2017. november 19., vasárnap

Zlatá Koruna


 
 
Klášter Zlatá Koruna


 
 
A hétvégét Csehországban töltöttük, ahol az első megállónk Český Krumlov volt.
Pénteken munka után indultunk útnak, és a péntek és szombat estéket az airbnb-n foglalt szállásunkon, a Pension Reginában, Větřní-ben töltöttük.
 
Reggelente korán kellett kelni, mert 8:00-9:30-ig van a reggeli. Ahogy az útikönyv figyelmeztetett, óriási nagy adagokat adnak! Jól belakmároztunk, majd elindultunk, hogy megnézzük gyorsan azt a gyönyörűséges kaput (Budějovická brána) Český Krumlovban, amit előző nap valahogy kihagytunk. És milyen jól tettük, mert tényleg kár lett volna nem látni, ez az egyik legszebb kapu!

Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní

Pension Regina, Větřní
 
 
Zlatá Korunába mentünk először.
 
Zlatá Koruna Dél-Csehországban, a Český Krumlov-i járásban található, Český Krumlovtól kb. 10 km-re. Kevesebb, mint 1000 fő él itt.
 
A település nevének jelentése „Aranykorona”. A szóbeszéd szerint Jézus Krisztus töviskoronájáról kapta nevét, melyet IX. (Szent) Lajos francia király adott II. Ottokárnak, aki ezt a kolostornak adományozta. Az ő kérésére nevezték el Zlatá Korunának. Másfelől viszont lehetséges, hogy a névadó a rengeteg kincs, melyet a város felhalmozott az évszázadok alatt…
A település Rosenbergek idejében környék oktatási központja volt.
 
A település legfőbb látnivalója az Aranykorona kolostor (Klášter Zlatá Koruna).
 
Klášter Zlatá Koruna
(Aranykorona kolostor)
 
Cím: Zlatá Koruna čp. 1, 381 01
GPS: 48° 51′ 19″ N, 14° 22′ 16″ O
Tel./Fax: +420 380 743 126
e-mail: zlatakoruna@npu.cz
 
Nyitva tartás:
Április, május, szeptember, október (K-V) 09:00-12:00 és 13:00-16:00 (június-augusztus 17:00-ig)
 
Zlatá Koruna XIII. századi cisztercita kolostor-együttese (Klášter Zlatá Koruna) a cseh gótika értékes emléke. A település legfőbb látnivalója az 1200-as években épült cisztercita kolostor, melyet II. Ottokár alapított.
A legenda szerint II. Ottokár azért alapította a Zlatá Korunát, hogy köszönetet mondjon Istennek, mert megáldotta őt a Kressenbrunn-i harcban, és így legyőzhette a sokkal erősebb IV. Béla magyar királyt. Még ha igaz is a legenda, nem ez volt a fő ok, amiért a kolostort alapították.


Egy másik legenda szerint Zlatá Koruna egyik apátjának azt mondták, hogy Wilhelm von Rosenberg -akinek a család birtokára épített kolostor szálka volt a szemében- el akarta hitetni a császárral, hogy a kolostor elnéptelenedett, és senki sem használja. Egy birodalmi tiszt pedig már a kolostor felé tartott, hogy megoldja a helyzetet. Mielőtt megérkezett volna, az apát összehívta a környék összes szerzetesét a falvak jobbágyaival együtt, és mindegyiküket a papi ruhába öltöztette. Nagy latin könyvek elé ültette őket, és lelkükre kötötte, hogy senki meg ne szólaljon, nehogy kiderüljön tudásuk hiánya. A császári tiszt látta a mindenütt latin könyveket olvasó szerzetes-csoportokat, de nem volt bátorsága ahhoz, hogy bárkivel szóba álljon, nehogy kiderüljön saját tudatlansága. A császárnak adott beszámolók valószínűleg pozitívak voltak, mert Zlatá Koruna kolostora biztonságban maradt, mert Rosenberg küzdelmei semmit sem értek el.
 
A kolostor legrégebbi része a Nagyboldogasszony-templom. A gyülekezőterem 1280-1300-ban épült, a refektórium (ebédlő) 1350 előtt. 1663-ban a templomot, a kolostor épületeket és a refektórium belső részét barokk stílusban, 1755-1785 között pedig a kerengőt rokokó stílusban újították fel.
1995-ben a kolostort Nemzeti Kultúremlékké nyilvánították.
Az elmúlt évek helyreállítási munkálatai után a gótikus épület ma már csak múzeumként üzemel, mely magyar vonatkozású kiállítási anyaggal is rendelkezik. A múzeumban több tízezer kötetes hatalmas könyvárat találunk; német és latin nyelvű kódexeket, vallás-és hittudományi írásokat. Ezen kívül az „Írásemlékek Dél-Csehországban” című állandó kiállítás látható a kolostor épületeiben, mely gyönyörű freskókkal büszkélkedhet.











 


 
A kolostor udvarán álló nagy hársfához is kapcsolódik egy legenda. A fa néhány levelének könnycsepp alakja van. Ez a legenda szerint azok miatt a szerzetesek miatt ilyen alakú, akiket a husziták a XV. században itt akasztottak fel és öltek meg.








A falu picinyke főterén a Hotel U Klášterához közel áll egy öreg, és sérült fa, melyet történelmi emléknek minősítettek.





 

 
 
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 

LINKEK/FORRÁSOK
 
Zlatá Koruna NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_Koruna
Zlatá Koruna ANGOLul: https://www.zlatakoruna.cz/opening-page
Zlatá Koruna kolostor ANGOLul: https://www.zlatakoruna.cz/monastery
Zlatá Koruna kolostor NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Zlat%C3%A1_Koruna
 
LeRoutard útikönyvek sorozat Rép. chéque, Slovaquie ISBN: 978-2é01-912449-6
 
 
 
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)
 
 
 

4 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néz ki a panzió! Nem nyikorogtak a régi bútorok? Kár, hogy a szomszédokkal nem volt szerencsétek. :-(

    Megint egy napóra! Már ezekért. a napórákért el kéne oda látogatnom. :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nyikorogtak a bútorok, jó fából faragták őket! :-D
      Csak a szomszédok... őket sajnos jól kifogtuk. Ahogy a hangokból hallani lehetett, egy nagyobb társaság volt, akik pont valamiért a mellettünk levő szobát választották a társasági élet helyszínéül. Jobban örültem volna, ha egy másikuk szobáját választják...
      Nagyon ajánlom a helyet, nagyon szép vidék, és tényleg "legendás" :-)

      Törlés
  2. A kolostor története is mutatja, hogy minden korban szükség volt leleményességre a hatalmasságok kijátszásához, ami kulcsfontosságú volt a túlélés szempontjából... legalábbis ebben a régióban ez az alapigazság, úgy tűnik, régóta megállja a helyét :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!