2024. február 27., kedd

Walhalla

Hírességek csarnoka



Donaustauf

Donaustauf település Németországban, azon belül a bajorországi Felső-Pfalzban, Regensburgtól kb. 5 km-re keletre található.
Donaustauf már 1494-ben piacjogot kapott. A város nevezetességei közé tartoznak a vár romjai (Burgruine Donaustauf) és a Kínai torony (Chinesische Turm), de legfőbb látnivalója a kétségtelenül a Walhalla.

 

Walhalla
Hírességek csarnoka

A Duna kanyarulatánál található kisebb hegytetőn, a Bräubergen áll a tekintélyt parancsoló, neoklasszicista stílusban, az athéni Parthenón mintájára épült emlékhely.

A Walhallát I. Lajos bajor király emeltette a német dicsőség és a német nagyság örök emlékére. 1830. október 18-án volt a Leo von Klenze által tervezett épület alapkőletétele és rá pontosan 12 évre, 1842. október 18-án az ünnepélyes felszentelése.

A Walhalla (Hírességek csarnoka) nevet a skandináv mitológiában az „elesett harcosok csarnoka” után kapta. Az épületben ma közel 200 német származású embernek (történelmi személyiségek, tudósok, filozófusok, művészek stb.) állítanak emléket márványból készült mellszobrok és emléktáblák. (A „német” „germán”-ként értendő; magában foglalta az összes ősi germán népet, valamint a középkori holland, svéd, orosz és modern osztrák és svájci alakokat.) A Walhalla bejáratával szemben áll az építtető I. Lajos bajor király szobra. Néhány név a mellszobrok illusztris társaságából: Konrad Adenauer, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Otto von Bismarck, Johannes Brahms, Nicolaus Copernicus, Albrecht Dürer, Albert Einstein, Carl Friedrich Gauss, Johann Wolfgang von Goethe, Johannes Gutenberg, Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn, Heinrich Heine, Johann Gottfried Herder, Johannes Kepler, Martin Luther, Wolfgang Amadeus Mozart, W. C. Röntgen, Peter Paul Rubens, Friedrich v. Schiller, Richard Strauss, Richard Wagner, Mária Terézia, II. (Nagy) Katalin.







































 

Ebédelni a Regensburger Ratskeller nevű étterembe mentünk, Regensburgba.








 

Cím: Walhallastraße 48, 93093 Donaustauf, Németország
Telefonszám: +49 (0)9403 961680
E-mail: befreiungshalle.kelheim@bsv.bayern.de
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL nyelven: Bavarian Palace Administration | Palace | Walhalla (bayern.de)


Más, általunk is meglátogatott I. Lajos bajor királyhoz (König Ludwig I.) köthető helyek a blogon:

Befreiungshalle (Felszabadulási Emlékmű) - Kelheim
Nürnberger Volksfest (I. Lajos születés- és névnapjának ünnepe) - Nürnberg


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Donaustauf MAGYARul: Donaustauf – Wikipédia (wikipedia.org)
Donaustauf ANGOLul: Donaustauf - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia
Donaustauf NÉMETül: Donaustauf – Wikipedia
Walhalla ANGOLul: Walhalla (memorial) - Wikipedia
Walhalla NÉMETül: Walhalla – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!