2023. december 28., csütörtök

Gubałówka - Zakopane

A Gubałówka hegyen lévő kilátó teraszokról káprázatos a panoráma Zakopanéra és a Magas-Tátra vonulataira.



Zakopane

Zakopane a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Lengyelország téli központja, és egyben a határ mindkét oldalának legnagyobb olyan városa, amely közvetlenül szomszédos a Tátra ívével. Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja - a Krupówki és a Kościuszko utca kereszteződése - a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van.

Zakopane városában járva „kötelező” program felmenni a Gubalówka hegyre, ahonnan a Tátra és a város csodás panorámája tárul a szemünk elé. Az utat a legegyszerűbben a Gubalówka siklóvasúttal tehetjük meg.

 

Kolej linowo-terenowa Gubałówka
Gubałówka siklóvasút

A Krupówki sétálóutca végéről indul a sikló a Gubałówka hegyre. Kb. 300 méter szintkülönbséget küzd le kb. 3 és fél perc alatt. 1938. december 20-án volt a siklóvasút első útja, ottjárttunkkor ünnepelték a 85. évfordulót!

Tipp: érdemes a jegyet előre online megvenni, főleg a hétvégékre, mert óriási a tömeg. Nincs jól szervezve, nincsenek sorok kialakítva és egymást nyomják agyon az emberek a tülekedésben. Online megvásárolt jeggyel egy sorban állást megúszhatunk.





 

Gubałówka

A Gubałówka hegy az Északi-Tátraalja része, Zakopanétól északnyugatra található. Legmagasabb pontja 1123 méter. A hegy tetején tévéadótorony áll. A kilátó teraszokról káprázatos a panoráma a városra és a Magas-Tátra vonulataira. Érdemes sétálni egy kicsit a hegyen kiépített ösvényen és gyönyörködni a Tátra szépségében.

 

Kraina Światła
Fény Világa

Az adventi, karácsonyi időszakban fényárba borul a Gubałówka, tele van élettel a vásártér, a hangulatot pedig tovább fokozzák a különböző fényszobrok. Több mint kétmillió energiatakarékos égő borítja különleges fénybe a helyet a fényszobrok segítségével. A különleges installáció a téli szezon végéig működik minden este. Van itt többek között szarvas, jegesmedve, róka és farkas is, egy lovas szán, amire fel is lehet ülni! Különösen káprázatos a látványuk sötétedés után.

A Gubałówkán sípálya is van, amelyen egészen Zakopanéig le lehet csúszni. Télen természetesen számos sífelvonó is működik a közelben.

Télen-nyáron vannak árusok és büfék is, ahol helyi ételekkel és italokkal tömhetjük tele magunkat.

A csúcson nyáron bobpálya, kalandpark várja a kirándulókat. A Gubałówkáról számos turistaösvény indul.


























VIDEÓ!!!


A Gubałówkát egyébként gyalogosan is meg lehet mászni, vagy kombinálni a kettőt: felfelé sikló, lefelé séta.


Cím: na Gubalówkę (alsó állomás), 34-500 Zakopane, Lengyelország
Hivatalos honlap LENGYELül és ANGOLul: Gubałówka - PKL
Telefon: +48 1820 20 300
E-mailbok@pkl.pl

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                             

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Zakopane MAGYARul: Zakopane – Wikipédia (wikipedia.org)
Gubałówka MAYARul: Gubalówka – Wikipédia (wikipedia.org)

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!