2019. április 14., vasárnap

A húsvéti víz és a húsvéti kutak 3. - Németország


Német húsvéti szokások


A német húsvéti szokásokkal kapcsolatban már többször írtam a blogon. Olvashattatok már a hagyományos nürnbergi húsvéti vásárról, a húsvéti tojásokról, és arról is, hogy Németországban a locsolkodás teljesen ismeretlen!



Volt már szó a húsvéti vízről (Osterwasser), mely mint a termékenység és az élet szimbóluma, itt is megjelenik.


Húsvéti kutak


Németországban, de legfőképpen Bajorországban nagy hagyománya van a húsvéti kutaknak (Osterbrunnen) is. Itt a mai napig elterjedt szokás a kutakat húsvéti díszbe öltöztetni. A kutak tisztelete már a pogány szokásvilágban is megvolt. Később a kereszténység is különleges jelentőséget tulajdonított nekik. Bajorország településein virágokkal, szalagokkal és díszes tojásokkal díszítik fel a kutakat. Sok helyen az eredetileg kézzel festett tojásokat a véletlen (és szándékos rongálás) okozta törések miatt jobban ellenálló műanyag tojásokra cserélték.

Idén sem bírtuk megállni, hogy ne járjunk be 10 kisebb-nagyobb települést, és nézzük meg a feldíszített húsvéti kutakat. Dietenhofen – Wilhermsdorf – Laubendorf – Burggrafenhof – Langenzenn – Kirchfembach – Cadolzburg – Steinbach – Wachendorf – Vogtsreichenbach településeken jártunk.

Hol egy, hol több, hol kisebb, hol nagyobb kutakat láttunk.

Dietenhofen





Wilhermsdorf





Laubendorf






Burggrafenhof






Langenzenn





Kirchfembach






Cadolzburg






Steinbach




Wachendorf









Vogtsreichenbach 








Egyéb húsvéti szokások:



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!