2019. április 18., csütörtök

Séta a „kőbe zárt szerelem” világában (Szerző: Ternyik Vanessa)




Új év, új téma! A 2019-es vendégírói sorozat idei témája a „Magyarország különleges helyei”. E havi vendégírónk Ternyik Vanessa lesz, aki azért kezdett el blogolni, hogy utazásaival, tapasztalataival, képeivel segítsen az utazni vágyóknak. Barangolj velem blogjában hazai úti célok mellett a környező országokból is találtok leírásokat. Inspirációért kukkantsatok be blogjára, vagy Facebook oldalára.



Séta a „kőbe zárt szerelem” világában



Bory-vár


Székesfehérváron, az Öreg-hegyen áll Bory Jenő munkásságának gyümölcse a Bory-vár.  Ez a vár nem hétköznapi, egy présházból indult el minden és vált a családi házak között a szerelem emlékművévé. Bory Jenőt egy életen át tartó szerelem fűzte feleségéhez Komócsin Ilonához. Ennek a szerelemnek a gyümölcse az, ahol most végig fogunk vezetni titeket.

Pár fontos információ: Székesfehérvár, Máriavölgy 54. a vár címe
Felnőtt belépő: 1500, Kedvezményes (6-26 év között) 700 forint




Alsókert


A várban közel 500 képzőművészeti alkotást találhatunk, ez a házaspár alkotásainak „kiállítóterme”. Érdemes szemfülesen sétálni, hisz minden oszlopon, falon lehetnek érdekességek. A kapun beérve először az Alsókertbe érkezünk. A virágos udvaron sétálgatva mindenütt szobrok tűnnek fel.



Rózsakert és Művészgaléria


Továbbhaladva egy széles lépcsősoron jutunk el a vár főépülete felé, ez a Rózsakert és a Művészgaléria. Itt olvashatjuk a várat legjobban jellemző mondatot: „ A kövek beszélnek”.



Elefántudvar


Az Elefántudvart el sem tudnánk téveszteni, hisz egy gömbön áll a várat tartó elefánt.  



Képtár


A Képtárat az Elefántos udvar fölött találjuk meg. A mester munkáin kívül kortársainak festményeit is megcsodálhatjuk itt. A Képtár több teremből áll, ezek a Kandallós szoba, a Rádiós szoba, a Műterem és a Sárga szoba.
Természetesen itt is szebbnél szebb festményeket, szobrokat találunk Borynéról. 



Műterem


A Műterembe való belépéskor egy monumentális a Sebzett hős szobor fog elsőnek feltűnni.



Százoszlopos udvar


A Képtár után érdemes a Százoszlopos udvart felfedezni. Itt rögtön egy hatalmas pallos alatt jutunk be az udvarba, ahol az oszlopok alatt rengeteg szobrot találunk. Az udvaron gyönyörű növények, vízköpő béka, és padok fogadják a pihenni vágyókat. 



Tornyok


A Csúcsos torony a vár kapuját őrző magas torony. A tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre illetve a várat is meg tudjuk nézni felülről.

A Zászlós toronyban található talán a legszebb dolog az egész várban, a lányuk, Bory Klára által díszített lépcső.



Történelmi árkádsor


Az árkádok fölött találhatjuk a Történelmi árkádsort, ahol a művész történelmi alakokról készült szobrait nézhetjük meg.



Hitvesi szeretet kápolnája


A végére tartogattuk a szerelem egyik legszebb szimbólumát, a Hitvesi szeretet kápolnáját (az árkádsorra vezető lépcsősorok mellett találjuk). A kápolna közepén Boryné egészalakos ülő szobrát találjuk. Boryné fölött más híres múzsákat láthatunk, akik sárgák az irigységtől, mert őket nem szerették úgy, mint Bory Jenő a feleségét.



A Bory-vár méltó a ”Magyarország különleges helyei„ elnevezésre.


A következő vendégíró Cséfalvay Katalin lesz, aki szerint „Az életben egyetlen biztos van, a változás.”. Történetek képekkel blogjában elsősorban Magyarország tájairól, hegyekről, növényekről, városokról olvashattok. Katalin és kis családja számára a rossz idő sohasem akadály! A természetben tett kirándulásaikról találtok leírásokat sok-sok klassz fényképpel illusztrálva. Inspirációért kukkantsatok be blogjára, vagy Facebook oldalára. Jó olvasást!

  
A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



4 megjegyzés:

  1. Székesfehérvár mellett nőttem fel, úgyhogy most nagyot dobbant a szívem! Tényleg különleges ez a hely, és ne tántorítson el senkit a meglátogatásától az, hogy nem a belvárosban található. Tavasszal, nyáron igazán pompázatos, ideális egy romantikus randihoz ;), vagy akár esküvői fotózáshoz. Időnként kultúreseményeket is rendeznek itt, láttam már a várban pl. amatőr színházi előadást. Megérdemli, hogy halljanak róla az emberek, köszönet ezért a bloggereknek minden lokálpatrióta nevében!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm az élményt,nagyon lenyűgöző a vár,csodaszámba megy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, örülünk, hogy tetszett 😊

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!