2023. június 13., kedd

Cesenatico


Cesenatico Olaszország egyik legszebb kanálisát tudhatja magáénak.



Cesenatico

Cesenatico település Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Forlì-Cesena megyében, az Adriai-tenger partján található Riminitől kb. 20, Ravennától kb. 30, Cesenától kb. 15 kilométerre. A cesenaiak 1302-ben egy tengerparti erőd építésébe kezdtek, ekkor alapították Cesenaticot. Rimini megpróbálta megakadályozni őket: megtámadta Cesenát, beleértve az épülő kikötőt is. Az építési munkálatokat 1314-ben folytatták, és ugyanebben az évben be is fejezték. Az egykori halászfalu ma hangulatos kisváros, nemzetközileg is kedvelt üdülőhely. Az igazi látnivaló a régi városrész, az 1502-ben, Leonardo da Vinci által tervezett kikötővel. 

 

Porto Canale Leonardesco
Leonardo kikötőcsatornája

Cesenatico jelképe a Porto Canale Leonardesco, Leonardo da Vinci kikötőcsatornája, amelynek tervrajzait ő maga készítette. A kb. 2 km hosszú csatornát eredetileg 15 km hosszúra tervezték: a cél az volt, hogy elérje Cesena városát. A Canale mentén színes, kétszintes lakóházak és régi, díszes, tarka vitorlás hajók láthatók. Többségük múzeumi tulajdon, de találkozhatunk privát hajókkal és motorcsónakokkal is.














A közelben látható a Pescheria Comunale (halpiac) épülete is, melynek régi falai között a mai napig árulják a friss tengeri herkentyűket.



Garibaldi

Garibaldi és felesége, valamint néhány követője 1849 augusztusában egy éjszakát töltött Cesenaticóban, majd itt a kikötőben szállt hajóra, hogy észak felé indulva harcba szálljon a Velencét uraló osztrák haderőkkel. A Szent Jakab apostol templom (Chiesa parrocchiale di San Giacomo Apostolo) közelében áll egy Garibaldi szobor.



 

Chiesa parrocchiale di San Giacomo Apostolo
Szent Jakab apostol templom

Sajnos nem tudtam bemenni, mivel pont egy esküvőt tartottak bent.



 

Piazza Andrea Costa
Andrea Costa tér

A téren található a gyönyörű 5*-os luxusszálloda, a Grand Hotel, az óriáskerék és a 120 méter magas felhőkarcoló (grattacielo), amely Olaszország egyik legmagasabb épülete.





 

Riviéra
Tengerpart

A lassan mélyülő, homokos tengerparton számos hotel, étterem és bár található. A tiszta strandokon térítés ellenében napernyők és napágyak vehetők igénybe a kikapcsolódáshoz. A Bagno Andreában béreltünk napágyakat, és a bárban finomakat ettünk, nem mellesleg óriási adagokat!











Szállásunk a Joli 3*-os hotelben volt. A személyzet kedves és segítőkész, a szálloda tiszta, a lift kicsi, a szobák úgyszintén. A fürdőszobáról nem is beszélve. A tetőteraszon van egy kis jakuzzi és medence is. A szobánkkal pechünk volt; sajnos zajos volt, mivel az ablaka és erkélye a szomszédos szálloda hátsó traktusára (konyha) nézett. A reggeli teljesen rendben volt.





 

Cím: 47042 Cesenatico, Olaszország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK / FORRÁSOK:

Cesenatico MAGYARul: Cesenatico – Wikipédia (wikipedia.org)
Cesenatico OLASZul: Cesenatico - Wikipedia
Porto Canale Leonardesco OLASZul: Porto Canale Leonardesco - Wikipédia (wikipedia.org)
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!