2024. január 3., szerda

Zakopane

Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város



Zakopane

Zakopane a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Lengyelország téli központja, és egyben a határ mindkét oldalának legnagyobb olyan városa, amely közvetlenül szomszédos a Tátra ívével. Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja - a Krupówki és a Kościuszko utca kereszteződése - a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van.
Zakopane fellendülését a XIX. században kialakult egészségturizmusnak köszönhette. A tüdőbetegeket a helyi gorál lakosok vitték fel a hegyi legelőkön álló pásztorházakba. Később számos szanatórium, panzió épült a gyógyulni vágyók fogadására.

 

Látnivalók Zakopanéban


Zakopane saját építészeti stílussal rendelkezik. 1890-ben telepedett meg a városban Stanisław Witkiewicz festő, építész, akit elbűvöltek a helyi házak és a színes gorál folklór. Ezeket alapul véve teremtette meg és népszerűsítette a zakopanei stílust. A Magas-Tátrában számos gyönyörűen díszített, fából készült házat, kaput és templomot találni. A gorál épületek gerendákból vagy fél rönkökből épültek, alapjuk kő, meredek tetejüket fazsindely borítja. A házak építésekor nem használtak fémszögeket vagy -csavarokat az építőanyag összeillesztéséhez, rögzítéséhez. A csúcsos rönkházakat lekerekített ablakok és részletgazdag díszítés jellemzi. A hegyekkel a háttérben mesebeli látványt nyújtanak!








 

Ulica Krupówki
Zakopane sétálóutcája

Zakopane központja a Krupówki utca, mely Lengyelország öt leghíresebb utcáinak egyike. A kb. 1 km hosszú utca mentén számos vendéglátóhely, hagyományos lengyel és goral ételeket kínáló étterem, ajándékbolt, sport- és ruházati üzlet mellett itt található a Tátra Múzeum, a Tátra udvar, valamint a neoromán Szent Család plébániatemplom. Lehet itt lovaskocsizni, fényképezkedni az utcán sétáló medvékkel vagy pantomimesekkel. 















 

Targ w Zakopanem
Zakopane piaca

A Krupówki sétálóutca végén található Zakopane egyik legismertebb látnivalója, a piac, mely az itt megvásárolható sajtok miatt vált rendkívül népszerűvé. Itt járva „kötelező” megkóstolni az oscypeket (ostyepkát), a lengyel gorálok hagyományos, különös mintázatú, juhtejből készült füstölt keménysajtját. A sajtárusok pavilonjaiban kapható még a mozzarellához hasonlítható nem füstölt bundz, de más, tehén és kecsketejből, illetve ezek keverékéből készült sajtok is kaphatóak számtalan változatban.
A sajtokon kívül szárított vagy ecetes gombát, lekvárokat és más helyi terméket, pl. bőr- és szőrmeárut, faragott faárut is vásárolhatunk.





 

Kolej linowo-terenowa Gubałówka
Gubałówka siklóvasút

Zakopane városában járva „kötelező” program felmenni a Gubalówka hegyre, ahonnan a Tátra és a város csodás panorámája tárul a szemünk elé. Az utat a legegyszerűbben a Gubalówka siklóvasúttal tehetjük meg, mely a Krupówki sétálóutca végéről indul. Kb. 300 méter szintkülönbséget küzd le kb. 3 és fél perc alatt. Bővebben >> ITT << olvashatsz róla.










 

Góralski dom do góry nogami
Fordított ház

A fordított ház a sétálóutcával párhuzamos úton, az Aleja 3 Maján található. Megtekintése maximum félórás program. A házat magas, sűrű kerítéssel veték körbe, így csak az lát belőle valamit, aki megveszi a belépőjegyet. A mennyezeten lépünk be a kis kétszintes, kissé megdöntött gerendaházba, ahol azonnal elfog minket a szédülés, hiszen lejt is, és minden berendezés a padlón áll, vagy inkább a fejünk felett lóg. A házikóban a dőlés miatt ráadásul az egyensúly megtartása sem egyszerű, így saját bőrünkön érezzük a gravitáció emberre gyakorolt hatását. Az egyetlen normális dolog a házban a csigalépcső, melyet elfelejtettek(?) megdönteni.
Ennek a háznak az lenne a poénja, hogy poénos fényképeket lehet(ne) készíteni benne, ha a fényképet a végén megfordítjuk. Sajnos ebben a házban sok hiba volt, ami miatt ez most nem volt akkora poén, mint például a Bajor-erdő Nemzeti Parkban, Sankt Englmarban.











 

Lovasszánozás

Zakopane központjából egy kisbusszal vittek ki a külvárosba, majd a program végén ide is hoztak vissza. Felejthetetlen élmény lovasszánon utazni a Zakopane környéki kanyargós ösvényeken, gyönyörködni a csillagos égben, hallgatni a csengők csilingelését, a lovak patkóinak ütemes dobogását és a szántalpak suhogását a hóban. Lovasszánonként kaptunk 1-1 fáklyát is, melynek fénye kicsit bevilágította a sötét éjszakát. Az út végén kb. 30 percünk volt megpihenni, felmelegedni a grilltűzhely mellett, ahol megsütöttük a kolbászt, amihez kenyeret, szószokat és meleg teát kaptunk. Ezt a program ára tartalmazta. Lehetett forralt bort vagy goral teát (vodkával higított teát) vásárolni, ha valaki azt kívánta.







 

Termy Zakopiańskie (Aquapark Zakopane)
Zakopane Termálfürdő

A Zakopane Termálfürdő a Białe-völgy és Kuźnice közelében található. Remek hely a kikapcsolódásra egy hegyi túra után. A termálfürdő medencéi meleg gyógyvízzel rendelkeznek, amely értékes ásványi anyagokban gazdag. A medencék hőmérséklete 30 és 36°C között van. Zakopane termálvizei jótékony hatással vannak a szépségre és az egészségre, és segítik a fizikai megterhelés utáni gyors regenerálódást.




Szállásunk a Kompleks Antałówka Termy & Med-ben volt, ahonnan közvetlen átjárás volt a termálfürdőbe. A szobákban fürdőköpeny és papucs is a rendelkezésünkre állt. Bővebben >> ITT << olvashatsz róla.


 

Gasztronómia

Zakopanéban számos gasztronómiai specialitást ki lehet próbálni. Telente, karácsony környékén az utcák tele vannak kézműves standokkal, mely jó lehetőség arra, hogy kipróbáljuk az igazi helyi ízeket. Muszáj megkóstolni a már említett híres, füstölt juhsajtot, az oscypeket, melyet még ma is egy XIV. századi recept alapján készítenek.

E vidéken elterjedt a forralt bor (wino grzane) mellett a forralt sör (piwo grzane) is, egyik vagy másik egyetlen kiránduló vagy helyi kezéből sem hiányozhat a hidegben.

Ha a forralt bor vagy sör túl édes, ihatunk goral (vodkás) teát (herbata góralska), vagy csak simán egy pohár lengyel vodkát.

Hangulatos éttermekből sincs hiány Zakopanéban. Érdemes megkóstolni a pierogi nevű töltött tésztát, a savanyúkáposzta-levest (kwaśnica), juhtúróleves (polewka bryndzowa), rizikegomba-leves (zupa rydzowa) stb.





Az egyik legkedveltebb lengyel édesség a több ízben is kapható tejkaramella (krówka), melynek története 1921-ben kezdődött. Ekkor tanulta ki Feliks Pomorski pozńani cukrász, hogy lehet tejből, vajból és cukorból finom édességet készíteni. Az igazi lengyel karamella lágy és rugalmas, az idő múlásával azonban kívülről megkeményedik.







VIDEÓ!!!
Zakopanei pillanatok


Cím: 34-500 Zakopane, Lengyelország
Hivatalos honlap LENGYELül, ANGOLul, NÉMETül és OROSZul: Tourist Area | Zakopane - oficjalny serwis internetowy (www.zakopane.pl)
Telefon: +48 18 20 12 211
E-mail: info@promocja.zakopane.pl

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                                     

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Zakopane MAGYARul: Zakopane – Wikipédia (wikipedia.org)
Gorálok MAGYARul: Gorálok (népcsoport) – Wikipédia (wikipedia.org)
Kompleks Antałówka Termy & Med hivatalos honlap LENGYELül: Kompleks Antałówka Termy & Med (antalowka-zakopane.pl)

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!