2024. március 14., csütörtök

Altes Rathaus - Regensburg

Régi Városháza - Regensburg


A Reichstag-csarnokot tartják a német parlamentek, az Európai Unió, sőt az ENSZ elődjének is.




Regensburg

Regensburg Németországban, azon belül Kelet-Bajorországban, a Duna, a Naab és a Regen folyók összefolyásánál, a Duna legészakibb pontjánál található. Regensburg a Felső-Pfalz kormányzati kerület fővárosa. Több mint 150 000 lakosával Regensburg Bajorország negyedik legnagyobb városa MünchenNürnberg és Augsburg után.

 

Altstadt
Óváros

Regensburg óvárosa a Stadtamhof negyeddel 2006 óta az UNESCO világörökség része, és mintegy 1200 épülete védett. 2021 óta a Római Birodalom dunai limese UNESCO világörökségi helyszín része is. A 2000 éves Regensburg Bajorország első fővárosa volt. A várost a rómaiak hozták létre 179-ben a Római Birodalom határvárosaként, 6000 katona tartózkodott itt.
Mivel nem volt nagyon iparosodott, a városnak csak kb. 10%-a pusztult el a háború alatt.

 

Altes Rathaus
Régi Városháza

Regensburg világi épületei között az első helyet foglalja el a Régi Városháza. Különböző hozzáépítések és átalakítások után ma a városháza tornyából és a hozzá tartozó palotából, valamint a gótikus császári csarnoképületből és a barokk városházából álló épületegyüttesben gyönyörködhetünk.






A legrégebbi része az 55 méter magas torony, mely már messziről megragadja a bámészkodók tekintetét.

A városháza a központi vásártéren, a mai Kohlenmarkton épült fel a XIII. században, amikor Regensburg megkapta a szabad birodalmi város címet. Az épület egyike Dél-Németország legrégebbi városházáinak. Évszázadokon át nemcsak a szabad birodalmi város, Regensburg szíve dobogott itt, de a Reichstag-csarnokot tartják a német parlamentek, az Európai Unió, sőt az ENSZ elődjének is! Valószínűleg a regensburgi régi városháza volt akkoriban Európa legfontosabb épülete.

császári csarnokba (Reichssaal) vezető lépcsőházzal és előcsarnokkal ellátott portálépületet 1408 körül építették. Kb. 150 évvel később átalakították, a Reichssaal épülete csak azóta kapcsolódik szerkezetileg a Régi Városházához. A késő gótikus csúcsíves kapu a város kulcsaival és a két páncélos és fegyveres félfigurával (a Schutz und Trutz nevű, a város védelmi jellegét szimbolizáló alakkal) már korán Regensburg fontos nevezetességévé vált, és a háború kezdetén, 1942-ben masszív téglafallal védték meg a bombatámadásoktól.






Reichstag Museum
Reichstag Múzeum

A Reichstag Múzeum a Régi Városháza épületében található, és csak idegenvezetéssel látogatható, melynek keretén belül megnézhetjük a régi városháza élénksárga részében azt a termet, ahol 1594-től kezdve tartották a császár által összehívott birodalmi gyűléseket. A XIV. század első feléből származó egykori táncteremben ülésezett 1663-tól a szent római birodalmi gyűlés.



















Megnézhetjük a börtönt és a kínzókamrákat is.











A Zieroldsplatz nevű téren látható a Don Juan de Austria emlékmű másolata. Don Juan de Austria a spanyol flotta parancsnoka és Habsburg-hollandia kormányzója volt. V. Károly császár és Barbara Blomberg, egy regensburgi polgárlány törvénytelen fia volt. 1571. októberében a keresztény hadak fővezéreként fényes győzelmet aratott az oszmán flotta felett a lepantói tengeri csatában.



 

Cím: Rathausplatz 1, 93047 Regensburg, Németország
Telefonszám: +49 (0)941 5074410
E-mailtourismus@regensburg.de
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL nyelven: https://tourismus.regensburg.de/en/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Regensburg MAGYARul: Regensburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Regensburg óvárosa a Stadtamhoffal MAGYARul: Regensburg óvárosa a Stadtamhoffal – Wikipédia (wikipedia.org)
Regensburg ANGOLul: Regensburg - Wikipedia
Régi Városháza NÉMETül: Altes Rathaus (Regensburg) – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!