Csirkemájas és csiperkegombás pite
Tarte
A tarte a XII. század óta ismert francia étel. Sokféle és változatos receptje ismert; lehet sós vagy édes (az egyik leghíresebb a Tarte Tatin). Lehet előétel, főétel vagy desszert, fogyasztható forrón vagy melegen is (de hidegen sem rossz).Champignons de Paris
Kétspórás csiperke
A „Champignons de Paris” az Île-de-France régió legkeresettebb ehető gombái közé tartozik.A más néven „gomb” vagy „portobello” gombát először a francia fővárosban, de ma már világszerte termesztik. Bár az emberek mindig is ettek vadon termő gombát, a fordulópont a XVII. században következett be, mivel XIV. Lajos király nagyon szerette az akkor igen ritka Champignon de Paris-t. A régió gazdái igyekeztek a Napkirály kedvében járni azzal, hogy megpróbáltak módot találni a lehető legtöbb gomba termesztésére.
Tarte aux Foies de Volaille et Champignons
Csirkemájas és csiperkegombás pite
Hozzávalók
Leveles tészta (vagy omlós tészta)200 g csirkemáj
100 g csiperkegomba
3 tojás
15 cl crème fraiche (vagy tejszín)
2 teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
10 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
só
bors
szerecsendió
1 csipet espelette paprika (chili paprika)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).
A csirkemájat beáztatjuk egy kevés ecetes vízbe.
A tésztát egy kerek formába terítjük és kihűtjük (1/4 óra a hűtőben vagy 5 perc a fagyasztóban).
Vékonyan felszeleteljük a gombát. Az apróra vágott mogyoróhagymát serpenyőben a vaj és az olívaolaj keverékével megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, néhány percig kevergetjük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és egy tálban félretesszük.
Ugyanebben a serpenyőben elkészítjük a lecsöpögtetett és félbe/negyedbe vágott csirkemájat a felaprított fokhagymával. Állandó keverés mellett pároljuk, sózzuk, borsozzuk, chili paprikával ízesítjük. Körülbelül tíz percig pirítjuk.
Közben a tésztát 10 percig 180 °C-on (gázsütő 6-os fokozat) elősütjük.
Először a csirkemájat, majd a gombát helyezzük az elősütött tésztalapra.
Egy tálban felverjük a tojásokat a crème fraiche-sel (vagy tejszínnel), a tésztára öntjük, és visszatesszük a forró sütőbe 30 percre.
Amikor a pite aranybarna, készen is van.
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Vinaigrette-tel megöntözött zöldsalátát adunk mellé. Ez a torta melegen a legfinomabb.
Bon appétit! - Jó étvágyat!
Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)
Tarte aux Champignons de Paris (Csiperkegombás pite)
Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportban, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Tarte FRANCIAul: Tarte — Wikipédia (wikipedia.org)
Champignons de Paris FRANCIAul: Agaricus bisporus — Wikipédia (wikipedia.org)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése