2020. október 4., vasárnap

Luther 1517 - Wittenberg 360°

LUTHER 1517 Panorama - Yadegar Asisi

 

Yadegar Asisi 360 fokos LUTHER 1517 nevű panorámája Wittenberget kelti életre Martin Luther, Bölcs Frigyes és Lucas Cranach idejében, és általa újraélhetjük a történelmet. Az ideiglenes látnivaló a tervek szerint legalább 2021. 10. 31-ig látogatható marad.

 

Yadegar Asisi

Yadegar Asisi Bécsben született, perzsa szülők gyermekeként 1955. április 8-án. Az osztrák építész, képzőművész 2003 óta a világ legnagyobb panorámaképeinek alkotója. Témája többnyire történelmi városképek vagy a természet szépsége. Panorámáit általában óriási, használaton kívüli gazométerekben mutatja be. Mindegyik nagyméretű, a legnagyobb több mint 100 méter hosszú és körülbelül 30 méter magas. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és/vagy az időjárás változását érzékeltetik, vagy a történelmi hangulatot teremtik meg.

 

Luther 1517 - Wittenberg 360° panoráma

2017-ben a reformáció 500. évfordulóját ünnepelték Lutherstadt Wittenbergben, ahol a vártemplom (Schlosskirche) kapujára 1517. október 31-én szögezte ki Luther Márton a 95 tételét. Wittenbergben 2016. október 22-e óta tekinthető meg a Luther Márton korabeli város panorámaképe. Yadegar Asisi 360 fokos LUTHER 1517 című panorámáján Wittenberg kel életre Martin Luther, Bölcs Frigyes és Lucas Cranach idejében, általa újraélhetjük a történelmet.

A belépőjegy nem olcsó (teljes árú: 11 € / fő), de az élmény megéri! A panoráma melletti helyiségben, ahol a jegyet is megvettük, látható egy kísérő kiállítás, mely történelmi kontextusba helyezi a látványt. Mi zárás előtt nem sokkal érkeztünk (fél órával a zárás előtt engedik be az utolsó látogatókat), és pár perc múlva egyedül a miénk volt az egész!

Az 1100 m2-es remekművet a földszintről, és a terem közepén lévő platformra felmászva is megtekinthetjük. A kép olyan, mintha egy festmény és fénykép keveréke lenne. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és az időjárás változását is érzékeltetik, és olyan történelmi hangulatot teremtenek, hogy az ember szinte elhiszi, hogy a korabeli város életébe csöppent.



Luthert láthatjuk több élethelyzetben is, például a vártemplom előtt beszél az egybegyűltekhez, vagy a házában, családja körében. Yadegar Asisi célja a reformátor egyéniségének több oldalának bemutatása volt. Luther számos híres kortársa, mint például az idősebb Lucas Cranach, Thomas Müntzer, Ernst von Wettin magdeburgi érsek, valamint Bölcs Frigyes választófejedelem is látható a képen.

Luther a vártemplom előtt beszél az egybegyűltekhez

Luthers Ehe
Luther házassága

Luther -aki korábban maga is szerzetesként élt,- 1525-ben vette feleségül Katharina von Borát, aki korábban apáca volt. (Abban az időben sok szerzetes és apáca lépett ki a rendből, és kezdett civil életet. Ez akkoriban nem volt szokatlan.)


Ablasshandel
Búcsúcédula-árus

A búcsúcédula-árusnál hosszú sorban állnak az emberek. Az egyház azt ígérte, hogy aki búcsúcédulát vesz, az 39 245 120 évvel és 220 nappal kevesebbet tölt majd a purgatóriumban.






Das Frauenhaus
Bordélyház

A kurtizánok viszonylag tisztelt tagjai voltak a társadalomnak, akik a nőtlen férfiak szexuális igényeit elégítették ki. Azonban erkölcsi okokra hivatkozva, 1522 elején bezáratták a bordélyházakat.

Lebensalltag der Bauern
A parasztság mindennapi élete

A földműveseknek különféle adókat kellett fizetniük (pl. a választófejedelemnek, világi és egyházi vezetőknek). Nekik maguknak többnyire a kenyérfélék, kásák és zöldségek voltak mindennapi eledelük.





Luther gegen den Verkauf von Ablässen
Luther fellép a búcsúcédulák ellen

Luther szerint „Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.”


Der Erzbishof von Magdeburg
A magdeburgi érsek

Ernst von Wettin magdeburgi érsek gyakori látogató volt Wittenbergben. Ő egy spirituális herceget képvisel, akit humanista műveltség, gyakorlott és erőteljes kormányzás jellemez, aki pompára és építészeti örökség létrehozására törekszik.


Kurfürst Friedrich der Weise
Bölcs Frigyes választófejedelem

A szász választófejedelem udvartartásával kilovagol a kastélyból. Pillantása a vártemplom ajtajánál zajló lármára esik. Nem avatkozik be, és nem is látja, hogy Thomas Müntzer arra készül, hogy elfogja őt a patakon átívelő hídon, ahonnan Luther elrángatja.


Sezieren eines Menschenkopfes
Emberi fej boncolása

August Schurff orvosprofesszor, aki Luther bizalmas jóbarátja volt, 1526-ban nagy feltűnést keltett azzal, hogy nyilvánosan felboncolt egy emberi fejet.

Öffentliche Verbrennungen
Nyilvános égetések

Az 1540-es években Wittenberg számos polgárát boszorkánysággal vádolták, és máglyára vetették. Luther sohasem ítélte el a boszorkányüldözést.


Frauen lesen die Heilige Schrift
Nők Szentírást olvasnak

Luther azt prédikálta, hogy minden hívő megtalálhatja az egyenes utat Istenhez. Bátorította az egyébként csendes nőket, hogy aktívan vegyenek részt a beszélgetésekben.




A nagyparaszti lázadás és az európai vallásháborúk fegyveres konfliktusai

A nagyparaszti lázadás és az európai vallásháborúk fegyveres konfliktusai

Lucas Cranach

"Könyvek" szállítása




 

VIDEO!!!


Cím: Lutherstraße 42, 06886 Lutherstadt Wittenberg 
Telefonszám: +49 (0) 3491 4594910
E-mail: info@wittenberg360.de
Honlap: www.wittenberg360.de


Más, általunk is megtekintett Yadegar Asisi panorámák:

-> Dresden im Barock panoráma: Drezdát kelti életre a barokk aranykorában, valamikor 1695 és 1760 között
-> Das Panorama: az ókori Pergamon város nyüzsgését mutatja be Kr. u. 129-ben, azon a napon, amikor Hadrianus római császár a városban járt
-> Berlin: Die Mauer: a Falat, előtte a nyugati terület egy részét, valamint a Falon túl a keletnémet oldalon lévő városrészt mutatja be az 1980-as évek egy szürke novemberi napján

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: A magyarok bejövetele (Feszty-körkép)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Yadegar Asisi MAGYARul: Yadegar Asisi – Wikipédia (wikipedia.org)
Luther Márton MAGYARul: Luther Márton – Wikipédia (wikipedia.org)
Búcsúcédula MAGYARul: Búcsúcédula – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Berlin - Avec le Brandenbourg kötete, 2016, ISBN 9 782019 124373
A helyszínen kapott információs szóróanyag



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!