2023. június 14., szerda

43º parallelo - Grottammare

43. északi szélességi kör


Grottammare városát a 43. északi szélességi kör szeli át.



Grottammare

Grottammare település Olaszországban, Marche régióban, Ascoli Piceno megyében, az Adriai-tenger partján található.

 

Lungomare di Grottammare
Grottammare sétánya

Népszerű látnivaló a tengerparti sétányon található kis park. A várost átszeli a 43. északi szélességi kör (43º parallelo nord), innen délre már mediterrán az éghajlat. A nevezetesség jól ki van táblázva, a főútról hozzá vezető út sajnos kevésbé. Alig találtuk meg a vasúti sínek alatt átvezető kis alagutat, amin keresztül az út szélén hagyott autóból a sétányra mehettünk. Az alagút nagyon alacsony, csak lehajolva lehet átmenni benne. Egyikünk jól be is verte a fejét, és az esés miatt meg is sérült a karján. Visszafelé egy másik kis alagúton mentünk, ami ugyanúgy óvatosságot igényel.



Dream Point 43º parallelo
43. északi szélességi kör álompont

Ezen a helyen pontosan az északi félteke 43. szélességi fokán állsz!

A Dream Point 43º parallelo ugyanis pontosan azon a helyen épült, ahol a 43. északi szélességi kör (43º parallelo nord) képzeletbeli vonala áthalad. Ezt a helyet a klimatológusok referenciának tekintik, mert tőle délre, a tengerparton kezdődik a mediterrán éghajlat. Az itt található szobor a földgömböt szimbolizálja, közepén egy nagy "G" betűvel. A négy keresztény kultuszhelyet is ábrázolja, amelyeket a 43. északi szélességi kör vonala átszel: Santiago de Compostela, Lourdes, Assisi és Međugorje.






Mellette áll egy nagy planiszféra az álmodozásra hívó mondattal (Csukd be a szemed, és engedd, hogy a képzeleted elragadjon!). Ez a világ legfontosabb, a 43. szélességi kör által érintett helyeit mutatja. A képzeletbeli szál összeköti az Adriai-tengert a Tirrén-tengerrel, a Csendes-óceánt az Atlanti-óceánnal.

Álmodozz arról, hogy (8) Komizában vagy Vis szigetén (Horvátország), (3) Finisterrében (Spanyolország), (1) Milwaukee-ban vagy (2) Buffalóban (USA), (10) Szuhumiban a Fekete-tengeren (Abházia), (11) Mahacskalában a Kaszpi-tengeren (Dagesztán), (12) Vlagyivosztokban a Csendes-óceánon (Oroszország), (13) Szapporóban (Japán), vagy a nagy zarándokhelyek egyikén: (4) Santiago de Compostelában (Spanyolország), (5) Lourdes-ban (Franciaország), (6) Assisiben (Olaszország) vagy (9) Međugorjéban (Bosznia-Hercegovina). Köszönjük, hogy (7) Grottammarét választottad, és hogy velünk utaztál a „Dream Point 43 parallelo” fantasztikus világába.

A másik oldalon egy faragott oszlopon Braille-írásos felirat van elhelyezve, hogy az álompontot a vakok számára is hozzáférhetővé tegyék.

A tenger sziklás, gyönyörű, tiszta vizű. Van itt egy kis bár, ahol a kapucsínó hihetetlenül finom!!! (Van mosdó is, a bárban kell elkérni a kulcsot.)








Chiesa Parrocchiale di S. Pio V
Szent V. Piusz templom

A Piazza S. Pio-n (Szent Piusz tér) áll a XVIII-XX. században épült templom. Olaszországra oly jellemző módon, a harangtornya külön áll. Az előtte lévő téren egy szép szökőkút van, valamint egy bronz szobor, mely V. Szixtusz pápát ábrázolja, aki 1521-ben Grottammaréban született.


 

Cím: 63066 Grottammare, Olaszország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Grottammare MAGYARul: Grottammare – Wikipédia (wikipedia.org)
Grottammare OLASZul: Grottammare - Wikipedia
43º parallelo nord OLASZul: 43º parallelo nord - Wikipédia (wikipedia.org)
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!