2023. október 11., szerda

II. Fóti Templom Túra




Fót

A város Pest vármegyében, Budapesttől kb. 15 km-re fekszik. Legfőbb és legismertebb látnivalója a Szeplőtelen Fogantatás Római Katolikus Templom. Innen indult a II. Fóti Templom Túra.

 

II. Fóti Templom Túra

A Fóti Romtemplom Alapítvány szervezésében, az Önkormányzat támogatásával indult útjára a Szeplőtelen Fogantatás Római Katolikus Templomtól a II. Fóti Templom Túra. A túrázók a város négy felekezetének -katolikus, evangélikus, baptista és református- templomait látogatták meg. Rögtön az elején kaptunk egy kis túrafüzetet, benne térképpel, a túra rövid leírásával és a hátoldalán igazolópecséteket gyűjthettünk a felkeresett templomoknál. A felekezetek képviselői 10-10 percben mutatták be templomaikat, elmesélve valamilyen érdekes régi történetet is. A RÉGIn volt nagyobb hangsúly, minthogy a túra végállomása a több száz éves, Árpád-kori Szent Márton Romtemplom volt.

 

Szeplőtelen Fogantatás Római Katolikus Templom

Sebők Sándor atyától megtudhattuk, hogy ez volt az ELSŐ templom a világon, melyet a szeplőtelen fogantatás tiszteletére szenteltek! A romantikus stílusban épült templomot a pályája elején álló Ybl Miklós tervezte, aki elsőre remekművet alkotott. Az ő rajzainak köszönhetően készült el annak a régi barokk templomnak a makettje, amelyet először átalakítani és bővíteni szerettek volna, végül azonban lebontottak és megépült helyén a csodaszép új templom.





Evangélikus Templom

Szabó Izabella az ALAPokról beszélt, hisz a túra végállomásán található romtemplomnak is szinte csak az alapjai vannak meg. Érdekességként elmondta, hogy az Evangélikus templom közelmúltbéli felújításakor utánajártak annak a legendának, mely szerint a falnál leásva a templom alatt van valami. Egy boltívet találtak, amire a magyarázat az lehet, hogy a telket egy család adományozta az egyházközségnek. A ház alatt régen pince volt, valószínűleg ennek a befalazott boltívét találták meg. Erre épült rá a templom, és ez volt az a hely, ahová háborús időkben a templom értékeit menekítették.





Baptista Imaház

Kis Illés a Baptista Imaházban megnyugtatott bennünket, hogy nem követünk el hibát, ha imaház helyett TEMPLOMot mondunk, hisz több településen is van, hogy Baptista Templom van az épületre írva. Ő a különbségekről beszélt, főleg a keresztelésről / bemerítésről mondott érdekes és vicces történeteket. A végén gitározott és énekelt, aki ismerte a dalt, be is kapcsolódhatott.





Református Templom

Sebestyén Győző, a református templom lelkipásztora is mesélt a RÉGIről; két ón boros korsót mutatott meg, melyekben régen a bort tartották, és Úrvacsorakor használták. Mivel nagyon nehezek, ezek ma már nincsenek használatban, csak különleges alkalmakkor -mint ez a mostani is- hozzák elő és mutatják meg a közönségnek.







Ezt követően átsétáltunk a Károlyi István Gyermekközponton, ahol a Károlyi-kastély erkélyéről a Gróf úr és felesége integetett nekünk. A Tőzeg-tó mellett, majd a Mogyoródi-patak jobb partján, a fehér alapon lila csík turistajelzésen folytattuk utunkat, védett természeti területen haladtunk a Fóti Szent Márton Romtemplomig.





















Fóti Szent Márton Romtemplom

A Fóti Romtemplom Alapítványnak, a Templommentőknek és az Önkormányzatnak köszönhetően a régészetileg már feltárt és állagmegóvott Romtemplomhoz érkeztünk meg, ahol megkaptuk a túrafüzetbe az ötödik pecsétet. A szervezők friss pogácsával, müzli szelettel és ásványvízzel vártak bennünket. Az öt pecsétért pedig kitűzőt kaptunk. Az esemény az Árpád-kori Romtemplomról eddig tudható ismeretek megosztásával és beszélgetéssel zárult.









Ezután az Alagimajor parkolóba mentek azok, akik nem ugyanazon az útvonalon szerettek volna visszatérni a városba. Az Alagimajorból kisbuszokkal vittek vissza minket a római katolikus templom elé.  

 

Cím: 2151 Fót
Honlap: Fót Város Önkormányzata (fot.hu)


Fót többi látnivalóját >> ITT << találod.

A cikkben szereplő képek egy részét Zsóka és E. Tamás készítette.

 
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                                    

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Fót MAGYARul: Fót – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott túrafüzet.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!