2020. október 27., kedd

Schiffshebewerk Niederfinow

Niederfinowi hajóátemelő(k)


A Niederfinowi régi hajóátemelő ipari műemlék, mely 1934 márciusa óta működik.


 

Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum

Niederfinow település Németországban, azon belül Brandenburgban, a Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum (röviden: Schorfheide) területén, a lengyel határhoz közel található. A bioszféra-rezervátum területén a történelem egyedülálló nyomai is láthatók; egykori menedékvárak és kultikus helyek kör alakú falai, a földesúri falvak, valamint erdei falvak favázas házakkal.

A korai középkortól egészen a harmincéves háború időszakáig a terület a Chorin kolostor területéhez tartozott, ahol az erdők nagy része érintetlen maradt. A bioszféra-rezervátum címet 1990-ben kapta. Ebben az UNESCO-bioszféra-rezervátumban 16 denevérfaj található meg a Németországban előforduló 22 közül!

VIDEO!!!


A bioszféra-rezervátum területén a leghíresebb látnivaló Chorin lenyűgöző, vöröstéglás, gótikus kolostorromja. Ezt és a parkot nap első felében jártuk be. Egy késői ebéd után indultunk Niederfinowba, ahol a hajóátemelőt néztük meg. Na, egy újabb unalmas, férfias látnivaló – gondoltam magamban. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhettem volna! A tériszonyommal ugyan rendesen meg kellett küzdenem, de az élmény minden szenvedésért kárpótolt.

 

Schiffshebewerk Niederfinow
Niederfinowi hajóátemelő

A bioszféra-rezervátum területének másik híres látnivalója a régi niederfinowi hajóátemelő (Schiffshebewerk Niederfinow). Az új már épül mellette, de még nincs készen.

Kép forrása: Ralf Roletschek / Roletschek.at, wikipedia

 

A Niederfinowi régi hajóátemelő ipari műemlék. 1934 márciusa óta működik. Az Odera-Havel csatornán naponta kb. 50-60 vízi jármű győzi le a segítségével a 36 méteres terepkülönbséget mindössze 5 perc alatt! Sok bel- és külföldi látogatót nyűgöz le a hajóátemelő impozáns méreteivel. 60 méter magas, 94 méter hosszú és 27 méter széles. A teknő, melyben a hajókat emelik, 8 méter mély, 82,50 méter hosszú és 11,94 méter széles. Benne a víz 2,50 méter mély.
























VIDEO!!!





 

Neues Schiffshebewerk
Az új hajóátemelő

Az egyre hosszabb és szélesebb modern teherhajók miatt egy új hajóátemelő megépítése vált szükségessé. Modern, hatékonyabb és környezetbarát lesz az Új Niederfinowi hajóátemelő, melynek alapkövét 2009. március 23-án tették le.

A régi munkamódszer és biztonsági koncepció máig példamutató, így az új szerkezet is függőleges emelőműként dolgozik majd, ellensúly-kiegyenlítéssel, a legmodernebb vezérlőegységekkel és szerkezeti elemekkel.

Az Új hajóátemelő különleges élményt nyújt majd nagyszámú látogatója számára: liftekkel, lépcsőn, utakon, stégeken és hidakon - akadálymentesen is - felfedezhető lesz majd a belseje!

Az Új hajóátemelő építése nem hagyta érintetlenül a tájat, de a tervezők természetvédelmi, környezetvédelmi és műemlékvédelmi szakértőkkel közösen döntöttek az építkezés helyszínén és környezetében a természetbe való beavatkozás miatt. Így az Odera-Havel vízi úttól északra és délre visszatelepítik az erdőket, meglévő biotópokat védenek, parttöltéseket ültetnek be és akadályokat szüntetnek meg. Ezek a munkálatok már az első ásónyom előtt megkezdődtek és az építkezéssel párhuzamosan a mai napig folytatódnak.






 

A két hajóátemelőtől délre már 2009 tavaszán megnyitottak egy információs központot.

Itt lehet jegyet venni, hogy felmehessünk az átemelőre, és információkat, leírásokat böngészhetünk, sőt akár magukkal is vihetjük azokat. (Van magyar nyelvű tájékoztató füzet is!) Mivel mi délután érkeztünk, úgy döntöttünk, hogy először felmegyünk a hajóátemelőre, kibámészkodjuk magunkat, és a végén nézzük meg az információs központ kiállítását. Na, mondanom sem kell, ebből nem lett semmi, mert a hajóátemelő annyira lenyűgözött, hogy mire visszaértünk, az információs központ bezárt.

 


Cím: Hebewerkstrasse, 16248 Niederfinow
Honlap: www.wna-berlin.de

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Niederfinow MAGYARul: Niederfinow – Wikipédia (wikipedia.org)
Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum MAGYARul: Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum – Wikipédia (wikipedia.org)
Niederfinow NÉMETül: Niederfinow – Wikipedia
Niederfinowi hajóátemelő NÉMETül: Schiffshebewerk Niederfinow – Wikipedia
Niederfinowi hajóátemelő ANGOLul: Niederfinow Boat Lift - Wikipedia

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3

A belépőjegy mellé kapott információs anyag.


#iambloggeriamhere

10 megjegyzés:

  1. Annyira a hajózásért nem vagyok oda, de ez a híd azért mutat valamit, amiért az ember lánya mégis meg akarja nézni. Bár nekem a régebbi jobban tetszik, van egy hangulata. Az újabb túl modern, és a formája is furcsa, de ez csak az én szerény kis véleményem :).
    Arról a gótikus romról van posztod esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is jobban tetszik a régi 😉 De azért majd kíváncsi leszek az újra is.
      Igen, a gótikus rom itt van:
      https://mindenuttjooo.blogspot.com/2021/03/kloster-chorin.html
      Annyira nagyon nem romos ám, de nagyon tetszetős ebben az állapotában is. 😊

      Törlés
  2. Azon az őszies erdőrészen naaagyon szeretnék átmenni, átsétálni és sok-sok fotót készíteni. Gyönyörű lehet! ♥ Imádtam nézni a videót. A hajóátemelő engem sem fogott meg annyira, de azért ott is remek képeket lehet készíteni, ezeket látván kedve támad az embernek ellátogatni oda ^^.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az erdő valami csodás volt! Örülök, hogy tetszett a videó. 😊

      Törlés
  3. Hűha. Tök menő dolognak tartom, hogy ilyen dolgokról is posztolsz :) sok mindent át élt és még mindig működik :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó, összeszedett poszt lett. A Niederfinowi régi hajóátemelő ipari műemlék csodaszép. Elnyerte a tettszésemet! ��

    VálaszTörlés
  5. Nagyon hangulatos, én imádom a vizet és a vizes dolgokat, tuti bírnám, ha élőben látnám, hogyan is működnek ott a dolgok. Nagyon szép helyeken jársz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszett 😊 Tényleg lenyűgöző! 😊

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!