2019. október 6., vasárnap

Leonrod várroma




Leonrod várroma

Burgruine Leonrod



A romos vízi vár egy mesterséges tavacska közepén lévő kis szigeten található.



A Leonrod (Lewenrode) kastély romjai a Biebert folyó völgyében, az Ansbach megyei Dietenhofen közelében, Nürnbergtől kb. 30-45 percnyi autóútra találhatók.

A XIII. században épült, mint családi székhely és a Leonrod nemesi család kastélya. A várat -melyet 1235-ben említenek először-, több család lakta és irányította egyidőben. Ezek a családok megosztoztak a kastély közös terein, mint az udvar, kút és kápolna, de saját privát lakrészeik voltak.
A XIV. és a XVI. században a kastélyt szerkezetileg átalakították. A várat nem érte kár a harmincéves háborúban, viszont nem sokkal később, 1651-ben gondatlanság következtében leégett: a várárokban lévő növényzet elégetésekor elszabadult a tűz, melyet nem tudtak megfékezni. A kastélyt soha nem építették újra. A XVII-XVIII. században vadászház épült itt. A kastély ma az örökösök közösségének tulajdonában van, amely az 1951-ben kihalt arisztokrata vonalhoz vezető vissza.
A nemesi család egyik ismert tagja Franz Leopold, Leonrod bárója 1867 és 1905 között Eichstätt egyházmegye egyik legfontosabb püspöke volt. Másikuk, Leopold von Leonrod igazságügyi miniszter volt 1887 és 1902 között.

Ezt a nagy kastélyt mély árok veszi körül. Bejutni egy töltésen át lehet. Bejáratai 9 méterrel a talajszint felett találhatók. Négy épületből áll egy téglalap alakú, 20 méter magas öregtorony körül. Az öregtorony 6x6 méter alapterületű, falvastagsága körülbelül 2 méter. Ez a torony a vár közepén csaknem teljesen megmaradt. A külső udvaron található a Szent György kápolna (Kapelle St. Georg), amely 1327-ből származik, és a kontytetős vadászház, mely favázas felső emelettel rendelkezik. Látványosak a falmaradványok erkélyekkel, boltívekkel, a boltozatok, és egy terem is, melyben világítás és egy kandalló romjait találtuk. Ennek a teremnek szépen megmaradt a téglából kirakott padlója, amire egy valószínűleg sátánista jelképet festettek. Na nem a régiek, hanem valakik a közelmúltból. Mindenesetre miután ezt felfedeztük, szerettem volna mielőbb elhúzni a csíkot erről az amúgy jó kis helyről.














































Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK




(A bejegyzéseben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!