2017. szeptember 24., vasárnap

Ingolstadt, Németország

 

 

Ingolstadt Bajorország hatodik legnagyobb városa. Itt működik az Audi gyár, mellette található a museum mobile autóközlekedési múzeum. Ezt néztük meg először, innen mentünk be a belvárosba, hogy ott is körülnézzünk.
 
Ingolstadt mint a tudományok és erődítmények városa, évszázadok óta jelentős szerepet játszik Bajorország történelmében.
 
Gondosan restaurált nyeregtetős házakat, tekintélyes városkapukat, büszke tornyokat és imponáló erődítményeket találunk a belvárosban. A Dunapart túloldalán található a díjakkal elismert Klenzepark.

A turista információs irodában ingyenesen beszerezhető a város belvárosi sétálótérképe. Sőt, elérhető magyarul is!

Ingolstadt belvárosa


Történelem 

A várost már az ókorban is lakták.
Első alkalommal 806-ban, Nagy Károly császár Birodalom-felosztási okiratában mint Ingoldesstat (Ingold városa) említették.
1250 körül városi rangra emelték, ekkor lett a hercegi kastély, a középkori vár kormányzóhellyé.
1392-1447-ig a város a Bajor Hercegség része volt. Lajos herceg, aki Szakállas Lajosként vált ismertté, ebben az időszakban tette le több impozáns gótikus épület alapkövét: az Új Várét, a Münsterét, a Káptalanházét.
1472 és 1800 között a Főiskola épülete lett az első bajor egyetem székhelye.
1516. április 23-án IV. Vilmos törvénybe iktatta a tisztasági törvényt (sörre vonatkozó törvény a mai napig).
Ingolstadtot hadi erődítménnyé építették ki, ez adta a városnak a Schanz nevet. (Sok ingolstadti a mai napig Schanzernek hívja magát. Létezik Schanzer kórus, és Ingolstadt Schanzer baseball csapat is.)
1632-ben a svédek elfoglalták a várost.
Az illuminátusok fogalma a mai napig az 1776-ban Ingolstadtban megalapított titkos szövetséggel egyenlő.
1870-ben Poroszország része lett.

Ingolstadt címere

 
Látnivalók 

Az Audi museum mobile után átautóztunk a belvároshoz. A városházához közel sikerült parkolóhelyet találni. Így elsőként ezeket néztük meg. Igen, ezeket, mert van belőle kettő, a Régi Városháza (Altes Rathaus) és az Új Városháza (Neues Rathaus). Ez utóbbi modernebb, de nagyon ronda.

A Régi Városháza (Altes Rathaus) viszont nagyon szép. Mai formáját 1882-ben Gabriel von Seidl tervei alapján, új reneszánsz stílusban kapta.

Altes Rathaus, Pfeifturm, St. Moritzkirche és Neues Rathaus 
 
Altes Rathaus

A Régi Városháza mögött található Ingolstadt legrégebbi temploma, a Moritzkirche. Közvetlenül a templomtorony mellett emelkedik a Pfeifturm, a város egykori őrtornya.

Pfeifturm

Pfeifturm
 

Bekanyarodtunk a Doll utcába (Dollstraße), ahol több kisebb étterem és kávéház is található. Mivel eddigre már délután 2 óra körül járt, kiválasztottunk egyet, és megebédeltünk.



 
 



A Créatif Restaurantra esett a választásunk (Dollstraße 15). Itt lengyel ételeket is ehetünk. Kint ültünk le, mert a napon még „jó meleg” volt, lehetett dzseki nélkül is ücsörögni.



Étvágyhozó falatok: olajbogyós kenyér, fűszeres olívaolajjal

Richterschnitzel (Pfannenschnitzel vom Schwein mit Parmesanpanade)
mit Pommes und Salat


Schnitzel Wiener Art (Pfannenschnitzel vom Schwein)
mit Pommes und Salat

Lachs in Honigmarinade auf einem Lachsgemüse-Kissen dazu Petersilienkartoffel

Saftige Entenbrust mit 5 Kräutern, Orangensoße Glasur, dazu Bratkartoffeln und Saison-Rohkostsalat

Pierogi ruskie
Maultaschen gefüllt mit Kartoffeln und Frishkäse, dazu knusprige Speckwürfel mit Zwiebel

Kávé
 

Ebéd után tovább indultunk. Ugyanebben az utcában (Dollstraße) van a Helytörténeti Múzeum (Heimatmuseum Niemes und Prachtiz) épülete is.

Heimatmuseum Niemes und Prachtiz
(középső pici lépcsős tetejű fehér ház)
 

Szakállas Lajos herceg 1434-ben eredetileg a káptalanok házaként emeltette ezt az épületet, mely 1472-ben az első bajor egyetem (Hohe Schule) székhelye lett, és 1800-ban történt áthelyezéséig Európa egyik legnevesebb egyetemének számított. Ingolstadt neki köszönheti hosszú virágkorát: három évszázadon keresztül volt itt Bajorország szellemi és kulturális központja.


Hohe Schule

Hohe Schule



Innen a Taschenturm felé vettük az irányt, ami a középkori városfal egyik mellékkapuja.


Taschenturm

Taschenturm
 

Ezen áthaladva a városfal középkori maradványainak külső oldalán sétáltunk tovább. Így jutottunk el a Régi Anatómia (Alte Anatomie) barokk stílusú épületéhez. Ebben az épületben található a Német Orvostörténeti Múzeum (Deutsches Medizinhistorisches Museum). Orvosi eszközök, készülékek, használati és berendezési tárgyak, iratok gyűjteményének segítségével mutatja be az orvostudománya történeté az őskortól napjainkig. A múzeum botanikus kertjében gyógynövények sorát ismerhetik meg a látogatók.

Alte Anatomie

 

Tovább sétáltunk a városfal középkori maradványainak külső oldalán.

 


Hamarosan elértünk a Keresztkapuhoz (Kreuztor), mely a mai Ingolstadt szimbóluma. Nevét a korábbi időkben itt álló leprások háza mellett épült Szent Kereszt kápolnáról kapta.

Kreuztor

Kreuztor
 

Tovább sétálva eljutottunk a Boldogasszony Münsterhez (Liebfrauen-münster), mely Bajorország legnagyobbkéső gótikus stílusban épült csarnoktemploma. Szögletes kiképzésű saroktornyaival és hatalmas tetőszerkezetével lenyűgöző. Díszes oltára, mellékoltárai, reliefek, faragások, festmények szintén különleges látnivalók. Található benne egy kis kincstár is.

Liebfrauen-münster

















 
A Neubastaße 2 alatt található a Tilly-ház. Ebben a házban hunyt el 1632-ben súlyos háborús sebesülései miatt a Katolikus Liga vezetője, von Tilly gróf.

Tilly-ház
 

Az utca túloldalán látható egy csodálatos, gazdagon díszített épület, az Asamkirche „Maria de Victoria”. A barokk művészi építkezés gyöngyének számító épületben Cosmas Damian Asam mennyezeti freskóját, valamint a világ legértékesebb szentségtartóját nézhetjük meg.

Asamkirche „Maria de Victoria”
 

Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója



Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója
 
Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója
 
Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója
 
Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója

Cosmas Damian Asam mennyezeti freskója
   





A világ legértékesebb szentségtartója


Elhaladtunk a Ferences bazilika (Franziskanerkirche) előtt, mely 1275-ben épült, és ahol számos sírfeliratot őriznek.

Franziskanerkirche
 

Az Ickstatt ház (Ludwigstraße 5.) a neves reformátor és professzor Johann Adam von Ickstatt báró (1702-1776) lakóháza Dél-Németország legmagasabb barokk homlokzatával Ingolstadt egyik legnevezetesebb látványossága.

Ickstatt ház
 

A XIII. század közepén épült Hercegi Kastély (Herzogskasten) a város legrégebbi világi épülete. Ma a városi könyvtárnak ad otthont.

Herzogskasten
 

Innen az Új Vár felé vettük az irányt a sétálóutcán.

 
 
A Paradeplatzon a Bajor Ludwig császár szobrával díszített szökőkút (Ludwigsbrunnen) áll. Ezt nehéz volt szépen fényképezni, mert körbe volt kerítve, valamilyen munkálatok folytak ott.

Ludwigsbrunnen
 

A barokk óratorony alatt haladtunk tovább. Az Új Vár (Neues Schloss) udvarán épp egy fúvószenekar adott koncertet. Az udvaron egyébként gazdagon díszített ágyúkat láthatunk. A kastélyban ma egyébként a Bajor Hadtörténeti Múzeum (Bayerisches Armeemuseum) látható, mely számtalan fegyvert, felszerelést, ónfigurát és hadtörténeti jelentőségű kiállítási tárgyat őriz.

Neues Schloss

Barokk óratorony

Barokk óratorony

Neues Schloss

Neues Schloss




Neues Schloss
 

Innen lementünk a Dunapartra. Az itteni Duna-hídon átkelve juthatunk a Klenzeparkba.


Túloldalon a Klenzepark

Túloldalon a Klenzepark

Túloldalon a Neues Schloss
 

A Dunaparton sétálva találtunk egy érdekességet, ez a tábla azt mutatja, hogy mekkorák voltak a halak/rákok régen, és mekkorák ma. Szinte minden jó sokat nőtt.

 

Egy aluljárón keresztül visszamentünk a Hercegi Kastély (Herzogskasten) elé. Ez itt a piac, ahol régen az Augustinus Remete kolostor áll, míg 1945-ben lebombázták.

Herzogskasten

Herzogskasten
 

Mivel ebédnél úgy belaktunk, hogy nem fért belénk desszert, úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk a Créatif Restaurantba, és pótoljuk az elmaradást.    

Racuchy Apfelküchle mit Vanilleeis

"Du und Ich" Kuchen des Hauses (Apfel und Käsekuchen)


A végére néhány szép ház... ezek miatt tetszik nekem ez a város!


 
 
 
Deutsche Post


 
Die ehemalige Jesuitenbibliothek
 
 
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK/FORRÁSOK

Ingolstadt an der Donau Belvárosi séta-térkép
Le Routard Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)
 
 
 

4 megjegyzés:

  1. Biztos voltam benne, hogy lesz városnézés is, de jó. A sok színes egymás mellé ragasztott kázra, a kapukra és ágyúkra tisztán emlékszem, na és a mi jó öreg Dunánkra. Jó lenne ismét elmenni Ingolstadtba!
    Guszták a gasztrós kínálatok, nem tudok dönteni, hogy lazacot vagy kacsát ettem e volna... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem a sok színes, nyeregtetős ház bűvölt el teljesen! :-)
      A lazacot én ettem, nagyon finom, a kacsát nem kóstoltam meg, de nem volt rá panasz, és minden eltűnt a tányérról, úgyhogy az sem lehetett rossz! ;-)

      Törlés
  2. Sokszor jártam Ingolstadtban, jó barátnőm lakott ott, most kicsit odébb lakik. De soha nem jártuk be töviről hegyire az egész várost.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A barát(nő)látogatás legtöbb esetben nem városnézésről szól :-) Egyszer azért ha arra jársz, szánj rá egy fél napot! Szerintem megéri!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!