2024. január 10., szerda

Lantern Festival

Sárkány Éve Lampion Fesztivál
Year of the Dragon Lantern Festival





2023. december 16-tól 2024. február 24-ig, esténként 17 és 21 óra között tekinthető meg a Sárkány Éve Lampion Fesztivál, melynek a Budapesti Állatkert Biodómja ad otthont. Magyarországon hét év után ez a második alkalom, hogy ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet alkotásait bemutató programot rendeztek. Az akkorinak szintén az Állatkert volt a házigazdája. 

 

Sárkány Éve

A kínai naptár a holdciklusokra épül, az új év kezdetét általában január 21. és február 20. között ünneplik. A dátum a holdfázisok függvényében változik, az új év pedig az újhold napján veszi kezdetét, amikor a Hold teljesen sötét.
2024-ben február 10-én veszi kezdetét a Fa Sárkány Éve. A kínai sárkány a jóság, kitartás, bátorság, következetesség szimbóluma. 

 

Lampion

A Biodómban látható a lampionok nem olyanok, mint amire a legtöbb ember gondol a szó hallatán. Sokan csak a hagyományos külsejű, többnyire papírból készült, általában vörösre festett, esetleg sárga színnel díszített, nagyjából sütőtök méretű és kerekded formájú lampionokat ismerik. Hát ezek nem olyanok! Ezeknek a lampionoknak a vázait színes selymekkel borították be, belülről pedig izzósorok világítják meg ezeket a művészi alkotásokat.  

 

Lampion Fesztiválok

A tradíció Zigong városához kötődik. A kínai lampion fesztivál hagyományai egészen az i.e. II. századig vezethetők vissza. A kínai lampionművészet igazi kibontakozása a Tang-dinasztia idején (618-907) indult meg, amikor már többféle anyag felhasználásával változatos figurális lampionokat készítettek. Ekkor alakult ki az újévi lampionok meggyújtásának szokása is. A zigong lampionok mindegyikét egyedileg, kézzel készítik. A Zigong Lampion Fesztivál nem csak Kínában, de azon kívül is nagyon népszerű. 2008-ban felkerült a kínai szellemi kulturális örökség listájára.

 

Sárkány Éve Lampion Fesztivál
Year of the Dragon Lantern Festival

A Városligetben messziről világít a Biodóm lilás fényekkel megvilágított kupolája. Ahogy közeledünk a bejárathoz, két óriási lampion és a bentről kiszűrődő kínai zene hangjai fogadnak. A Biodóm bejáratánál világító „mágikus kapun” áthaladva léphetünk be a több száz lampion közé. Elképesztő színek, fények és fantasztikusan kidolgozott lámpák kavalkádja fogad.




Fő téma az állatok és a növények, melyek által egy kisebb világutazás részesei is lehetünk: indiai óriás elefántok, karibi rózsaszín flamingók, oroszlán, tigris, cuki kínai pandák, sarkvidéki jegesmedvék... Tenger, korallszirtek és a zátonyon élő halak… az egyiptomi piramisok és a Szfinx… Hatalmas virágok… felsorolni is nehéz.























































A kínai kultúra motívumvilágát megjelenítő alkotások között láthatók az i. e. 3. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figurái is.


És ha már Sárkány Éve, akkor persze sárkány(ok) is van(nak)! Az egyik egy kb. 20 méteres, gyönyörűen ragyogó sárkány, mely a hatalmas kifutón áll. Lenyűgöző, ahogy visszatükröződik a feje a kifutó melletti víz tükrében. A másik kisebb, de ahhoz közel lehet menni. Persze hogy mindenki ezzel (is) akar egy-két fényképet!

 








VIDEÓ!!!


Cím: 1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12. Magyarország
Hivatalos honlap MAGYARul és ANGOLul: Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál | Állatkert Budapest szívében (zoobudapest.com)
Telefon: (+36-1) 273-4900, (+36-1) 273-4901
E-mail: info@zoobudapest.com

Külön köszönet Pirinek, Gábornak és kis Petinek, a bejegyzésben az ő fényképeik is helyet kaptak!


Más, általunk is meglátogatott fényparkok a blogon:

💫 Lumina Park – Világkörüli utazás a fények birodalmában
💫 Garden of Lights – Alice Csodaországban

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                                     

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Budapesti Állarkert MAGYARul és ANGOLul: Állatkert Budapest szívében (zoobudapest.com)

 

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!