2017. október 24., kedd

Ravensburg, a puzzle-n túl…



Mivel Ravensburgban volt az az airbnb-s szállás, amit a sétarepülést megelőző estére foglaltunk, nem volt kérdés, hogy ha már itt járunk, megnézzük a Ravensburger Múzeumot. Ha Ravensburg nevét meghallom, egyből a puzzle jut eszembe. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki így van vele! J Úgy döntöttünk, szétnézünk kicsit a városban is. És milyen jól tettük! Mert Ravensburg nem csak a puzzle és a játékok, de a tornyok városa is!

Ravensburg városa Németországban, Felső-Svábországban, Baden-Württemberg tartományban, a Boden-tótól kicsit északra található.


Történelme

A Ravensburg-Weingarten térség már az időszámításunk előtt lakott volt. Weingartentől nyugatra tárták fel a korai legnagyobb alemann temetőt, mely több mint 800 sírt tartalmazott.

1080 körül a Welfek költöztek ide. A település piacjogot, később birodalmi városi rangot kapott. A vár a városon kívül maradt, és a császári helytartósághoz tartozott. Ravensburg falakkal és tornyokkal védekezett ellene.

Fénykorát az 1380-ban alapított Nagy Ravensburgi Kereskedelmi Társaság működése jelentette másfél évszázadon át.

A város 1810 óta tartozik Württemberghez.


A tornyok és kapuk városa

Ravensburgot a tornyok és kapuk városának is nevezik. Az óvárosban fennmaradt városfal mentén kaputorony-kaputornyot követ, melynek régebbi részei a XIV. századból származnak. A város központi része középkori hangulatú. Az épületek is gazdagon díszítettek, sok kisebb-nagyobb tornyocskát láthatunk rajtuk.


Jól bereggeliztünk az airbnb-s szállásunkon (benne volt a szoba árában). Majd elköszöntünk vendéglátónktól és az autót az előző este már felfedezett Untertor melletti parkolóházban tettük le.


Látnivalók
Az Alsó kapu (Untertor vagy Unteres Tor) 1363-ban épült és 36 méter magas. Csakúgy, mint a Frauentornak, ennek is vannak lőrései, ahonnan az ellenség nyakába szurkot önthettek támadás idején.


Kórház-torony (Spitalturm)


A Szentlélek Kórház (Heilig-Geist-Spital) épületénél mentünk be a városfalakon belülre.



Már itt láttuk, hogy milyen jól tettük, hogy adtunk a városnak és magunknak egy esélyt. Annyira hangulatos!




A Seelhaus-t 1408-ban építette Frick Holbein patrícius zarándokoknak menedékként. 21 ágy volt benne. A vendégeknek cserébe az alapító lelki üdvéért kellett imádkozniuk.



A Bőr-ház (Lederhaus) 1400 körül épült cipészek, szíjgyártók és tímárok számára, hogy itt árulhassák portékáikat. 1512-13-ban kibővítették. Ma ebben az épületben található a Turista Információs Iroda.



A Marienplatz 51 méter magas őrtornyát (Blaserturm) a város közepén a XIV. században, a ravensburgi kereskedelem fénykorában építették. Tűz-, óra-, és kilátótoronyként használták, 1911-ig volt benne őrszem (Blaser). 212 lépcsőn lehet feljutni a tetejébe. 1552-ben egy viharban összeomlott, majd 1553-56 között olasz reneszánsz stílusban újjáépítették.

Kereskedők házát (Waaghaus) 1496-97-ben építették hozzá az őrtoronyhoz. Első emeletének késő gótikus stílusú termét bálteremként használták.



Városháza (Rathaus) vörös épülete a 1386-ban épült. A kiugró ablakfülkét az északi oldalán 1571-ben építették. A ravensburgi rőf a keleti bejáratnál birodalmi hossz-mértékegység volt (61,59 cm). 1876-ban neogótikus stílusban építették át, két terem maradt meg részben a régi faburkolattal. Tanácstermei gazdagon díszítettek.





Az egyik oldalán egy kis utcában áll egy kút.


A Brotlaube, azaz a régi kereskedelmi központ épületén rengeteg pici tornyocskát láthatunk. Talán ezen az épületen van belőlük a legtöbb. 1625-ben épült pékek, hentesek és prémkereskedők részére. 1698-1881 között és újabban ma is, felső szintjein színház üzemel.







Egy másik kis utcában pedig egy játék. Be kell juttatni a golyót középre. Nagyon nehéz, szó szerint, mert a súlya miatt rendesen kell erő a mozgatásához.


Egy jó kis séta felfelé, a múzeum-negyedig, telis-tele szebbnél-szebb házakkal.







Megérkeztünk a múzeum-negyedbe. Itt négy múzeumot találunk egy kupacban: a Museum Humpis-Quartier (Humpis-Quartier), Ravensburger Museum (Ravensburger Játékmúzeum), Wirtschaftsmuseum (Gazdasági Múzeum), Ravensburg Kunstmuseum (Művészeti Múzeum).

A Humpis partícius és kereskedő család lakóépülete. 1375-1508 között épült. Késő gótikus kiugró ablakfülkéje 1435-ből való, a család címere díszíti. Belseje gótikus. Ma a Museum Humpis-Quartier (Humpis-Quartier Múzeum) működik benne.




A Ravensburger Museum (Ravensburger Játékmúzeum) épülete 1416-ban a Möttelin kereskedő család rezidenciájaként épült. Schellenberg zu Kißlegg lovagoké volt 1500-1650-ig. 1883 óta a könyvkiadó és játékgyártó Otto Maier főhadiszállása. 2010-től a Ravensburger Museum (Ravensburger Játékmúzeum) működik benne.


Egy újabb játék, egy társasjáték bábu.


Az 51 méter magas Fehér-torony (Weißer Turm) -vagy népszerűbb nevén Liszteszsák (Mehlsack)- nevét lisztfehér vakolatáról és alakjáról -mely egy lisztes zsákhoz hasonlít- kapta. 1425-29 között épült, hogy a várost a magasabban lévő kastélytól védje. A város jelképének számít. 253 lépcsőn lehet feljutni a tetejébe.



Egy újabb kút.


Megérkeztünk a Felső-kapu tornyához (Obertor). Ez a város legrégebbi tornya, a középkorban valamikor 1138-1254 között építették. 1431-32-ben újjáépítették. A 42 méter magas torony harangját egykoron a „szegény bűnösök” kivégzésekor kongatták meg. Mögötte jobb oldalon az őrszem háza található.





Ha volt Liszteszsák-torony, akkor valahol malomnak is lenni kellett! És meg is van, a falakon kívül.



Egy újabb torony, ezúttal név nélkül.


A Schellenberger-torony (Schellenberger Turm) romos állapotban van a XVII. vagy XVIII. század óta, amikor is belecsapott egy villám. Hívják még Katzenliesele-Turm-nak is, egy idős nő után, aki a macskáival beköltözött a romok közé.


Boldogasszony-templom (Liebfrauenkirche) felé sétálva megint gyönyörűséges épületeket találtunk.











Boldogasszony-templom (Liebfrauenkirche) szerény, gótikus stílusú épülete XIV. századi, minden része a ferencesek építkezését mutatja. A kórusban található szintén XIV. századi, szép üvegfestményei jelentősek. A déli oldalhajón látható az 1470-ből való Ravensburgi Madonna másolata (az eredeti Berlinben van). A nyugati oldalon lévő ajtó felett a timpanon Szűz Mária életét ábrázolja.




Asszonyok kapuja (Frauentor) 1350-ben épült. A 36 méter magas torony lőréseiből annak idején szurkot öntöttek az ellenség nyakába.



A Zöld-torony (Grüner Turm) a XV. század elején épült. Nevét a rombuszmintás tetőcserepeiről kapta. Ravensburg más középkori tornyaival ellentétben ennek henger alakja és hegyes csúcsa, csukott teteje van. 



A városfal külső oldalán sétáltunk tovább.




A Festett-torony (Gemalter Turm) a XV. századból való. Nevét az azt díszítő gyémánt alakú mintákról és a címerekről kapta. 1985-ben restaurálták a festményeket.



Még egy pici séta és vissza is értünk a parkolóházhoz, ahonnan tovább indultunk Friedrichshafenbe, ahol a Zeppelin hangárba mentünk.


A helyi ételek sem maradtak ki természetesen. J Még előző este bementünk a belvárosba vacsorázni. A Kupferle nevű éttermet választottuk, a sok török, olasz és egyéb helyek kínálata helyett. Felső-Svábországban vagyunk, egyértelmű, hogy valami helyi specialitást eszünk!

A leves nevére sajnos nem emlékszem, kicsit csípős gombakrémleves volt, és sült, karamellizált gesztenye volt benne a betét.

A másodiknak pedig Saure Leber vom Rind mit Bratkartoffeln (Savanyú marhamáj sültkrumplival) volt a választásunk. Finom volt mind a kettő. Desszertnek már nem jutott hely.

Csípős gombakrémleves sült, karamellizált gesztenyével

Leber vom Rind mit Bratkartoffeln
(Savanyú marhamáj sültkrumplival)

Leber vom Rind mit Bratkartoffeln
(Savanyú marhamáj sültkrumplival)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK


Ravensburg NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Ravensburg
Museum Ravensburger NÉMETül, ANGOLul: https://www.ravensburger.net/museum-ravensburger-english/museum-ravensburger/history-of-ravensburger/index.html
Kupferle étterem NÉMETül: https://kupferle.jimdo.com/

A TURINFORM irodában kapott sétálótérkép 



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


11 megjegyzés:

  1. Fantasztikus belváros (már vártam róla a bejegyzést!) és mennyi torony! A "névtelen" torny neve Gänsbühl őrtorony, érdekessége (ha hátulról is lefényképeztétek volna), hogy egy féltorony és a 14. században szolgált másik három féltoronnyal az Unterstadt védelmére.
    Az egyik tornynál (Blaserturm) valamit nem értek, az őrszem mögötti szót (Blaser). Az őrszem Wache, esetleg Schilderer. Blaser szót nem ismerek, létezik a Bläser - az viszont fúvót, ventillátort jelent.

    Kedvet kaptam ehhez a városkához... annyi szép épület - különösen a Lederhaus - és vannak napórák is, na meg Fahwer-házak! :-)
    Jó döntés volt a helyi specialitás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen az infót! Érdekes, hogy ezek nem voltak rajta a sétáló-térképeken, pedig angol és francia nyelven is hoztunk el. A Blaser-es dolog az angol sétáló-térképen szerepel így, onnan fordítottam. Lehet, hogy elírtak valamit?!

      Gondoltam is rád a napórák miatt! Akkor is, amikor fényképeztem, és akkor is, mikor ide feltöltöttem! :-)

      Törlés
  2. Szép.
    Minden kirándulásotoknál esztek valahol?
    Mi szinte soha. Spórolunk, viszünk szendvicset.
    Meg sokszor rossz helyre megy be az ember, nem jó kaját kap és nincs kedvünk lutrizni abból a kevés időből, ami rendelkezésre áll, ha beülnénk valahova, azzal minimum 1-1,5 óra elmenne....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :-)
      Igen, szinte mindenhol eszünk valahol, és általában a helyi specialitásokat keressük. Ennek több oka is van. Egyrészt, hogy szeretünk enni, és új dolgokat kipróbálni. Másrészt mikor dolgozunk, nem eszünk rendes kajákat, többnyire szendvicseket, vagy amit gyorsan be lehet dobni, nem kell melegítani, stb. Így amikor utazunk, nem akarunk akkor is szendvicseket enni, vagy gyorsan bedobni valamit.
      Több helyről szoktunk informálódni, hogy hova érdemes menni, a LeRoutard útikönyvből például (csomó helyen kedvezményt is adnak, ha az útikönyvvel mész), tripadvisorról, ha CouchSurfingezünk vagy airbnbzünk, akkor a házigazdákat kérdezzük, hogy mit ajánlanak... Eddig szerencsére 99,9%-ban csak pozitívak a tapasztalataink.

      Törlés
    2. Akkor jó, ha jó helyeket tapasztaltok meg. Engem az evés annyira nem érdekel, arra már nem lenne energiám ráfordíteni külön időt, meg nézelpdni, keresgélni, értékeléseknek utánaolvasni...

      Törlés
    3. Valahogy mindig sikerül jókat kifogni :-)
      Mi sem töltünk órákat a keresgéléssel, 5-10 perc alatt találunk valamit. ha házigazda ajánl, akkor az egész kb. 2 perc ;-)

      Törlés
  3. Hát látod, ma is tanultam valamit... mert eddig nem kötöttem össze Ravensburgot a Ravensburgerrel, pedig teljesen logikus :) Szép város, egyébként, látszik a fotókon.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a várost. Kár, hogy a képek egy része homályos (gondolom, telefonos ráközelítés). Szuper, hogy itt élek a közelben, sokszor (de nem elégszer��) láthatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a fényviszonyok az időjárás miatt nem voltak kedvezőek. Néhány képen látszik, hogy esett az eső.
      Mobilos és kamerás képek vegyesen szerepelnek a bejegyzésben. Előfordult, hogy a lencsét nem tisztítottuk le eléggé. :-(
      Az étteremben pedig nem volt nálunk a kamera, csak a mobil. Mivel Németországban élsz, tudod, hogy az éttermekben mindig sötét van, de legalábbis félhomály, én ehhez nehezen tudok hozzászokni. Szeretem látni, hogy mit eszek. Ez a picit homályos kép még mindig jobb, mint a vakus. ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!