2018. július 1., vasárnap

Franciaország egyik legszebb citadellája - Besançon





Besançon - Citadella


Cím: 99, rue des Fusillés - 25 000 Besançon, Franciaország
GPS: N 47°13'55", E 6°1'54"
Telefon: +33 3 81 87 83 33





Besançon városát, mely Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli, patkó alakban öleli körbe a Doubs folyó. (Franche-Comté régió illetve Doubs megye székhelye). 

A rómaiak idején Vesontio néven volt megerődített város, ahová már a II. században eljutott a keresztény hit. A Jura vidék központja lett.

Amikor 926-ban eljutottak idáig a kalandozó magyarok, felgyújtották az akkor már gazdag várost, melyet korábban megtámadtak már az alemannok és más törzsek is. Eleink nem bántak kesztyűs kézzel Besançon lakosaival. Egyesek szerint az hongrois, vagyis magyar szó eltorzulásából származtatják a vadembert, emberevő óriást jelentő „ogre” szót, mely alapja valójában a latin orcus szó (pokolbeli istenség).

A XI. században már érsekség volt, amely feudális jogot is kapott. A város burgundiai, osztrák, spanyol uralom alatt is volt, és csak a XVII. században került Franciaországhoz, ekkor azonban megtették a terület fővárosává. XIV. Lajos francia király uralkodása idején, Sébastien Le Prestre de Vauban francia marsall, hadmérnök tervei alapján, 1668 és 1711 közt megépítették a katonai építészet remekművét, város fölé emelkedő citadellát.

A UNESCO a világörökségi listára 2008-ban a Sébastien Le Prestre de Vauban által tervezett erődítmények közül tizenkét, Franciaország nyugati, északi és keleti határvidékén található megerősített várost és egyéb erődítményt vett fel. Azonosító száma 1283-as.

Sébastien Le Prestre de Vauban


A Besançon Citadella Franciaország egyik legszebbjének számít. A 118 méter magas dombot, melyen az erőd található, patkó alakban öleli körbe a Doubs folyó. A mellvédekről pompás kilátás nyílik az óvárosra, a Doubs folyóra és a környező dombokra.

A több mint 11 hektár alapterületű erődöt gyalogjárók által összekötött bástyák ölelik körbe, és őrtornyok és oromfülkék (kiugró őrtorony, bartizan) őrzik. Falai legfeljebb 20 méter magasak és 5-6 méter vastagok.

A fellegvár alsó teraszát védő falakon keskeny kapu vezet keresztül. Itt lehet megvenni a belépőjegyeket, majd a parkon átvágva jutunk fel a felső várba, mely nagyjából négyszög alaprajzú. Ezt újabb fal veszi körül, saroktornyokkal, a bástya tetején végig lehet menni a bejárattól jobbra álló Tour de la Reine-től a bal oldali Tour du Roi toronyig. Mindkettő kb. 600 méteres szakasz.



















 

 







A felső várban kapott helyet a Musée du Folklore Comtois néprajzi múzeum, a Le Muséum et ses Espaces Animaliers természettudományi múzeum, egy akvárium és egy kis állatkert, valamint a Musée de la Résistance et de la Déportation, a francia ellenállás helyi múzeuma. A német fasiszta megszállók a vár területén végezték ki Doubs ellenállási mozgalmának elfogott tagjait.

Musée du Folklore Comtois 
(néprajzi múzeum)










Le Muséum et ses Espaces Animaliers 
(természettudományi múzeum)

részei:
L'Aquarium (Akvárium)
L'Insectarium (Rovargyűjtemény)
Le Noctarium (Éjszakai állatok)
Le Jardin Zoologic (Állatkert)
La P'tite Ferme (A kis farm)


 







































Histoire de mieux la voir - La chapelle Saint-Etienne 
(történelmi vetítés a régi Szent István kápolnában)





Musée de la Résistance et de la Déportation
(a francia ellenállás múzeuma)
















Itt be is fejeztük a nézelődést és elindultunk hazafelé. Lent a városban még megálltunk megnézni a Porte Noire (Fekete Kapu)-t, mely az időtől megfeketedett régi római diadalkapu. A II. század végén épült, valószínűleg Marcus Aurelius császársága idején és a város déli bejárata volt. (Ma szépen le van tisztítva, és egyáltalán nem fekete.)

Porte Noire (Fekete Kapu)

Porte Noire (Fekete Kapu)

Porte Noire (Fekete Kapu)

Porte Noire (Fekete Kapu)



Victor Hugo szülőháza a Porte Noire közelében van. Ő 1802. február 26-án született Besançonban.

Victor Hugo szülőháza

Victor Hugo szülőháza



Porte Rivotte a XVI. századi városfal egyik kapuja.

Porte Rivotte



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK /FORRÁSOK

Franciország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Hatalmas és jól néz ki.
    És a páviánok meg csak úgy mászkáltak az udvarban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg hatalmas nagy! Egy egész napot simán el lehet itt tölteni.
      Igen, lent a várárokban, szabadon voltak. Óriási a várárok, szóval jó nagy helyük van.

      Törlés
  2. A fekete kapu - ami nem is fekete - nagyon szép. A II. századból ilyen jó állapotban... Szerinted a most épített kapuink is legalább ennyi ideig bírják..?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Tudod milyen sokszor elgondolkodom ezen én is?! Hogy a régi időkben mennyivel tartósabb dolgokat készítettek. A mai világban meg... annyi de annyi szemetet termelünk azzal, hogy mindig mindenből újat kell venni, mert olcsóbb az új, mint a régit megjavíttatni, stb, stb. :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!