2018. április 3., kedd

Látványtérképek



 
A Civertan Grafikai Stúdiótól színes látványtérképeket kaptam tesztelésre, véleményezésre. Azt hiszem, jobb helyre nem is kerülhettek volna! Már gyerekkoromban is szerettem az atlaszokat, térképeket bújni, és GPS vagy online térképek ide vagy oda, én továbbra is szívesen tartok egy nyomtatott dolgot a kezemben, illetve térképet a falon.

A másik ok, amiért nagyon örültem nekik, az az információ-tartalmuk. Sokszor vagyok gondban ugyanis, hogy Laurent-nak (és más külföldi vendégnek) mit is mutassak meg kis hazánkból. A világörökségek, a „kötelező” látnivalók és a személyes kötődésű helyek után végtelen a választék.

Jönnek az ötletek, menjünk ide, vagy oda, majd jön a térkép, és á, ez nem jó, túl messze van, most nincs ennyi időnk… vagy bármi más kifogás.

Mennyivel egyszerűbb lenne már eleve egy olyan térképen bogarászni, amin csak a kastélyok vannak feltüntetve, ha épp egy kastélyra fáj a fogunk! Nemde?

És itt jönnek a képbe ezek a látványtérképek, melyek közül több témában is válogathatunk, érdeklődési körünknek megfelelően. A „várbarátoknak” a Várak, illetve az Elfeledett váraink, a „kastélykedvelőknek” a Kastélyok, a történelem iránt érdeklődőknek a Nemzeti és történelmi emlékhelyek, és a Híres magyarok – nevezetes emlékhelyek, hívőknek a Kegyhelyek és búcsújáróhelyek, illetve az Árpád-kori templomok, kirándulóknak pedig például a Velencei-tó témájú térképeket kínálja többek között a kiadó.


Árpád-kori templomok
(Forrás)

Kastélyok
(Forrás)

 
Tegyük fel, hogy ma várnézős kedvünkben vagyunk: elővesszük a Várak című térképet.

A kép közepén Magyarország rajzolt domborzati térképét látjuk, rajta kis pajzsokban számokkal. A domborzati térkép körül a számok mellett láthatjuk a várak nevét, és légi fotók alapján készített rajzokat a várakról.

Ha kiválasztottuk a várat, a térkép hátoldalán megtaláljuk a már említett légi fotókat, egy rövid ismertetővel, sőt azt is, hogy melyik útról érhető el, és GPS koordinátákat is. (Ez utóbbi két információ nem szerepel mindegyik térképen.)

Várak
(Forrás)

Kis pajzsok jelölik a várakat

A domborzati térkép körül a számok mellett láthatjuk a várak nevét,
és légi fotók alapján készített rajzokat a várakról.

A térkép hátoldalán megtaláljuk a légi fotókat egy rövid ismertetővel,
sőt azt is, hogy melyik útról érhető el, és GPS koordinátákat is.




 
A többi látványtérkép is hasonló felépítésű. A térképek rajzait Ferenc Tamás grafikusművész készítette a Civertan Grafikai Stúdió kb. 500 000 db légi fotót tartalmazó képtára segítségével.

A térkép kinyitva 88x44 cm-es, összehajtogatva 11x22 cm-es. Igényes kidolgozásának köszönhetően megállja a helyét a falon dekorációnak is, de akkor „elveszítjük” a másik oldalát, ahol rövid, de hasznos információt találunk a látnivalókról.

Személyes tapasztalatom alapján szívesen ajánlom a fentebb már bemutatott Várak című térkép mellett az Elfeledett váraink színes látványtérképet is. Ezen 48 legendákba szőtt történetű, de jeles történelmi eseményeknek is helyt adó, kevéssé ismert vagy méltatlanul elfeledett magyarországi erősséget (várakat, várromokat és várkastélyokat) találunk.

Elfeledett váraink
(Forrás)



 
A Nemzeti és történelmi emlékhelyek címűn 13 magyarországi nemzeti emlékhelyet és 47 történelmi emlékhelyet találunk.

Nemzeti és történelmi emlékhelyek
(Forrás)

(Forrás)



 
A Híres magyarok – nevezetes emlékhelyek című 60 jeles magyar ember (művész, tudós, politikus) életének meghatározó épületét (szülőház, emlékhely) mutatja be. A helyszíneken kiállítás várja a látogatókat.

Híres magyarok - nevezetes emlékhelyek
(Forrás)
 
 
 
 

E két térkép osztálykirándulások alkalmával és történelmi ismeretek bővítésénél is hasznos lehet.


A Kegyhelyek és búcsújáróhelyek látványtérképen olyan hazai, népszerű, kiemelt jelentőségű kegyhelyet és búcsújáróhelyet találunk, ahol csodás események és gyógyulások történtek. Ezek olykor lakott településtől távolabb eső helyszínek, források. Némelyik már a honfoglalás korában, vagy akár azelőtt is ismert és népszerű volt, de jellemzően a XVI-XVII. század folyamán lettek kiépítve.

Kegyhelyek és búcsújáróhelyek
(Forrás)


 

 
A természet közeli élményeket kedvelők a Velencei-tó című térképpel fedezhetik fel a tavat. A szálláshelyek, éttermek, látnivalók, túraútvonalak, strandok és sok más mellett praktikus helyeket (bankautomata, orvosi ügyelet, gyógyszertár, posta, stb.) is feltüntettek rajta.





 

Az általam említettek mellett más témában is készültek és készülnek még újabb és újabb látványtérképek.

Ha kíváncsiak vagytok a teljes kínálatra, részletesebb információra, látogassatok el a honlapjukra, ahol számos egyéb termék mellett meg is vásárolhatjátok a színes hajtogatott látványtérképeket 1500.- Ft/db áron, mely véleményem szerint igazán nem pénz értük! A személyes vásárlás hívei a Civertan Grafikai Stúdióban is beszerezhetik őket. A látványtérképeket megtaláljátok a facebookon is. Ha bármi kérdésetek és/vagy hozzáfűznivalótok van, ne habozzatok megírni hozzászólásban!


A bejegyzésben szereplő képek egy részét a Civertan Grafikai Stúdió bocsátotta rendelkezésemre.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



4 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!