2023. október 22., vasárnap

Karlovarské kolonády

Kolonnádok Karlovy Varyban




Karlovy Vary

Karlovy Vary városa Csehország északnyugati részén, Prágától 130 km-re nyugatra található. Itt folyik bele a meleg vizű Teplá folyó az Eger folyóba. Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította az 1370-es években, róla nevezték el. Németül Karlsbad a neve, mely név sok helyütt feltűnik ma is. Karlovy Varyban a gyógyfürdő-kezelések története egészen XIV. századig nyúlik vissza. IV. Károly császár az itt feltörő forró vizekkel kúráltatta magát; ő volt az első dokumentált fürdővendég!

A város 1508-ban Európa első gyógyhelye lett. Karlovy Vary a harmincéves háború idején épült ki, a XVIII. században híres európai fürdőhellyé vált. IV. Károly német-római császáron kívül olyan hírességek jártak ide, mint I. Péter orosz cár, Goethe, Schiller, Herder, Gogol, Tolsztoj, Chopin, Beethoven, Brahms, Dvořák, Marx, illetve a magyarok közül Arany János, Liszt Ferenc és Móra Ferenc.

1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város. Karlovy Vary „Európa nagy fürdővárosai”-nak egyike, 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín, melyhez jelenleg összesen hét ország tizenegy fürdővárosa tartozik. (Ilyen például Franciaországban Vichy.)

 

Karlovy Vary a leglátogatottabb fürdőváros a Cseh Köztársaságban. A város számos melegvizes forrásnak ad otthont (13 fő forrás, mintegy 300 kisebb forrás és a meleg vizű Teplá folyó). A források hőmérséklete 11-74 °C közötti, vizüket ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják.

Az biztos, hogy jó lehet a forró gyógyvízben ücsörögni, azonban érdekesebb program szerintem egy körsétát tenni a díszes, boltíves oszlopsorok alatt a források gyógyvizét kóstolgatva.

 

Lázeňský pohár
Hagyományos porcelán ivópohár

Érdemes beszerezni egy speciális pohárkát. Az utcán minden bódéban árulnak rengeteg féle szívókás ivópoharat, nem lesz könnyű választani! Ennek a porcelánból készült díszes bögrécskének úgy van kialakítva a fogantyúja, hogy a végén van egy kis csőr, amin keresztül (mint egy szívószállal) ki lehet szívni a kóstolót. Az én választásom egy olyan darabra esett, amin az összes kút neve és a víz hőmérséklete is feltüntetésre került. (Kiderült, hogy a bögrécském nem a legújabb verzió, mert azóta van egy 16. forrás is, ami az enyémen nincs feltüntetve. Sebaj!) Az ivópohárból apró kortyonként fogyaszthatjuk el a gyakran tűzforró ásványvizet. A források más és más ízű, hőmérsékletű és ásványianyag-tartalmú vizet adnak. Hősiesen végigküzdöttük magunkat 12 forráson; egyes kutakban sötét színű, forró, kellemetlen ízű és már-már szénsavas vizet kóstoltunk, míg máshol enyhébb ízű, langyos ásványvizet vételeztünk.

Érdekesség: a Becherovkát néha 13. forrásként is emlegetik, még jóval azután is, hogy a tényleges 13. forrást felfedezték. Vajon a híres gyógynövénylikőr titkos receptjében az egyik hozzávaló valamelyik forrás vize?



 

Karlovarské kolonády
Kolonnádok Karlovy Varyban

Karlovy Vary többek között kolonnádjairól, azaz oszlopcsarnokairól híres. Hat ilyen kolonnád alatt találjuk a forrásokat, ahol megkóstolhatjuk a gyógyvizeket.

 

Vřídelní kolonáda
Forróforrás kolonnád

A legismertebb forrás a Vřídlo, amely az 1975-ben funkcionalista stílusban épült Forróforrás oszlopsorban található. A forrás gejzírként tör fel, akár 15 m magasra is! Ez és egy(?) másik forrás is meleg vízzel táplálja a belvárost kettészelő folyót. Ez az oka az örökös párának a Teplá felett, legalábbis itt, a forráshoz közeli szakaszán.

1. forrás: Vřídlo, 74 °C

VIDEÓ!!!




 

 

Zámecká kolonáda
Kastélykolonnád

A Kastélykolonnád csak részlegesen látogatható. A Várkastély tornyával együtt egy sziklamasszívumon helyezkedik el a Piackolonnád fölött.

Tržní kolonáda
Piackolonnád

A fa szerkezetű, fehérre festett Piackolonnád 1882-1883-ban épült svájci stílusban.

Alul a Piackolonnád, felette a Kastélykolonnád


2. forrás: Karla IV, 64 °C

3. forrás: Zámecký dolní, 55 °C

3. forrás: Zámecký dolní, 55 °C


5. forrás: Tržní, 62 °C

 

Mlýnská kolonáda
Malom kolonnád

Az 1871-1881-ben neoreneszánsz stílusban épült Malom kolonnád 132 méter hosszú. A csarnoknak 124 darab korinthoszi oszlopa van és a tetején 12 szobrot láthatunk, amelyek az év hónapjait szimbolizálják. Végigsétálva a kolonnád alatt 5 kutat találunk, amelyeken keresztül feltör a legendás ásványvíz.


6. forrás: Mlýnský, 56 °C


7. forrás: Rusalka, 60 °C


8. forrás: Kníže Václav I, 65 °C

8. forrás: Kníže Václav II, 64 °C


9. forrás: Libuše, 62 °C




10. forrás: Skalní, 48 °C

10. forrás: Skalní, 48 °C


 

Pavilon u Mlýnské kolonády
Pavilon a Malom kolonnádnál

11. forrás: Svoboda, 62 °C

11. forrás: Svoboda, 62 °C

11. forrás: Svoboda, 62 °C

 

Sadová kolonáda
Parkkolonnád

1880 és 1881 között épült. Az öntöttvas oszlopcsarnokot 2002-ben rekonstruálták.


12. forrás: Sadový41 °C


15. forrás: Hadí, 30 °C

15. forrás: Hadí, 30 °C




 

A kortyolgatás közben nevetgéltünk azon, hogy a sok megivott gyógyvíz miatt az esti vacsoránk lehet hogy elmarad, mert mind a WC-n ülünk majd. Ennek a viccelődésnek az adta az alapját, hogy a 73 °C-os glaubersós hőforrások adják a hashajtó szerként használatos karlsbadi sót. De szerencsére egyikünknek sem lett ilyen problémája. Szóval, aki szeretné, kóstolja végig nyugodtan a források vizét!

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebookoldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Karlovy Vary MAGYARul: Karlovy Vary – Wikipédia (wikipedia.org)
Karlovy Vary ANGOLul: Karlovy Vary - Wikipedia
Karlovy Vary CSEHül: Karlovy Vary – Wikipedie (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!