2019. október 18., péntek

Hazánk szívében (Szerző: Mayerné Répási Adrienn)




A 2019-es vendégírói sorozat témája a „Magyarország különleges helyei”. E havi vendégírónk Mayerné Répási Adrienn. Adri egy három gyermekes anya, feleség. Egy olyan nő, akit érdekel a sport, művészet, kézművesség, sorsok, életutak, divat, az élet nagy kérdései, tudás, kapcsolatok... És ezeken kívül még rengeteg minden. Blogjában az életükről, történésekről, a vidám, mosolyokkal teli, boldog pillanatokról és az árnyoldalakról is ír, melyekről mindenki mélyen hallgat. A ReAd-blogon vagy annak Facebook vagy Instagram oldalán anyaságról, könyvekről olvashattok, interjúkat és programajánlókat találhattok. Jó olvasást!


Hazánk szívében



Számos gyönyörű hely van Magyarországon, de számomra az egyik legszebb Hajós és környéke, Kalocsa, Baja, ami a dél-alföldi régióban található, Bács megyében, hazánk szívében, a középpontjában. Budapestről leggyorsabban az M6 autópályán lehet lejutni. Nagyszerű turista útvonal, kerékpárút hálózza be a környéket, számos kiránduló hely, látnivaló akad itt, amiből párat ma bemutatnék nektek.

Egyszerűen lehetetlen szavakba önteni a környék hangulatát. Az alföld sík tájai, a végtelen búzamezők vagy a hosszú szőlősorok, a szebbnél szebb épületeink, tájházaink, múzeumaink, a kastély…

Kép: Dabis Gábor Fotó


Izgalmas helyszíneket lehet bebarangolni, amiknek egyedi, ódon bája van. Számos népszokás, a gyönyörű népviseletek, a hozzá kapcsolódó tánc, a borkészítés, a fűszerpaprika, kézműves és régmúltra visszavezethető mesterségek megtalálhatóak itt. Aki nem ismeri a környéket, az legalább egyszer hallott már valahol a kalocsai pingáló asszonyokról, az aromás fűszerpaprikáról, a finom borokról, a Pincefaluról. Számos rendezvényünkre érdemes ellátogatni, mint a kalocsai Paprika napok, egy izgalmas Szüreti felvonulás, a bajai Halászléfőző Fesztivál vagy a hajósi Orbán nap.


Hajósi Pincefalu


Helyi viszonylatban a legkiemelkedőbb, a nagy értékekkel bíró Pincefalu. Hajóstól kb. 3 km-re található. Hajósról annyit érdemes tudni, hogy 1970 óta nagyközség, a Habsburg időkben mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett. Városi rangot ismét 2008. július 1-én kapta meg.1987-ban megkapta az elismerő Szőlő és a Bor Városa címet is a hely, melyet korábban csak 16 település kapott meg Magyarországon. Értékes, régmúltra visszatekintő pincék, finom borok várják az ide látogatókat és szívélyes vendéglátás. 24 kacskaringó utca és közel 1200 pince alkotja a Pincefalut. A régebbi présházak műemlék jellegűek. Több pince ajtaja is nyitva áll egy kiadós borkóstolásra, de számos szálloda, étterem, vendégház is várja az érkezőket. Egy finom pohár borral kiülve csodálhatod a naplementét, miközben elfogyasztod a vacsorád. Legtöbb helyen családias a kiszolgálás, egy mesés kis világban érezheted magad, nyugodt, meghitt csendes környezetben. Amit még feltétlenül látnod kell, az a gyönyörű Barokk Kastély, mely 1739-ben épült. Kihagyhatatlan, ha felénk jársz. A parkjában, a régi épületben, az ódonság, a kor szépsége nagyszerűen tükröződik, hidd el, rögtön elvarázsolódsz tőle.

Hajós
Kép: Czifra Péter Djuri

Hajósi Pincefalu
Kép: Czifra Péter Djuri

Hajósi Pincefalu
Kép: Czifra Péter Djuri

Hajósi népviselet

Kalocsa


Kalocsa jelentős történelmi múltra visszatekintő város, megalapítása egészen a honfoglalásig vezethető vissza, habár már előtte is lakott volt. Korábban Árpád fejedelem szálláshelye. Egyes kutatások azt igazolják, hogy Gézáig ez a település volt a fejedelmek székhelye. Jelenleg egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, továbbá híres iskolaváros is. Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium, ám mégis talán a gyönyörű kalocsai hímzés tette a legismertebbé a várost, a népi hagyományai és a fűszerpaprika.

Kalocsa
Kép: Török Töce Tibor futógráfus

Kalocsai népviselet
Kép: Török Töce Tibor futógráfus

Pingáló asszony, Kalocsa
Kép: Török Töce Tibor futógráfus

Baja


Baja a megye második legnagyobb városa, neve török eredetű. Határa átnyúlik a Dunántúlra, érintkezik Tolna megyével, magában foglalja a Gemenci Tájvédelmi Körzet egy részét is. Központi tere, a Szentháromság tér, melyet a magyarországi Szent Márk térként tartanak számon. Mivel a Duna mellett épült a város, főként halászatáról ismertek a kiemelkedő épületei, mint például a Halászati "Mini Skanzen". A halásztanyákban a leggyakrabban használt halászati eszközöket lehet megtekinteni, valamint  az 1900-as évek elején készült konyhai és egyéb használati tárgyakat.  De a működő hajómalom is igen látványos, ami a Türr Kilátó közelében található. Gemenc Erdei Kisvasút is igen izgalmas elfoglaltság, akár családdal is, ha a természetbe vágynál.

Szentháromság tér a magasból
Kép: Civertan, wikipedia

Bajai Halfőző Fesztivál
Kép: Csodálatos Magyarország

Halászati "Mini Skanzen"
Kép: wikimapia

Szelidi-tó


Nem messze található a Szelidi-tó is, ami egy kis ékszerdoboz. Kiválóan alkalmas kirándulásokhoz, fürdeni, horgászni vagy csak körbe barangolni a tavat. 5 km hosszú, 150-200 méter széles, 3-4 méter mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb tava. Értékes növény és állatvilág teszi még szebbé a tó környékét.

Szelidi-tó
Kép: Civertan, wikipedia

Hosszú ideig tudnám sorolni a gyönyörű falukat, kisvárosokat és látnivalókat, melyek itt találhatók. Ez az alföld arany háromszöge, ahogy én szoktam nevezni. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot, ha pihenne, ha aktívan kapcsolódna ki, családdal, kisgyermekekkel, de romantikusan andalogva a pároddal is érdemes ellátogatni vagy egyedül, nyakadba véve az utat.

Vigyázz, mert ha egyszer erre jársz, mindig vissza-vissza vágysz majd, mert elvarázsol!



A következő vendégíró Erika lesz. Erika egész életében nagy utazó szeretett volna lenni. Gimnazista korában került kezébe „A Világ országai” című könyv. Rögtön elkezdte számolni, hogy évente hány országot kellene megnézni, hogy mind láthassa. Látszott, kicsi a valószínűsége, hogy megvalósuljon. Ám Erika szerint nagy utazó úgy is lehet az ember, ha fogja a családot és a szabadidejében meglátogatja a hazai illetve a környező országok különböző érdekes helyeit. Mindig lehet új és izgalmas helyeket találni. Ezt pedig bárki megteheti, nem kell feladni lakást, családot, munkát. Erika így lett nagy utazó. Autóval Magyarországon és külföldön blogjában vagy annak Csatangolók illetve Európában csatangolok Facebook oldalain bejárhatjátok vele együtt a nagyvilágot! Kirándulások, utazások leírása, újdonságok felfedezése, autóval, bakancsban. Jó olvasást!



A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!