2018. április 21., szombat

Vadregényes szurdok



Schwarzenbruck


Schwarzenbruck település Németországban, azon belül Bajorországban, Nürnberg szomszédságában található. Lakosainak száma 7800 fő.

Ami miatt ide jöttünk, az a Schwarzachschlucht, egy kb. 2,2 kilométer hosszú, gyönyörű folyóvölgy Schwarzenbrucktól délre. A nevét a Schwarzach folyóról kapta.



Geotóp


A Schwarzachschluchtot Schwarzachklamm vagy Schwarzachdurchbruch néven is ismerik. A szurdokot a Bajor Környezetvédelmi Állami Hivatala (Bayerischen Landesamt für Umwelt) geotópnak jelölte ki, és elnyerte a „Bajorország legszebb geotópja“ kitüntető címet.

Természetvédelmi terület

A szurdok a Schwarzenbrucker Moor természetvédelmi terület (Naturschutzgebiet Schwarzenbrucker Moor) része. A védelem fő oka a gazdag moha-világ, valamint a folyónál és a lejtőkön az erdei bükk és fenyőfélék.


Megközelítés 

Az autót Feucht közelében, a Waldschänke Brückkanal étteremnél hagytuk. A terület Nürnbergből tömegközlekedéssel is (S-Bahn, Linie 3, Ochenbruck megálló) elérhető, ahonnan kb. 20 perces sétára van a szurdok kezdete.



A Waldschänke Brückkanal étterem után nem sokkal egy lépcső vezet le a szurdokba.


A forrás rögtön itt található. Vize a folyóba csorog bele.

Istenhez sok út vezet. Az egyik átmegy ezeken a hegyeken.


A forrás

A forrás






Schwarzachklamm


Láthatjuk, hogy a víz ereje hogyan formálta a tájat.










Érdekes lyukakat láthatunk a sziklafalon, háló, vagy méhsejt alakban. Ez a jelenség gyakran található homokkőben. A Schwarzach folyó partján a meredek sziklafalakat kemény homokkő alkotja. A homokkő homokszemcsékből áll, amelyeket kötőanyag tart. A víz áthatolásával azonban a szerkezet megváltozik, és a kötőanyag nélküli helyeken a laza homokot a víz kimossa. A kötőanyag tartalmú és kemény részek viszont megmaradnak.









Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményéről. (Zsoltárok 103 2)


A Karlshöhle-hez vezet tovább az út. A szurdokban az egyik legnagyobb barlang a Karlshöhle. Ebben is találhatunk egy kis forrást, és a falakon rengeteg mohát. Egy kis átjárón keresztül egy fából készült lépcsőn át hagyhatjuk el a barlangot.

Az ösvény ezután egy gyaloghídon vezet tovább, és hamarosan összeszűkül a szurdok.





























Utunk a Gsteinach folyóerőműig (Flusskraftwerk-Gsteinach) tartott. Itt van egy kis gát. Az erőmű a XIX. század óta létezik, 82 kW teljesítményű és jelenleg magántulajdonban van. Itt egy lépcsőn fel lehet menni a faluba.



Mi itt fordultunk vissza, és indultunk vissza ugyanazon az útvonalon a Waldschänke Brückkanal étteremhez.
A szabadtéren több fedett és fedetlen részen vannak elhelyezve az asztalok. Az ételeket egy ablaknál kell megrendelni, majd magad viszed az asztalhoz. Az ételes ablakkal szemben van az italos ablak, ugyanígy magad viszed az asztalodhoz. A személyzet egy része összegyűjti a használt tányérokat/poharakat/evőeszközöket. Különleges alkalmakkor élőzene is van.





Jó kis túra volt ez: nem megerőltető, a vadregényes szurdokban egyik oldalon a sziklafalak, a másikon a folyó csörgedezik, miközben a madarak csiripelnek... és a végén egy finom vacsi :)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Schwarzenbruck MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schwarzenbruck


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Jogos a "Bajorország legszebb geotópja" cím - noha mindet még nem láttam - de azok az érdekes rétegesen lerakódott kövek mohával borítva, a barlangok, a lyukacsos szerkezet - nekem való hely! Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet!
    De szép kis fészekre bukkantatók. Szép kis napotok volt! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam is sok mindenkire mikor ott jártunk, majd később, mikor a bejegyzés készült! ;)
      Szuper hely, pár óra alatt úgy feltöltött! A folyó csobogása, a madárcsicsergés, a természet. Szuper volt!

      Törlés
  2. Petike is élvezte volna a forrásokat, hiszen "gyűjti" őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rájuk is gondoltam, mondtam is Lórinak, hogy mennyire élveznék! Meg azt is, hogy ha idén is jönnek, akkor ide vissza kell jönni velük! :)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!