Csiperkegombás pite
Tarte
A tarte a XII. század óta ismert francia étel. Sokféle és változatos receptje ismert; lehet sós vagy édes (az egyik leghíresebb a Tarte Tatin). Lehet előétel, főétel vagy desszert, fogyasztható forrón vagy melegen is (de hidegen sem rossz).Champignons de Paris
Kétspórás csiperke
A „Champignons de Paris” az Île-de-France régió legkeresettebb ehető gombái közé tartozik.A más néven „gomb” vagy „portobello” gombát először a francia fővárosban, de ma már világszerte termesztik. Bár az emberek mindig is ettek vadon termő gombát, a fordulópont a XVII. században következett be, mivel XIV. Lajos király nagyon szerette az akkor igen ritka Champignon de Paris-t. A régió gazdái igyekeztek a Napkirály kedvében járni azzal, hogy megpróbáltak módot találni a lehető legtöbb gomba termesztésére.
Tarte aux Champignons de Paris
Csiperkegombás pite
Hozzávalók
Leveles tészta (vagy omlós tészta)
250 g csiperkegomba
150 g Fromage frais (krémsajt)
70 g reszelt Gruyère sajt (vagy ementáli)
3 ek. tejszín
1 ek. olívaolaj
1 db zöldségleves kocka
3 tojás
só
bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).
A tésztát egy kerek formába terítjük.
A krémsajtot elkenjük a tésztán.
Vékonyan felszeleteljük a gombát. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. A végén hozzáadjuk a zöldségleves kockát.
A gombát is a tésztára rendezzük.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a crème fraîche-t (vagy tejfölt), a sót és a borsot.
A keveréket a tésztára öntjük.
Megszórjuk a tetejét a reszelt Gruyère sajttal.
Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Amikor a gombás lepény aranybarna, készen is van.
Vinaigrette-tel megöntözött zöldsalátával tálaljuk. Ez a torta hidegen vagy melegen is fogyasztható.
Bon appétit! - Jó étvágyat!
Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)
Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)
Tarte Tatin (A Tatin nővérek égett almatortája)
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportban, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Tarte FRANCIAul: Tarte — Wikipédia (wikipedia.org)
Champignons de Paris FRANCIAul: Agaricus bisporus — Wikipédia (wikipedia.org)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése