2024. január 12., péntek

Tarte aux Champignons de Paris

Csiperkegombás pite




Tarte

A tarte a XII. század óta ismert francia étel. Sokféle és változatos receptje ismert; lehet sós vagy édes (az egyik leghíresebb a Tarte Tatin). Lehet előétel, főétel vagy desszert, fogyasztható forrón vagy melegen is (de hidegen sem rossz).

 

Champignons de Paris
Kétspórás csiperke

A „Champignons de Paris” az Île-de-France régió legkeresettebb ehető gombái közé tartozik.
A más néven „gomb” vagy „portobello” gombát először a francia fővárosban, de ma már világszerte termesztik. Bár az emberek mindig is ettek vadon termő gombát, a fordulópont a XVII. században következett be, mivel XIV. Lajos király nagyon szerette az akkor igen ritka Champignon de Paris-t. A régió gazdái igyekeztek a Napkirály kedvében járni azzal, hogy megpróbáltak módot találni a lehető legtöbb gomba termesztésére.

 

Tarte aux Champignons de Paris
Csiperkegombás pite

 

Hozzávalók


Leveles tészta (vagy omlós tészta)
250 g csiperkegomba
150 g Fromage frais (krémsajt)
70 g reszelt Gruyère sajt (vagy ementáli)
3 ek. tejszín
1 ek. olívaolaj
1 db zöldségleves kocka
3 tojás

bors

 

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).

A tésztát egy kerek formába terítjük.

A krémsajtot elkenjük a tésztán.

Vékonyan felszeleteljük a gombát. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. A végén hozzáadjuk a zöldségleves kockát.

A gombát is a tésztára rendezzük.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a crème fraîche-t (vagy tejfölt), a sót és a borsot.

A keveréket a tésztára öntjük.

Megszórjuk a tetejét a reszelt Gruyère sajttal.

Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Amikor a gombás lepény aranybarna, készen is van.

Vinaigrette-tel megöntözött zöldsalátával tálaljuk. Ez a torta hidegen vagy melegen is fogyasztható.






 

Bon appétit! - Jó étvágyat!


Ez is érdekelhet: könnyen és gyorsan elkészíthető torták és piték a francia konyhából


Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)

Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)
Tarte Tatin (A Tatin nővérek égett almatortája)

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportbanahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Tarte FRANCIAul: Tarte — Wikipédia (wikipedia.org)
Champignons de Paris FRANCIAul: Agaricus bisporus — Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!