2023. július 11., kedd

Szent László Tanösvény - Mogyoród


Mogyoród "legkirályabb" útja a vadregényes Szent László Tanösvény

 



Mogyoród

Mogyoród Pest vármegyében, a Gödöllői-dombságban, a Mogyoródi-patak völgyében, Budapesttől kb. 20 kilométerre található. A Hungaroringről és az itt megrendezésre kerülő Forma-1-es versenyekről híres.


 

Mogyoródi csata

Mogyoród legrégebbi fennmaradt írásos emléke a 1074-es mogyoródi csatához kapcsolódik. A német császári oklevél Salamon vereségéről tudósít. A csata előtt Géza és László herceg (Szent László) is fogadalmat tett, hogy győzelem esetén templomot építenek a területen. A csata után a templom fel is épült a hadi zsákmányból, Szent Márton tiszteletére. A csatát az 1360 körül, Nagy Lajos király utasítására írt, latin nyelvű Képes krónika is megemlíti.

 

Szent László Tanösvény

A Tanösvény a nevét Szent László királyunkról kapta, mivel több Szent Lászlóhoz kötődő látnivaló található a Tanösvény mentén. 2022 nyarán adták át a megújult Szent László Látogatóközpontot és Tanösvényt, melyet végigjártunk mi is. A hivatalos honlapon van egy letölthető térkép, kinyomtatva magunkkal vittük. 8 állomás szerepel rajta, a Forrásvidéktől (1) a Szent László Kilátó-kápolnáig (8). Mivel ismerősek vagyunk Mogyoródon, úgy döntöttünk, hogy a könnyebb utat választjuk, és visszafelé (8-1-ig) járjuk végig az állomásokat, így majdnem végig lejtős úton haladtunk.

 

(8) Szent László Kilátó-kápolna

A mogyoródi Somlyó-hegyen található a Makovecz Imre által tervezett, védett Szent László Kilátó-Kápolna, amely a Mária-zarándokút egyik állomása, pihenőhelye is. Szép időben gyönyörű innen a kilátás Fót felé, a Gödöllői-dombságra. Árnyas fák alatt és napfényes mezőkön át érjük el a következő állomást.

















 

(7) Természetes Energia Állomás

A Somlyó-hegy lábánál, a település szélén, Hangulat utca végén található a Napelem park és Innovatív Pihenőhely. Megismerkedhetünk az alternatív energiaforrásokkal és gyakorlati felhasználásukkal (pl. elektromos autó, szélenergia, geotermikus energia, passzív házak működése).
Van itt egy nagyon jó fa játszótér.
A Szélmalom elektromos árammal működik, és van egy emberi erővel hajtható kézi őrlő is, valamint egy dagasztó- és sütőhely is. Előzetes regisztráció alapján, térítés ellenében egy segítő felügyeletével őrölhetünk lisztet és süthetünk lepényt, illetve bemutatja a klímaváltozás elleni harc eszközeit is.





 

(6) Faluház

A település központjában a Templom út 8. alatt található a Faluház. A XX. század elején épült parasztházban helyezték el a korábban összegyűjtött, kallódó, megkopott tárgyakat, öreg bútorokat, ruhákat és fényképeket, de helyet kapott itt egy régi tűzoltó kocsi is. Az udvar közepén búbos kemence is van.





 

(5) Szent Mihály templom

A krónikák szerint Szent László építtette az első mogyoródi templomot, Szent Márton tiszteletére.
A ma látható új templom barokk stílusban épült 1747-1749 között, amelyhez az ősi bencés templom és a monostor köveit is felhasználták. A templomot Szent Mihály Főangyalnak szentelték.



 

(4) Pincesor

Mogyoród gazdálkodásának fontos eleme, a szőlészet és borászat is kötődik a Szent László alapította „klastromhoz”. A mogyoródi dombokon valószínűleg a bencés szerzetesek telepítették meg a szőlőt, készítettek bort és hozzá az első pincéket is. A Somlói utcában bájos présházakat és több száz éves pincéket láthatunk, melyek helyi védelem alatt állnak.





 

(3) Szent László tér (Klastromdomb)

Ezen a helyen alapított bencés apátságot László herceg (később Szent László király) az 1074-ben zajlott, győztes mogyoródi csata emlékére. Az egykori apátság helyén ma park és emlékmű áll. A Szent László tiszteletére faragott kopjafa emlékeztet az itt zajlott történelmi eseményekre.



 

(2) Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

A Főtéren található egy pékség és fagylaltozó, a Táncos pár szökőkút, egy kis hídon átkelhetünk a patakon, ott találjuk a Mogyoród betűcsoportot, majd a Rózsa utca 2-4. alatt a Látogatóközpontot. Itt Szent László király életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, egy kis helytörténeti kiállítás, ajándéktárgy árusító hely és mosdó is helyet kapott.









Székelyderzs (Erdély) unitárius erődtemplomában is van egy hasonló, Szent László-legendát ábrázoló freskó.
Ezen a képen a birkózás és a kun megölése látható. 





 

(1) Forrásvidék - Mezítlábas ösvény

A Szent László Emlékhelyet elhagyva újra át kell kelni a patakon és a Csíkvölgyi utcán kell felsétálni az erdőbe. Mint minden állomásnál, itt is található információs tábla. A mezítlábas ösvény (Kneipp-ösvény) különlegessége az, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb (14) fajta felülettel rendelkezik. Hossza: 150 m, mellyel hazánk egyik leghosszabb mezítlábas ösvénye. A végében egy erdei fajátszótér található (kisebb, mint a Természetes Energia Állomásnál lévő). Egy kis pallón átkelhetünk a patakon, mely az erdő mélyén, egy kis „mesevilágban” csörgedezik. Megtalálhatjuk a patak tucatnyi kis forrásainak egyikét is, ha elég kitartóak vagyunk.













Az egyik forrás

 

Cím: 2146 Mogyoród, Magyarország
Hivatalos honlap MAGYAR, ANGOL és NÉMET nyelven is: Kezdőlap - Szent László Tanösvény - Mogyoród (szentlaszlotanosveny.hu)
Telefon: +36 30 359 9113
E-mail: turizmus@monon.hu

A fényképek készítésében segítségemre volt ezúttal Anyu és Peti is. 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Mogyoród MAGYARul: Mogyoród – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs táblák.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!