2023. október 9., hétfő

Međugorje

Medjugorje




Međugorje
Medjugorje

Međugorje (Medjugorje) település Bosznia-Hercegovina délnyugati részén, Čitluk körzetében, Hercegovina többségében horvátok által lakott területén, Mostartól, a régió kulturális és közigazgatási központjától 25 km-re található. A várost átszeli a 43. északi szélességi kör, innen délre már mediterrán az éghajlat. De nem csak ez az érdekes, hanem az is, hogy a 43. északi szélességi kör vonala Medjugorjén kívül még három másik keresztény kultuszhelyet is átszel: Santiago de Compostelát, Lourdes-ot és Assisit is. Bosznia-Hercegovina zarándokhelyének lakossága jelenleg mintegy 4300 fő. Mindannyian horvát nemzetiségűek, horvát anyanyelvűek, latin ábécével írnak és katolikusok.
1981-ben hat fiatal játszott Medjugorje és Bijakovići dombjai között. A hegyoldalon történt, hogy Szűz Mária megjelent és szólt hozzájuk. A jelenéseknek ezzel nem lett vége, a Szűzanya a látnokoknak mind a mai napig újra és újra megjelenik. A város mára a világ egyik leglátogatottabb búcsújáró helyévé vált. Medjugorje Szűz Mária zarándokhely, hasonlóan a Franciaországban található Lourdes-hoz, vagy a portugáliai Fatimához, azoktól annyiban eltérve, hogy a római katolikus egyház a jelenéseket még nem nyilvánította igazoltnak. A Medjugorjéhez kötődő jelenségek jelenleg egyházi vizsgálat tárgyát képezik.

Komoly határellenőrzés az országba be- és onnan kifelé is

 

Látnivalók

Medjugorje szent helyei közé a Jelenések hegye, a Nagy Kereszt hegye a keresztúttal, a Szent Jakab templom és környezete tartozik.


1. Podbrdo - Jelenések hegye 2. Križevac - Keresztút 3. Szent Jakab templom
4. Feltámadt Krisztus szobor 5. Cenacolo 6. Medjugorje kastély 7. Villa Meca - a szálláshely



Podbrdo
Jelenések hegye

A Szent Jakab templom előtt található Szűz Mária szoborhoz hasonló áll a Jelenések hegyén is azon a helyen, ahol az első jelenés volt. A Podbrdón a szobrot 2001-ben állították a jelenések 20. évfordulója alkalmából.
A hegy aljában 1982 júliusa óta itt jelenik meg rendszeresen a medjugorjei Béke Királynője. 1985-ben kereszttel jelölték meg a találkozás helyét, és később egy fafaragó olaszországi zarándok egy kék színű keresztet állított fel itt. Ettől kezdve ezt a helyet egyszerűen Kék Keresztnek nevezik. 








 

Križevac
Nagy Kereszt hegye

A keresztúti stációk mentén haladnak felfelé a csoportok. Sokan korán reggel, sötétben indulnak, és mire felérnek, kivilágosodik. Megállnak, térdet hajtanak, elmélkednek, imádkoznak. Csúszósak, fényesre kopottak a kövek, meredek a hegyoldal, nagyon nehéz terep. Sokan mezítláb (!) teszik meg a felfelé vezető utat. Fent a hegy tetején egy nagy fehér kereszt található. Lefelé az út másik irányba vezet, mely -ha lehet- még rosszabb!

Križevac, tetején a nagy kereszt


1. Pilátus halálra ítéli Jézust


2. Jézus vállára veszi a keresztet
3. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt
4. Jézus szent anyjával találkozik


5. Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet
6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak
7. Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt

8. Jézus vigasztalja a síró asszonyokat
9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
10. Jézust megfosztják ruhájától

11. Jézust a keresztre szegezik
12. Jézus meghal a kereszten
13. Jézust leveszik a keresztről (és anyja ölébe fektetik)

Fra Slavko Barbarić OFM, 1946-ban született Dragićini-ban, Medjugorje közelében. 1971-ben pappá szentelték.
Filozófiai és teológiai tanulmányait Szarajevóban és Schwazban végezte, majd 1973-ban Grazban
(Ausztria) diplomát kapott. 1982-ben Freiburgban (Németország) lelkipásztori teológiából doktori címet szerzett.

Medjugorjéban 1982 januárjától a zarándokok szolgálatába állt, lelkigyakorlatokat és szemináriumokat vezetett.
A medjugorjei eseményekről világszerte tartott előadásokat. A medjugorjei lelkiségről számos cikket és könyvet írt,
amelyeket húsz nyelvre fordítottak le. 
Slavko atya 2000. november 24-én, pénteken 15,30 órakor halt meg a Križevacon,
miután befejezte a plébánia híveivel és a zarándokokkal a Keresztutat.

14. Jézust sziklasírba temetik

15. Jézus harmadnapra feltámad









Crkva sv. Jakova
Szent Jakab templom

A Szent Jakab templom 1966-69 között épült, bejáratával szemben áll Szűz Mária, a Béke Királynőjének fehér márvány szobra (Kraljica Mira, Gospa). A templom mögött külső oltár található kb. 30.000 ember befogadására képes területtel, a nemzetközi misék és rendezvények számára. A templom két oldalán gyóntatófülkék helyezkednek el, minden működő fülkén az ajtónál ki van írva, hogy ott éppen milyen nyelven van lehetőség szentgyónásra. Bárki bemehet. A gyóntatófülkéken túl oldalirányban jobbra egy kápolna található, balra pedig egy csendes imahely a keresztfára feszített Jézussal.










Ha a külső oltár irányában elindulunk a templomtól, akkor balra lesz egy önálló épület Szent II. János Pál Pápáról elnevezve, ahol nagyobb csoportok számára (800 fő) van lehetőség szentmisék és egyéb programok megtartására.


Ha a járdán tovább haladunk, akkor jobbra találjuk a világosság rózsafüzérének állomásait, balra pedig egy óriási szabad területet, az igazán nagy rendezvények számára (pl. Mladifest – nemzetközi ifjúsági fesztivál; augusztusban tartják, egy hetes).




A járdán végül megérkezünk a Feltámadt Krisztus-szoborhoz és az azt körülvevő Keresztúthoz. A Feltámadt Krisztus-szobor egy kisebb ezüstszobor másolata. Az eredetit Andrej Ajdic készítette II. János Pál pápának az 1996-os szlovéniai apostoli látogatása alkalmából. A szobor a feltámadt Krisztust olyan módon ábrázolja, hogy a talajon a test lenyomata látható. Méretét jellemzi, hogy egy fellépőn álló ember a kinyújtott karjával Jézus térdéig ér fel. A bronzból készült szobor egyik térdéből 2001 óta folyadék szivárog, a vizsgálatok szerint emberi könny.







VIDEÓ!!!




 

Egyéb látnivalók Medjugorjében


Medjugorje kastély

Nancy és Partick építik ezt a magyar építész (Nánási Róbert) tervezte impozáns „várkastélyt”. A kanadai házaspár feladta korábbi életét, eladták javaikat, és Medjugorjében vertek tanyát. A 30 év után még mindig épülő kastélyban ma vendégeket fogadnak, főként papoknak szolgálnak, biztosítva ittlétük alatt ellátásukat.
















 

Cenacolo

A „Comunitá Cenacolo” egy keresztény közösség, amely befogadja az utat tévesztett, csalódott, reményvesztett fiatalokat, akik arra vágynak, hogy megtalálják önmagukat, az élet értelmét és örömét. A Közösséget Elvira Petrozzi olasz nővér alapította 1983-ban, aki a megtévedt és kábítószerfüggő fiatalok segítésének szentelte életét. A Közösség székhelye Saluzzóban, Olaszországban van. Ma 54 ház működik elszórtan Olaszországban és a világban (Franciaország, Horvátország, Bosznia- Hercegovina, Brazília, Ausztria, Peru, Argentína, Oroszország, Amerika, Mexikó) ahol több ezer fiatalt fogadnak be.





Elvira Petrozzi olasz nővér, a Cenacolo közösség alapítója



 

Szállásunk a Pansion Meca (Villa Meca) nevű zarándokszálláson volt, ahol kaptunk reggelit és vacsorát is, melyet a tulajdonos család készített nekünk.




 

Cím: 88266 Međugorje, Bosznia-Hercegovina
Honlaphttps://www.medjugorje.hr/hu/



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK:

Medjugorje MAGYARul: Međugorje – Wikipédia (wikipedia.org)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!