2019. október 26., szombat

Tartiflette - hegyvidéki rakott krumpli




Savoya megye


Franciaország Savoya megyéje (Département de Savoie) a Nyugati-Alpok előterében fekszik. Neve a latin Sapaudia vagy Sabaudia szóból származik, ami fenyves erdővidéket jelent. A hegység a nyári időszakban kellemes sétákra és túrázásokra alkalmas, télen pedig a téli sportok szerelmesei körében népszerű úti cél. Az ő számukra lehet ismerős a Tartiflette nevű étel, melyet a régióban készítenek reblochon sajttal.

Kép: Andreas Eicher




Reblochon de Savoie


A Reblochon de Savoie sajt egy nagyon népszerű AOP (Appellation d’Origine Protégée,) megjelöléssel ellátott, eredetvédett sajt Franciaországban. Az AOP (magyarul oltalom alatt álló eredetmegjelölés) egy eredetvédettséget ellenőrző nemzeti szabályozás, mely a francia mezőgazdaság regionális árucikkeit védi, mint például bor, pezsgő, vaj, sajt, olívaolaj és más hasonló termékek.

Az AOC Reblochon de Savoie Savoie-ban készül. A sok esőnek, a vastag téli hótakarónak és a helyi mikroklímának köszönhetően a tehenek ásványokban gazdag legelőhöz jutnak, és ízletes tejet adnak.

Az AOC Reblochon de Savoie sajt nyers tehéntejből készül. A sajtot szellős pincékben érlelik, és minden nap megforgatják. Kb. 6-8 hétig érik. Ezeknek a lágy/félkemény sajtoknak az átmérője 14 cm, magassága 3,5 cm, súlya kb. fél kilogramm. Szürkés-narancsos színű kérgük van. Szobahőmérsékleten a belseje folyóssá válik.



A Reblochon de Savoie sajt születése


A Reblochon sajt a nevét a „második fejésről” kapta. A XIII. században az Alpok rétjein legelésző tehenek tejhozama után a gazdáknak adót kellett fizetniük (általában az apátságnak). A gazdák azonban cselesek voltak, így amíg az ellenőrzés tartott, addig csak egy bizonyos mennyiségű tejet fejtek le, a maradékot pedig később, általában este fejték le. Ez az ún. re-blocher, azaz újra fejés. Ez a maradék tej nem volt sok, de a korábbi fejésnél zsírosabb és gazdagabb tejet kaptak. Ennek a tejnek a felhasználásával készül a Reblochon sajt.


Bár a bor és a sajt általában jól kijönnek egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Ebben az esetben is jó, ha egy, a környékbeli hegység valamelyik pincészetéből választunk bort a sajthoz. Mi most nem így tettünk, mert egy Chablis száraz fehérbort használtuk hozzá. AOP (Appellation d’Origine Protégée), azaz szintén oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, Burgundiából (Franciaország) származó bort, mely Chardonnay szőlőből készült.



Tartiflette


Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet az AOC Reblochon de Savoie sajttal készítenek, a tartiflette.



Hozzávalók (4 adag):

  • Reblochon sajt (egy egész guriga)
  • 1 kg krumpli
  • 500 g hagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 200 g húsos szalonna
  • Vaj
  • Bors
  • Saláta

Előkészítés:

  • A krumplikat meghámozzuk.
  • A hagymákat meghámozzuk, közepes méretű kockákra vágjuk.
  • A húsos szalonnát felkockázzuk.
  • A sajtot kivesszük a csomagolásból. Először félbevágjuk, majd vízszintesen is félbevágjuk.
  • Megmossuk a salátát.



Elkészítés:

  • A krumplikat egészben, sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, karikákra vágjuk.
  • A hagymákat vajon, először nagy lángon, kis sóval dinszteljük, majd felöntjük a fehér borral és fedő alatt puhára főzzük. Akkor van kész, amikor a bor elpárolgott alóla.
  • A húsos szalonnát megpirítjuk.


  • A hagyma felét egy jénai tál aljába tesszük.
  • A húsos szalonna felét is rátesszük.
  • Erre jön az összes felkarikázott krumpli.
  • Rá a maradék hagyma, rá a húsos szalonna, és a kiolvadt zsír is.
  • Ekkor tesszük rá a tetejére a negyedbe vágott sajtot, a kérges felükkel felfelé.
  • Az egészet enyhén megborsozzuk. Figyelem: só nem kell rá, mert a szalonna és a sajt is sós!


  • Előmelegített sütőben, légkeveréses sütéssel 180oC-on kb. 30 percig sütjük. Ha kell, kicsit tovább, addig, míg aranyszínű nem lesz a teteje.





Tálalás:

  • Tányérra tesszük az ételt.
  • Salátával kínáljuk.
  • A megmaradt fehérbort ihatjuk mellé.


Jó étvágyat! - Bon appétit! 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő ízutazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK

AOC Reblochon de Savoie sajt FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Reblochon
Savoya megye MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Savoie



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!