2018. január 28., vasárnap

Stadtmuseum Schwabach
Stadtmuseum Schwabach
Schwabach Városi Múzeum

Cím: Museumsstraße 1 (bejárat a Dr.-Haas-St. irányából), 91126 Schwabach, Németország
Telefon: +49 9122 8339-33
Fax: +49 9122 8339-35
e-mail: stadtmuseum@schwabach.de
Honlap: www.schwabach.de/Stadtmuseum

Nyitva tartás:
Sze-V és ünnepnapokon 10:00-18:00. December 24, 25, 31 és január 1-én zárva.A már azelőtt is működő Városi Múzeum 1994-től a Schwabach északi részén található O'Brien Parkban (volt O 'Brien laktanya) kapott helyet.


A Stadtmuseum Bajorország egyik legnagyobb és legmodernebb múzeuma. Az épület négy szintjén nemzetközileg elismert gyűjteményt találunk.Földszint
A földszinten az arany- és fémfeldolgozást mutatják be, különös tekintettel a schwabachi aranyverésre. Itt nem csak kiállítják a múlt emlékeit, hanem a Goldboxban (arany doboz) be is mutatják, hogyan készültek anno az aranylapocskák. Bővebben róla ITT!

A fekete négyzetben látható picike aranyból ilyen nagy "aranylevélkét" tudnak készíteni
A Goldboxban (arany doboz) be is mutatják, hogyan készültek anno az aranylapocskák.

A Goldboxban (arany doboz) be is mutatják, hogyan készültek anno az aranylapocskák.

A Goldboxban (arany doboz) be is mutatják, hogyan készültek anno az aranylapocskák.


Első emelet
Az első emeleten „Tojásokkal a világ körül” címmel tojásgyűjteményeket láthatunk.

Biológiai Osztályon dinoszaurusz tojásokat, fosszilizált madárfészket, történelem előtti madarat, a Confuciusornist és az elefántmadár óriás tojását láthatjuk.
A legkisebb tojás a darázskolibri tojása:
0,6 cm, 0,15 g, tojáshéj vastagsága: 0,04 mm
A legnagyobb tojás az elefántmadár tojása:
max. 32 cm, max. 12 kg, tojáshéj vastagsága: 4,0 mm

Dinoszaurusz fészek, 15 tojással, 120 millió éves, Kínából

Hadrosaurus tojás, 70 millió éves, Kínából

Madárfészek, 35000 éves, Alsó-Frankföldről

A Nemzetközi Bélyeg Részleg a „Tojás világ cikkcakkos keretben” című kiállítása ritka, tojásos motívumos postai bélyegekkel foglalkozik.
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

Magyarország

Uruguay, Tunézia

Anglia, Csehszlovákia, Izland, Chile, Argentína

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Seychelle-szigetek

Norfolk-sziget, Csehszlovákia

Moldova, Itália
Természettudományi Tojás Tanszék, a világ legnagyobb madártojásainak gyűjteményét mutatja be (Wenglein Természettudományi Múzeum), valamint a madárfészkeket és a konzervált példányokat.

Az Etnográfiai Tojásosztályon díszített tojásokat, tojás alakú műalkotásokat és tojással kapcsolatos érdekességeket láthatunk. Csúcspontja a Fabergé Gorbacsov béke tojás.
A Fabergé Gorbacsov béke tojás
Schwabachi arany(os) tojások


Második emelet

Ezen az emeleten látható egy Adolph von Henseltnek szentelt kiállítás. Adolph von Henselt (1814-1889) zeneszerző, virtuóz zongorista Schwabachban született (1814. május 9.). Magyar vonatkozás vele kapcsolatban, hogy Liszt Ferenc (és Robert Schumann is) dicsérte szerzeményeit. Liszt Ferenccel levelezésben is álltak.

Rosalie Henselt

Adolph von Henselt levele Liszt Ferenchez

Liszt Ferenc mellszobra

Ezüst tálca, névjegy hozatalra 

A Ribot szappangyár, és a szappankészítés egyik legtöbb eszközét bemutató kiállítást is láthatunk itt.
Ugyanitt „A XX. század Schwabachban” címmel várostörténeti kiállítást nézhetünk meg. Ez a kiállítás a város történetét az első világháború, a Weimari Köztársaság, a Náci diktatúra, a második világháború idején, a háborút követően a ’70-es évekig, valamint az 1992-ig itt állomásozó amerikai helyőrség kivonulásáig mutatja be.
Schwabach a tű iparáról is híres volt.

Harmadik emelet
A harmadik emeleten, 800 nm-en pedig „Időutazás a Fleischmann-nal” című ón játékok és modellvasutak kiállítását láthatjuk. A Fleischmann Brothers által gyártott játékok legnagyobb gyűjteményét láthatjuk itt 1887-től napjainkig. 2500 kiállítási tárgyat, és 6 működő terepasztalt láthatunk itt, sőt játszhatunk is vele.


Az 1910-es Brüsszeli Világkiállításon arany érmet kaptak

A múzeum minden emelete nagyon érdekes volt, de a sok látnivaló után jól esett egy kicsit a terepasztaloknál lazítani. Egy idős bácsi végig követett bennünket, már a földszinttől. Állandóan előzgettük egymást. Láttam rajta, hogy megörült, mikor a terepasztaloknál meglátta, hogyan találja meg az indító gombot.

Hogy a Trabinak mi köze a Fleischmann-hoz, azt nem tudom, de ez is itt volt, a jelzőlámpával együtt.A kiállítótérrel párhuzamosan egy másik térben időszaki kiállítások és rendezvények kapnak helyet.

ELŐZMÉNY ITT!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK/FORRÁSOK 

Schwabach Stadtmuseum hivatalos honlapja NÉMETül: www.schwabach.de/Stadtmuseum
Adolph von Henselt MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Adolph_Henselt

A Goldschläger playmobil® figura (3080 3564) füzetkéje
A Stadtmuseumban kapott tájékoztató füzet


(A bejegyzéseben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)4 megjegyzés:

 1. Fantasztikus egy gyűjtemény, főleg a tojásokról szóló világot és témákat összefogó! Ujjongva fedeztem fel egy-egy bélyeget, ami nekem is van az albumomban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is a tojásos rész volt a kedvencem, és én is örömmel fedeztem fel az általam is ismert/látott/gyűjtött bélyegeket. Elég kevés képeslapjuk volt, így egyből arra gondoltam, hogy fel kéne nekik ajánlanom a képeslapgyűjteményem ide vonatkozó darabjait.
   Amúgy az aranyverős rész is jó volt, de oda kell egy erős német tudás, mert sajnos minden csak németül van kiírva.
   A végén viszont lazításnak jól jött a terepasztalos rész. Nagyon tömény volt így egyben az a sokminden az alsóbb szinteken. (És az időszaki (modern art) kiállításokat meg sem néztük. Így is velünk söpörték a múzeumot. ;) )

   Törlés
  2. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, ha már nem szeretnéd gyarapítani a gyűjteményed. Biztos örülni fognak!
   Ennyire bőséges múzemot 2-3 napig érdemes kóstolgatni, a témáknak, látottaknak üllepedni is kell.

   Törlés
  3. Egyetértek veled! Csak a tojásokat el lehetett volna nézegetni egy napig! Nem tudtuk előre, hogy ekkora, és ilyen érdekes anyag van benne. Ha tudtuk volna, több időt szántunk volna rá. A múzeum földszintjén van egy kis kávézó is, ott is meg lehet pihenni közben, ha valakinek van rá ideje.

   Törlés