2023. december 2., szombat

Befreiungshalle - Kelheim


A Befreiungshalle a német Dunakanyar legfontosabb nevezetességei közé tartozik.



Kelheim

Kelheim település Németországban, azon belül Bajorországban, a Duna mentén, Regensburg és Ingolstadt között, Abensberg mellett található. Nevezetessége, hogy itt csatlakozik a Rajna–Majna–Duna-csatorna a Dunába.
A város a nevét a pfostenschlitzmauer stílusú sáncépítésről kapta, amelyet a kőburkolatba helyezett függőleges faoszlopok jellemeznek.

  

Kelheim legfőbb látnivalói a Befreiungshalle és a Kloster Weltenburg.


Befreiungshalle
Felszabadulási Emlékmű

Ezt a helyet 2018 augusztusában szúrtuk ki egy sétarepülés során, amikor Ingolstadtból a Junkers Tante Ju – Ju-52/3m történelmi repülőgéppel a német Dunakanyar fölött repültünk. Nem volt nehéz, hisz a Befreiungshalle neoklasszicista stílusú emlékmű a Michelsberg-dombon épült, Kelheim városa felett, így messziről kitűnt minden más közül. Regensburgtól felfelé, a Duna folyón, a Duna és az Altmühl, azaz a Rajna–Majna–Duna-csatorna találkozásánál áll. Épp a Duna-szoros alsó vége fölé tornyosul. Ludwig I. (I. Lajos) bajor király rendelte el a Befreiungshalle építését, hogy emléket állítson a Napóleon elleni győzelmeknek az 1813 és 1815 között zajló felszabadító háborúk (Befreiungskrieg) során.



Az építkezést 1842-ben Friedrich von Gärtner kezdte meg a neoklasszicista és a keresztény stílus keverékével. A Michelsbergen épült fel, amelyet korábban egy őskori erődítmény vagy város romjainak egy része foglalt el. A király utasítására Leo von Klenze később módosította a terveket. 1863-ban fejezték be az épületet, melynek ünnepélyes megnyitójára 1863. október 18-án került sor - a Lipcse melletti nemzetek csatájának (Völkerschlacht) 50. évfordulóján.

A 18-as szám többször is előjön; nyilvánvaló előnyben részesítése annak köszönhető, hogy mind a lipcsei, mind a waterlooi csata a hónap 18. napján zajlott. Ez a szám megtalálható az 54 oszlop és 54 pillér (3 × 18), a felső galéria kétszer 36 oszlopának számában (2 × 18), valamint a 18 tábornok és visszafoglalt erődítmény felirataiban is.


 

A Befreiungshalle egy hatalmas, kerek épület. A panteonszerű csarnok magassága 45 méter, átmérője 29 méter. Belsejét kupola világítja meg. Az épület belső részén számos szobor található, amelyek azokat az embereket ábrázolják, akik fontos szerepet játszottak a Felszabadító Háborúkban. Minden lapos ívvel záródó fülke előtt győzelmi istenségek szobrai láthatók. A belső galériára 82 lépcsőn keresztül lehet feljutni. További 40 lépcsőfok vezet a külső kilátóteraszra, ahonnan csodás kilátás nyílik a Duna és az Altmühl völgyére. A kupolacsarnok a kerekesszékkel közlekedők és a fogyatékkal élők számára is megközelíthető lifttel.
















A márványpadlóba I. Lajos király diktumát ágyazták:
A németek soha ne felejtsék el, mi tette szükségessé a szabadságharcot, és milyen eszközökkel győztek!
(MOECHTEN DIE TEUTSCHEN NIE VERGESSEN WAS DEN BEFREIUNGSKAMPF NOTHWENDIG MACHTE UND WODURCH SIE GESIEGT)















 

Szerencsére, mire megnéztünk mindent, a szürke felhők is elvonultak, így pár képet készíthettünk kék éggel, napsütésben is. Mielőtt tovább indultunk volna, ittunk egy kis forralt bort és forró csokit.




 

Cím: Befreiungshallestraße 3, 93309 Kelheim, Németország
Telefonszám: +49 9441 682070
Hivatalos honlap NÉMET nyelven: https://www.schloesser.bayern.de/deutsch/schloss/objekte/kelheim.htm  


Más, általunk is meglátogatott I. Lajos bajor királyhoz (König Ludwig I.) köthető helyek a blogon:

Walhalla (Hírességek csarnoka) - Donaustauf
Nürnberger Volksfest (I. Lajos születés- és névnapjának ünnepe) - Nürnberg

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Kelheim MAGYARul: Kelheim – Wikipédia (wikipedia.org)
Befreiungshalle ANGOLul: Befreiungshalle - Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!