2018. július 7., szombat

A barokk színházi építészet remekműve - Őrgrófi Operaház, Bayreuth




Markgräfliches Opernhaus
Őrgrófi Operaház

Cím: Opernstraße 14, 95444 Bayreuth, Németország
Telefonszám: +49 (0) 921 7596922
Fax: +49 (0) 921 7596932




Bayreuthba eddig csak azért nem mentünk még, mert a fő látványosságot, az operaházat évekre bezárták felújítás miatt.
Azonban közel 6 év után, ez év áprilisában újra megnyitott, újra látogatható!

Bayreuth városa Németországban található, Felső-Frankföld (Oberfranken) kormányzati kerület székvárosa.

A város kulturális életét négy személyiség határozta meg: Wilhelmine őrgrófné a barokk építmények építtetője (aki II. Frigyes porosz király kedvenc testvére és Frigyes brandenburg-bayreuthi őrgróf felesége volt), Jean Paul (Johann Paul Friedrich Richter) író, Richard Wagner zeneszerző és végül Liszt Ferenc zeneszerző és zongoraművész.

A város történetének aranykora Wilhelmine őrgrófné idejére esett, ekkor épültek fel a mai Bayreuth városképét is meghatározó kastélyok és parkok, valamint az Őrgrófi Operaház (Markgräfliches Opernhaus), mely eredetileg udvari színháznak épült. 

Wilhelmine őrgrófné


Az operaház építésére a művészetek iránt rajongó Wilhelmine porosz őrgrófné (1709-1758) adott megbízást. Az épületet a francia Joseph Saint-Pierre tervezte, fa belső tereit pedig a bolognai Giuseppe és fia, Carlo Galli da Bibiena. Az 1744-1748 között épült bajor operaház Németország egyetlen eredeti állapotban megmaradt nagy barokk színháza.





1748-ban Johann Adolph Hasse XVIII. századi német barokk zeneszerző Artaserse című operájával avatták fel az operaházat Wilhelmine és Frigyes lánya, Elisabeth Fredericka Sophie és a württembergi Charles Eugene herceg házasságkötése alkalmából.

Wilhelmine őrgrófné, aki maga is komponált, rendezett, Bayreuthot a művészet és kultúra központjává tette. A város kulturális központja hosszú időn keresztül az Őrgrófi Operaház volt.

A Markgräfliches Opernhaus miatt érkezett Bayreuthba Richard Wagner, aki művei előadására egy arra alkalmas helyszínt keresett. Noha az operaház nem felelt meg teljes mértékben színpadi ötleteihez, 1872-ben mégis a városba költözött.

2012-ben bayreuthi Őrgrófsági Operaházat (Markgräfliches Opernhaus) felvették a UNESCO világörökség-listájára. Azonosító száma 1379-es.



Érdekesség, hogy idén áprilisban a megnyitón ugyanazt a Johann Adolph Hasse operát mutatták be, amellyel 1748-ban is felavatták az épületet. További érdekesség, hogy a magyar Kovalik Balázs rendezte.

A városba érve, miután egy mélygarázsban leparkoltuk az autót, egyből az operaházba mentünk. Megvettük a jegyeket, és kb. 1 óra múlva mehettünk be. Csak csoportokban lehet bemenni.
Miután elhelyezkedtünk a nézőtéren, egy rövid filmet láthattunk az operaház keletkezésének történetéről. Utána felhúzták a vetítővásznat, és egy rövid részletet hallgathattunk meg egy operából. Ezután a csoport vezetője még jó néhány dolgot mesélt az épületről, és válaszolt a kérdésekre is. Sajnos csak németül. L Körbe lehetett járni a földszinti részt, és lehetett fényképezni, videózni. Kb. ¾ órát töltöttünk bent.

Brandenburgi sas a porosz korona alatt

A bayreuthi őrgrófok címere


A plafon képén felül Apolló,
középen a múzsák Melpomene, Thalia, Urania és Clio,
alul a művészetek szobrászat, festészet, zene, katonai építészet, civil építészet.














VIDEO!!!
Hangot rá!






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK




Az operaházban kapott információs anyagok.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent és M. Zoltán készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!