Olimpiai Lángot. Az Olimpia Helsinkiben, a fővárosban, nagyjából 1000 kilométerre innen zajlott.


Pyhä-Luosto Nemzeti Park, Lappföld

Jelenleg Rovaniemiben, Lappföldön élünk, és a Pyhä-Luosto Nemzeti Park már néhány hónap alatt is a szívünkbe lopta magát. A városból kb. másfél órányira található parkot számos alkalommal látogattuk meg. Elsősorban hótalpas túrákat tettünk, ahonnan szuper kilátás nyílt a környező havas tájra.

Pyhä-Luosto Nemzeti Park

Pyhä-Luosto Nemzeti Park

Nyáron érdemes felkeresni a Isokuru kanyont is, télen nehézkes és veszélyes az út egy része. A túraút keresztülvezet a kanyonon, majd fel a Noitatunturi (jelentése: boszorkány domb) tetejére. Végül gyönyörű lápok mellett és fenyőerdőben kanyarog. A park másik különlegessége a Lampivaara ametiszt bányamúzeum, mely egész évben nyitva áll a látogatók számára.

Pyhä-Luosto Nemzeti Park - Noitatunturi

Finnország elsősorban a természeti értékeivel ragadott el: lápok, tunturik, áfonyabokrok, fenyőerdők, nyáron állandó világosság, télen sarki fény és hó. Könnyű  beleszeretni. Ha Észak-Európában jártok, mindenképp érdemes eltölteni egy-két hetet itt a “semmi közepén”.



A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!


A következő (és egyben az ez évi utolsó) vendégíró decemberben Szabó Elvira, a Vargabetűk blog írója lesz. Ő most éppen Brazíliában kalandozik, és a digitális nomád életformát kóstolgatja. Blogját azoknak ajánlja, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra. Nézzetek be hozzá is, jó olvasást!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép táj, de azt hiszem én nyáron vagy ősszel tennék egy első látogatást a parkok egyikében. A csend, a tisztaság igen nagy vonzerő!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is inkább nyáron mennék, mert akkor nincs olyan hideg és hosszúak a nappalok. Viszont a sarki fény miatt egyszer muszáj lesz télen menni... Brrr...

      Törlés
    2. Nos, nem gondoltam volna hogy egyszer eljutunk ide is, de semmi sem lehetetlen! És még az Aurora Borealist is láttuk! :-) És nincs is olyan hideg, ha elég jól fel van öltözve sz ember ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!