2024. március 23., szombat

Burgruine Wolkenstein

A Wolkenstein vár romjai

Stájerország második legnagyobb erődített vára volt egykoron

Kép forrása: Wikipedia - Pikeroi 1961


Wörschach

Wörschach Felső-Stájerország északnyugati részén a Liezeni járásban fekszik, az Enns bal partján. Wörschachot először 1195-ben említik „Werses”-ként. Wörschach két fő látnivalója Wörschach szurdok és a Wolkenstein vár romjai.

 

Burgruine Wolkenstein
A Wolkenstein vár romjai

A Burgruine Wolkenstein (Felhőkő vár romjai) egy középkori vár, mely 450 méteres tengerszint feletti magasságban található. A vár ingyenesen látogatható, de már csak a romjait tekinthetjük meg.

A vadromantikus Wörschachklamm szurdok bejárata mellett találjuk a Wolkenstein vár romjait, a kettő megtekintése akár egy körtúrára is felfűzhető. (A parkoló mindkettőhöz ugyanaz.) Elindulhatunk egy rövidebb, de nagyon meredek úton (kb. 15 perc - mi ezen mentünk fel) vagy kerülővel egy hosszabbon (mi ezen jöttünk le).

Megéri felmenni, mert onnan lenyűgöző kilátás tárul elénk az Enns völgyére és az Alacsony-Tauern hegyláncára.


Története

Wolkenstein várát valamikor 1099 előtt építtette Ulrich von Wolkenstein gróf. A nemzetség Frankóniából költözött Stájerországba. A vár kedvező stratégiai helyzete és nagysága miatt Ennstal központja lett. A vár Riegersburg után a második legnagyobb erődített vár volt Stájerországban, és a legnagyobb az Enns-völgyben. A család a XIII. századra elvesztette jelentőségét, és a vár egy részét át is kellett adniuk a salzburgi érseknek 1248-ban. A birtok később az admonti apátság tulajdonába került. A várat 1542-ben a Hofman bárók kapták meg zálogul, akik kibővítették és megerősítették. Miután visszakerült a kolostorhoz, az épület állaga romlásnak indult. Wolkenstein 1750-ig még részben lakott volt. A pusztuláshoz hozzájárult a II. József császár által (újra)bevezetett tetőadó is, amelynek következtében számos kastély tetejét eltávolították. Korabeli ábrázolások szerint 1825-ben még minden fal állt, de 1850-ben már csak romként tartották nyilván.







































 
Cím: Burgweg 168, 8942 Wörschach, Ausztria
Parkolás: ingyenes
Belépés: ingyenes
Honlap: https://www.woerschach.at
E-mail: gde@woerschach.gv.at

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Wörschach MAGYARul: Wörschach – Wikipédia (wikipedia.org)
Burgruine Wolkenstein ANGOLul: Burgruine Wolkenstein - Wikipedia
Burgruine Wolkenstein NÉMETül: Burg Wolkenstein (Steiermark) – Wikipedia

LeRoutard útikönyv sorozat Autriche c. része, 2018-19-es kiadás, ISBN: 978-2-01-703371-4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!