2021. január 20., szerda

Birgenair 301 Memorial - Schönefeld


A Németországba induló éjszakai charterjárat nem sokkal felszállás után, Puerto Platától (Dominikai Köztársaság) 26 km-re északkeletre az Atlanti-óceánba zuhant 1996. február 6-án. A balesetet senki sem élte túl, 189-en vesztették életüket.

 

Birgenair

A Birgenair egy török charter légitársaság volt 1988 és 1996 között. Nevét Çetin Birgen üzletemberről kapta. A Birgenair kezdetekben Nyugat-Európából törökországi üdülővárosokba indított járatokat, később pedig egy török-német diszkont utazási társaságot szolgált a járataival Németországból a Karib-térségbe. A 301-es járat tragédiája után hamarosan csődbe ment.

 

Birgenair 301-es járata

A Birgenair 301-es járata Németországba, Frankfurtba indult 1996. február 6-án. A járatot a Birgenair egyik partnere, az Alas Nacionales légitársaság indította. A gépet, amivel eredetileg repültek volna, mechanikai probléma miatt egy másikra cserélték. Így a TC-GEN lajstromjelű Boeing 757-225-ös géppel indultak el több mint 4 órás késéssel. Az a gép előzőleg kb. 3 hétig vesztegelt a Dominikai Köztársaságban, Puerto Plataban a Gregorio Luperón nemzetközi reptéren, mert a kevés utas miatt nem volt gazdaságos elindítani. A balesetet megelőző napokban a Pitot-cső (repülőgépek sebességének mérésére használt szerkezet) burkolatok nem voltak a helyükön.

Boeing 757-225 - TC-GEN - Berlin Schönefeld repülőtéren 1995 júliusában.
Fotó: Lutz Schönfeld, Forrás: wikipedia

 

A gép kapitánya Ahmet Erdem (61) volt, 24 750 repült órája volt, ebből 1 875 óra Boeing 757-esen. Az első tiszt Aykut Gergin (34) 3 500 óra repülési tapasztalattal rendelkezett, ebből 71 óra volt Boeing 757-esen. A kiegészítő személyzet Muhlis Evrenesoğlu (51) volt, akinek 15 000 repült órája volt, ebből 121 a Boeing 757-esen.

Az események végzetes láncolatát az indította el, hogy kapitány oldalán lévő sebességmérő helytelen értékeket mutatott. Felszállás közben atlanti időzóna szerint 23 óra 42 perckor a kapitány észlelte, hogy a sebességmérője helytelen értéket mutat, de mivel a másodpilóta oldalán lévő műszer működött, úgy döntött, hogy nem szakítja meg a felszállást. Emelkedés közben úgy tűnt, hogy a kapitány sebességmérője ismét működik. Bekapcsolták a robotpilótát. Nem sokkal ezután azonban két egymással teljesen ellentétes hibaüzenetet kaptak, ami miatt a személyzet teljesen összezavarodott. A kapitány végül a sebesség csökkentése mellett döntött, amitől a gép átesett és zuhanni kezdett. A bal oldali hajtómű végleg leállt, és a gép átfordult a bal szárny körül, majd spirális mozgásba kezdett, nem sokkal később pedig Puerto Platától 26 km-re északkeletre nagy sebességgel az Atlanti-óceánba csapódott.

A gépen összesen 189 ember volt: 176 utas (167 német és 9 lengyel) és 13 fő legénység (11 török és 2 dominikai köztársasági). A katasztrófát senki sem élte túl. Csak 73 holttestet sikerült megtalálniuk, a többi áldozatnak a tenger az örök nyughelye.

 

A kivizsgálók gyorsan a helyszínre értek. A víz felszínén úszó roncsdarabokat összegyűjtötték. A feketedobozokat pár héttel később hozták felszínre. És bár egyik Pitot-csövet sem találták meg, a vizsgálatok során arra jutottak, hogy a kapitány oldalán lévő sebességmérő külső érzékelőjének eltömődését, és ez által az események tragikus láncolatát valószínűleg a Dominikai Köztársaságban honos kaparódarázs fészke okozta.

 

A gép útközben két helyen is megállt volna, az egyik a Gander Nemzetközi Repülőtér (Gander, Újfundland és Labrador, Kanada), a másik pedig a Berlin-Schönefeld repülőtér (Németország) lett volna.

 

Birgenair 301 emlékhelyek

Schönefeld település Németországban, azon belül Brandenburgban, kb. 20 km-re található Berlin központjától, és közvetlenül határos Berlin délkeleti városrészeivel. Schönefeld neve a Berlin-Schönefeld repülőtérről (Flughafen Berlin-Schönefeld (SXF)) ismert, mely a fővárost kiszolgáló két nemzetközi repülőtér egyike. A Berlin-Schönefeld repülőtér 1934-ben épült, és a város kettéosztottsága alatt Kelet-Berlin repülőtere volt. (A régi repülőtér 2020. október 31-e óta Berlin új nemzetközi repülőterének, a Berlin Brandenburg repülőtérnek (Flughafen Berlin Brandenburg „Willy Brandt” (BER)) az 5-ös terminálja.)

A szerencsétlenség áldozatainak Puerto Platában, Schönefelden és Frankfurt fő temetőjében is állítottak emlékművet. Schönefelden a Dorfkirche (evangélikus templom) kertjében találjuk az emlékhelyet.






 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Birgenair ANGOLul: Birgenair - Wikipedia
1996 a légi közlekedésben MAGYARul: 1996 a légi közlekedésben – Wikipédia (wikipedia.org)
A Birgenair 301-es járatának katasztrófája MAGYARul: A Birgenair 301-es járatának katasztrófája – Wikipédia (wikipedia.org)
A Birgenair 301-es járatának katasztrófája ANGOLul: Birgenair Flight 301 - Wikipedia

Videó ANGOLul: (1) Mayday Air Crash Investigation ~ S05E08 Mixed Signals The Plane That Wouldn't Talk - YouTube

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!