2024. január 16., kedd

Kloster Weltenburg - Kelheim

Weltenburg kolostor - Kelheim


A Kloster Weltenburg a Befreiungshalle mellett a német Dunakanyar legfontosabb nevezetességei közé tartozik.



Kelheim

Kelheim település Németországban, azon belül Bajorországban, a Duna mentén, Regensburg és Ingolstadt között, Abensberg mellett található. Nevezetessége, hogy itt csatlakozik a Rajna–Majna–Duna-csatorna a Dunába.
Kelheim legfőbb látnivalói a Befreiungshalle és a Kloster Weltenburg.

 

Az autót egy távolabbi parkolóban hagytuk, onnan sétáltunk a kolostorhoz.

 

St. Andreas Kirche
Szent András templom

A templom 1726 és 1736 között épült.





Gedenkstein US Soldaten
Amerikai katonák emlékműve

Az amerikai hadsereg három katonájának emlékére, akik 1975. szeptember 16-án ezen a ponton szenvedtek balesetet a Dunán. Mind vízbe fulladtak.



A kolostor bizony az elmúlt néhány száz évben többször állt bokáig vagy lábszárközépig vízben. 1778. október 29-én pedig olyan magasan volt a Duna, hogy minket is ellepett volna!


Kloster Weltenburg
Weltenburg kolostor

A Weltenburg kolostor a romantikus Duna-szurdok (Donau Durchbruch) bejáratánál található. A hagyomány szerint az apátságot 617 körül alapította a Hiberno-Skóciai misszió során Agilus és Luxeuil-i Eusztáz, a Szent Kolumbán által alapított Luxeuil-i apátság két szerzetese. Úgy tartják, hogy ez a legrégebbi szerzetesi település Bajorországban.


Kirche St. Georg
Szent György templom

A Weltenburgi Apátság csak a XVIII. században, Maurus Bächl apát (1713-43) idején került a figyelem középpontjába. A jelenlegi kolostorudvar barokk épületei az ő idejéből származnak. A Szent Györgynek szentelt apátsági templomot az Asam testvérek építették 1716 és 1739 között. Az apátsági templom az európai barokk egyik csúcsteljesítménye.

Weltenburg 1803-ban a szekularizáció áldozatául esett és feloszlott. I. Lajos bajor király azonban 1842-ben újraalapította perjelségként, és Mettenből származó szerzetesekkel telepítették be. Weltenburg 1913 óta ismét apátság, amely vonzza a turistákat.


















Weltenburger Klosterbrauerei
Weltenburgi Apátsági Sörfőzde

Weltenburgban a kolostor és a sörfőzde mindig is elválaszthatatlan egységet alkotott. A kolostori sörfőzde gondoskodik a turisták testi jólétéről. Bár a fő látványosság a késő barokk templom, sokan csak a sör kedvéért jönnek ide. Az apátságban található a világ egyik legrégebbi, ma is működő kolostori sörfőzdéje, amely 1050 óta folyamatosan sört főz - bár ezt a címet a weihenstephani apátság vitatja. A legnépszerűbb fajta a sötét, majdnem fekete Weltenburger Kloster Barock Dunkel, mely 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben elnyerte a világ legjobb Dunkel sörének járó World Beer Cup díjat.

















Az apátság egyik, a Dunára néző szárnyában a földszinten egy nagy étterem működik, mi is itt ebédeltünk. A hagyományos bajor étlapon az apátság sajtjai és sörei szerepelnek. Nyáron a kolostor udvarán nagy szabadtéri sörkert is működik.


 

Kelheim óvárosa

 

Mittertor
Középső kapu

Ez a kapu a városközpont nyugati bejárataként szolgált. A XIV. században épült. Ha a Mittertoron keresztül hagyjuk el a várost, az Ókikötőbe jutunk.


 

Altes Rathaus
Régi városháza

A régi városháza a város központjában, a Ludwigsplatz kereszteződésében épült. Az épületet a XVI. században építették, majd száz évvel később felújították. Az épületet nem mindig használták városházaként. Csak a XIX. században alakították át a városi jegyzői hivatalt városházává. Ma is itt található a városi közigazgatás egy része. Mellette az új városháza található.


 

Stadtpfarrkirche Mariä Himmelfahrt
Szűz Mária Mennybemenetele plébániatemplom





 

Donautor
Duna kapu

A gyönyörű Duna kapu a Duna felőli oldalon áll, és a XIII. században készült el. Abban az időben vámszedőhelyként szolgált, és a déli oldalról innen lehetett az óvárosba jutni. Északi oldalán Kelheim régi címere látható.



 

Vacsorázni a Gasthof Weißes Lamm éttermébe mentünk.


 

Cím: Asamstraße 32, 93309 Kelheim, Németország
Telefonszám: +49 (0)9441 6757–0
E-mailabtei@kloster-weltenburg.de
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL, FRANCIA, OLASZ, SPANYOL nyelven: https://www.kloster-weltenburg.de/
A sörfőzde hivatalos honlapjaKlosterbrauerei Weltenburg - Die älteste Klosterbrauerei der Welt (weltenburger.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Kelheim MAGYARul: Kelheim – Wikipédia (wikipedia.org)
Kelheim ANGOLul: Kelheim - Wikipedia
Kelheim NÉMETül: Kelheim – Wikipedia
Weltenburg kolostor ANGOLul: Weltenburg Abbey - Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!