2017. szeptember 22., péntek

OKTOBERFEST - München




Mottó:
BIER ist der Beweis dass Gott uns liebt und will, dass wir glücklich sind.
A SÖR a bizonyíték, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk.







Oktoberfest 

Cím: Theresienwiese, München, Németország
GPS: é. sz. 48° 07′ 57″, k. h. 11° 32′ 57″
Honlap: http://www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest.html
Időtartam: 2 hét, szeptember közepe utáni szombattól október első szombatjáig tart. 


Nincs olyan ember a világon, aki ne hallott volna erről a világraszóló rendezvényről, a Müncheni Sörfesztiválról. Sőt, biztos vagyok benne, hogy olyanok bakancslistáján is szerepel, akik nem is szeretik a sört. (Mint ahogy én sem vagyok oda érte.)

Pár héttel korábban találtuk ki, hogy idén mi is elmegyünk. El is kezdtük a szervezést, amikor Kavics egy korábbi beszámolója a kezem ügyébe került. Ezt elolvasva (ITT) megijedtünk, hogy már késésben vagyunk. A nagyobb sátrakba már hónapokkal előtte helyet kell foglalni (de van aki már az aktuális évben lefoglalja a helyét a következő évre). Próbálkoztunk mi is, és mindenhonnan elutasító válaszokat kaptunk. Ekkor elkezdtük a kisebb sátrakat is megkeresni, ezekből több helyről is kaptunk pozitív választ. Így végül két „kis” sátorba mentünk, amit végül egyáltalán nem bántunk.

Be lehetett kukucskálni a „nagy” (inkább óriásinak mondanám) sátrakba is, és azokban az asztalok és sörpadok jóval szorosabban voltak pakolva, valamint a hangzavar is óriási volt bennük. A kisebbek kényelmesebbek, és csendesebbek is. Csend alatt persze nem a síri csendet kell érteni, hisz ezekben is zajlik az élet, asztaltársaságok beszélgetnek, a kapatosabb vendégek pedig fennhangon vannak. Van zene és ének is, asztalon zenélés/táncolás.

Történelem

Az első Oktoberfest

Az Oktoberfest története -összehasonlítva a többi tradicionális német népünnepéllyel- viszonylag rövid. Először 1810. október 12-én rendezték meg, amikor Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. München teljes lakossága hivatalos volt az ünnepségre. Az esküvő alkalmából a müncheni városfal melletti réten nagyszabású lovasversenyt hirdettek. Azóta hívják ezt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mező”).

A bajor királyi udvar a lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben is megismétlik. Az első években az Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt.


XIX. század

A fesztivál évről évre nagyobb lett. A lóversenypálya mellé mászókákat, tekepályákat, libikókákat telepítettek. Voltak sorsjegyárusok is.

1818-ban állították fel itt az első körhintát.

1819-ben a müncheni városatyák vették át a fesztivál vezetését. Ettől kezdve az Oktoberfestet minden évben megünnepelték.

1850 óta látható a majdnem 20 méter magas Bavaria szobra a fesztiválréten.


A XIX. század végére az Oktoberfest egyre inkább a mai népünnepélyhez kezdett hasonlítani. Hosszabb ideig tartott, és többnyire a még kellemesen meleg szeptemberre időzítették. Azóta már csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberbe.

1880-tól engedélyezte a városvezetés a sör árusítását, és 1881-ben nyitott ki az első sültcsirke-árus. Elektromos fény világította meg a több mint 400 bódét és sátrat. Azért, hogy több ülőhelyet tudjanak biztosítani a látogatóknak, és termet a zenekaroknak, a sörfőzdéket nagy sörsátrakba helyezték át. Ezzel egyidőben a fesztivál egyre több mutatványost és körhintást vonzott, akik a hangulat fokozásáról gondoskodtak.


XX. század

1910-ben ünnepelte a fesztivál a 100. születésnapját, ebből az alkalomból 12 000 hektoliter sört mértek ki. A Bräuroslban, az akkori legnagyobb sátorban 12 000 vendég foglalhatott helyet.

1950-ben a főpolgármester, Thomas Wimmer az azóta tradicionálissá váló mozzanattal nyitotta meg a fesztivált, egy csapra vert söröshordó csapját egy kalapács segítségével leütötte. Az ezt követő évtizedekben fejlődött az Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélyévé. A lovasversenyt a háború után, a fesztivál 150. évfordulóját kivéve (1960), már nem rendezték meg.

1980. szeptember 26-a tragikus dátum az Oktoberfest történelmében. A fesztivál főbejáratánál egy bomba robbant. A merényletnek 13 halálos áldozata volt, több mint 200 sebesülttel.

Napjainkban

Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz. Egyre nagyobb számban érkeznek külföldiek is.

Az utóbbi években növekvő problémát jelent a látogatók körében a túlzott alkoholfogyasztás, ezért a szervezők bevezették a „Nyugodt Wiesn” koncepciót. A sátrakban 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a maximális hangerőt 85 dB. Sláger- és a popzene csak esténként szólhat.

Érdekességek számokban

0,1 literrel térhet el legfeljebb az egy litertől a kicsapolt sör mennyisége. Erre létezik egy szabályzat, ami ezt előírja.

1 literes söröskorsókat használnak a sátrakban. (Korábban 1,069 literesek voltak.) A korsókat minden évben újratervezik, tulajdonosuk a sörfőzde, aki a sört tölti bele. Eltulajdonításuk bűncselekménynek számít. A korsók ma már szuvenírként megvásárolhatók.



1,5 másodpercbe telik egy gyakorlott pincérnőnek az egy liter sör csapolása.

2 szintesek a nagyobb „sörsátrak”. Ezek masszív, többnyire fából -több héten át épített- házak, kétszintes épületek.
6% alkoholtartalmú különleges sört (Wiesnbier) főznek erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék. Ez az alkoholtartalom nagyobb a szokásosnál.

10,70 € egy korsó sör ára a legtöbb helyen (2017)

16 nagy sátor (Große Festzelte) várja a látogatókat (2017)


22 kisebb sátor (Kleine Festzelte) várja a látogatókat (2017)


26-szor maradt el az Oktoberfest fennállása óta eddig összesen.
(1: 1813-ban a napóleoni háborúk miatt, 2-3: 1854-ben, majd 1873-ban kolerajárvány miatt, 4: 1866-ban a porosz-osztrák háború miatt, 5: 1870-ben a német-francia háború miatt, 6-10: 1914-től 1918-ig az első világháború miatt, 11-12: 1919-1920-ban csak egy kisebb őszi fesztivált rendeztek, 13-14: 1923-1924-ben az infláció miatt, 15-21: 1939-1945 végig a második világháború miatt, 22-24: 1946 és 1948 között a háború utáni években ismét csak kisebb őszi fesztivál keretében ünnepeltek. 2020-ban és 2021-ben a COVID-19 vírus miatt.)

31 hektárt foglal el a Theresienwiese (Terézia-mező) 42 hektáros területéből a fesztivál.


1 000 tonna hulladék keletkezik évente (kb.) a rendezvényen. A személyzet minden reggel összegyűjti a szemetet, és az utakat is letisztítják. A tisztítás költségeinek egy részét a város állja, míg a többit a szponzorok finanszírozzák.

1872 óta az októberi hideg idő miatt az Oktoberfest már szeptemberben elkezdődik. Mindig szombaton nyílik, az utolsó napja pedig október első szombatja. 2000 óta azonban új szabályt vezettek be: ha október első vasárnapja október 1-jére, vagy 2-ára esik, akkor a fesztivált október 3-áig, a német egység napjáig meghosszabbítják. Így a fesztivál időtartama 16 és 18 nap között mozog.

1880-ban állítottak fel először óriáskereket, ekkor a magassága 12 méter volt. Manapság is az egyik legkedveltebb attrakció a most már 50 méter magas óriáskerék.


1880-ban engedélyezte a városvezetés a sör árusítását először!

10 000 férőhelyes a Schottenhamel, mely ma a fesztivál legnagyobb sörsátra.


12 000 ember (kb.) dolgozik évente az Oktoberfesten, ebből 1600 pincérnő.

60 000 hektoliter sör fogy átlagosan minden évben (kb.). (Ennyi sör megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját.)

100 000 ülőhely áll a vendégek rendelkezésére.

180 000 köbméterre rúg a gázfogyasztás mértéke a konyhákon összesen. További 20 000 köbméter a sörkertek fűtésére megy el.

500 000 sült csirke fogy átlagosan minden évben (kb.).

2 700 000 kilowattóra az Oktoberfest villamosenergia igénye (kb.).

6 000 000 látogató érkezik évente (kb.). A rekord 1985-ben 7,1 millió volt.

Szóval miután biztos helyünk volt a két kis sátorba, megvettük a vonatjegyeket is.

Reggeli után indultunk el, és ebédre már ott is voltunk. Az első időpontig volt még időnk, így körbesétáltunk kicsit a „vidámparkban”. Ekkor még nagyon felhős volt az ég, de szerencsére nem esett.









Ebéd előtt étvágygerjesztőnek ittunk egy kis pálinkát.



Az első sátor, ahová helyet szereztünk a Wirtshaus im Schichtl volt. Ez a sátor kb. 300 ember  befogadására képes. Bio-gazdaságból való húsokat találunk a kínálatukban.









Ofenfrischer Krustenschweinebraten
in Dunkelbiersoß mit hausgemachtem Kartoffelknödel und Krautsalat


Dem Schichtl sei Empfehlung: warmes Brotzeit-Pfand'l
Ofenfrischer Leberkäs', Rostbratwürstl vom Grill, Krustenschweinebraten, Semmelknödel, Fasssauerkraut 

6 Stück Rostbratwürstl vom Grill mit Fasssauerkraut

Zwiebelrostbraten "Altmünchner Art" von der Rinderlende, mit Röstzwiebeln und Bratkartoffeln


3 Stück Weißwurst mit Hausmachersenf

3 Stück Weißwurst mit Hausmachersenf

Frisch gebackene Wiesn Brez'n


Hausgemachter Kaiserschmarrn
mit Apfelmus und Preiselbeeren im Pfand'l



Jól belaktunk, és szerencsére még volt időnk a következő foglalásig, így elmentünk sétálni egyet, és benéztünk a többi sátorba is. Egy-egy ilyen óriás sátor után állapítottuk meg, hogy mennyivel jobban jártunk, hogy oda már nem kaptunk helyet. Hihetetlenül zajosak voltak, pedig a zenekar még nem is játszott, hogy azt is túl kelljen kiabálniuk.

Az édesszájúak vára a Café Kaiserschmarrn kávéház.

A Löwenbräu sátrát lehetetlen nem észrevenni.

Az óriási oroszlán sört iszik, majd hangosan bömbölve üvölti, hogy „Löwenbräu”.

A Paulanerbräu sátra már messziről látszik: magas oszlopon forgó söröskorsó jelzi.

A Paulanerbräu sátra már messziről látszik: magas oszlopon forgó söröskorsó jelzi.

A Pschhorr-Bräurosl sátrának bejárata előtt két májusfa áll.

A Pschhorr-Bräurosl sátra.

A Pschhorr-Bräurosl sátra.

A Pschhorr-Bräurosl sátra.

Zum Stiftl-Festzelt

Heinz Wurst- und Hühnerbraterei

Schottenhamel Spatenbräu
A Schottenhamel sörsátra a legnagyobb, kb. 10.000 férőhelyes. Ez a legrégibb sátor is.
Ebben a sátorban veri csapra az első hordót a müncheni polgármester.

Hochreiters Kalbsbraterei

Hochreiters Kalbsbraterei

Wiesn Guglhupf
Ebben a kis sátorban röviditalokat lehet fogyasztani. Érdekessége, hogy körbe forog!

Ochsenbraterei Spatenbräu
Ebben a sátorban ökörsütés folyik!

Ochsenbraterei Spatenbräu

Ochsenbraterei Spatenbräu

Ochsenbraterei Spatenbräu

Ochsenbraterei Spatenbräu

Ochsenbraterei Spatenbräu

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

Armbrustschützenzelt

A Hofbräu sátor a második legtöbb férőhelyes sátor.
Mennyezetét frissen készített komlókoszorúk ékesítik, és a Hofbräuhaus angyala „Aloisius” lebeg közöttük.

A Hofbräu sátor a második legtöbb férőhelyes sátor.
Mennyezetét frissen készített komlókoszorúk ékesítik, és a Hofbräuhaus angyala „Aloisius” lebeg közöttük.

A Hofbräu sátor a második legtöbb férőhelyes sátor.
Mennyezetét frissen készített komlókoszorúk ékesítik, és a Hofbräuhaus angyala „Aloisius” lebeg közöttük.

A Hofbräu sátor zenekara.

Augustiner-Festhalle

Augustiner-Festhalle

Augustiner-Festhalle

Augustiner-Festhalle

Augustiner-Festhalle

Augustiner-Festhalle

Hacker- FestzeltHimmel der Bayern“
A sátor mennyezete olyan, mint a bajor kék ég. Felhőkkel és csillagokkal készült.

Hacker- FestzeltHimmel der Bayern“
A sátor mennyezete olyan, mint a bajor kék ég. Felhőkkel és csillagokkal készült.

Hacker- FestzeltHimmel der Bayern“
A sátor mennyezete olyan, mint a bajor kék ég. Felhőkkel és csillagokkal készült.

Hacker- FestzeltHimmel der Bayern“
A sátor mennyezete olyan, mint a bajor kék ég. Felhőkkel és csillagokkal készült.

Hacker- FestzeltHimmel der Bayern“
A sátor mennyezete olyan, mint a bajor kék ég. Felhőkkel és csillagokkal készült.

A második sátor, ahová foglalásunk volt, a Heimer Enten- und Hühnerbraterei volt. Ez a sátor kb. 320 ember befogadására képes. Specialitásuk a grillezett kacsa és csirke. Ezeket már sajnos nem volt kapacitásunk megkóstolni, mert annyira elteltünk az előző sátorban. Őszintén szólva még a sajttállal és édességgel is nagyon megküszködtünk.

Heimer Enten- und Hühnerbraterei

Heimer Enten- und Hühnerbraterei

Maß Festbier

Maß Festbier

Gemischter Käseteller, Breze

Apfelstrudel mit Vanillesoße

Quarkpfannkuchen mit Vanillesoße



Ahogy a képeken látszik, a helyiek hagyománytiszteletből, a turisták heccből ünnepi öltözetben (bőrnadrág és Drindl) feszítenek.

A hintókat, kocsikat virágokkal díszítik, a lovak szőre és patája csillog-villog, sörényük szépen kifésülve, és fényes csatos kantár van rajtuk.








Természetesen ezerféle szuvenír közül válogathatunk, hűtőmágnesek, képeslapok, kitűzők, mézeskalácsok, kalapok. Az egyik legmókásabb (és ezt már korábban munka közben is láttam az egyik utason) egy grillcsirkét utánzó forma, ami zenél, és mozgatja a lábait.





Nagyon jól éreztük magunkat, annak ellenére is, hogy nem vagyunk "sörösek". :-)



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK


Oktoberfest MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

  1. Jó az indító sörös mondás.
    Gratulálok, hogy sikerült bejutni. :-)
    Én még soha nem voltam bent egyikben sem. De nem is akrok már.
    A két évvel ezelőtti volt nekem az utolsó, hogy az Oktoberfesten voltam.
    Embertelen volt az embertömeg és én ezt nem bírom. Csak mérgelődni mentem oda, az árak miatt meg eleve nem is akarunk beülni sehova, csak egyszer végigjárni a kinti terültet.
    De annak, aki szereti az ilyet, ez egy nagy élmény.
    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a mondást egy étlapon találtam! :-)
      Nekem nagyon rég a bakancslistámon volt oda elmenni. Idén össze is jött, és szerencsére helyet is tudtunk foglalni a sátrakban. Való igaz, nagyon drága, de egyszer az életben belefér, és hát dupla szülinapi ajándék is volt, mert anyunak és öcsémnek is mostanság van a szülinapja.
      Egyébként mi délelőtt-kora délután voltunk, és akkor még nem volt akkora tömeg, szóval élvezhető volt. Gondolom, este/éjszaka jóval többen vannak, illetve láttuk is, ahogy mi pont elmentünk, érkeztek a tömegek.
      Összességében jól éreztük magunkat, örülök, hogy idén ide is eljutottunk. :-)

      Törlés
  2. Sajnálom, hogy nem találkoztunk!
    Sok szép képet készítettetek és finomságokat ettetek. A Kaiserschmarrn különösen pompás dekorációval került elétek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy kár, hogy nem jött össze! :-( Majd máskor, máshol összehozzuk!
      És még milyen finom is volt! Még most is összefut a nyál a számban! :-D

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!