2024. július 3., szerda

Cattolica


Az Adria királynője



Cattolica

Cattolica település Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Rimini megyében, az Adriai-tenger partján található Riminitől kb. 25, Riccionétől kb. 10 kilométerre.
Cattolica elnevezése 359-re nyúlik vissza. (Állítólag tévesen) a rimini zsinat idején történt egyházszakadásnak tulajdonítják nevét, amikor összevesztek az ariánus eretnekséget követő püspökök és a katolikus püspökök. A szakadás során a két párt közül II. Constanstin császár az ariánus püspökséget támogatta. A katolikus püspökök Cattolicába menekültek. Erről az eseményről tanúskodik a Sant’ Apollinare templom homlokzatán a kőbe vésett felirat, amelyen hálájukat fejezik ki annak a helynek, amely San Gaudenziót és az ariánus eretnekek egy csoportja elől menekülő katolikus püspököket befogadta 359-ben.

 

Riviéra
Tengerpart

Cattolica az olasz Adria egyik kedvelt üdülőhelye, hosszú, finomhomokos, sekély vizű strandjának köszönhetően. A ma népszerű település egykor halászati központ és kikötőváros volt. A település antik vagy római kori tavernái a középkorban és a reneszánsz idején rangos fogadókká váltak. A város tengerpartjának egyik első látogatója Lucien Bonaparte, Napóleon öccse volt, aki 1823-ban a számára túl zajos Rimini helyett inkább a csendesebb Cattolicát választotta.

Lungomare Rasi Spinelli
Rasi Spinelli sétány

Cattolica partvonala 2 km hosszú, a tengerparton számos hotel, étterem és bár található. A tiszta strandokon térítés ellenében napernyők és napágyak vehetők igénybe a kikapcsolódáshoz. Cattolicában, a többi környező üdülőhellyel ellentétben a tengerparti napágyas rész és a hotelek között van egy sáv, ahol kisebb medencék, csúszdák és sportlehetőségeket nyújtó helyek találhatók.








 

Látnivalók


Piazzale Primo Maggio
Május 1. tér

A Piazza I. Maggio és a Piazza della Fontana a város szíve. Idáig vezetnek a fákkal szegélyezett utak, itt láthatók a legelegánsabb üzletek.

 

Fontana delle Sirene
Szirének kútja

A Piazza I. Maggión látható Giuseppe Casalini szobrász 1928-as alkotása, a három hableányt ábrázoló, éjszaka kivilágított szökőkút. Közvetlenül mellette Cattolica hangulatos zenélő-táncoló szökőkútjának (Le Fontane Danzanti) fény- és vízjátékaiban lehet gyönyörködni esténként.








 

Cattolica néhány építészeti emléket megőrzött a középkorból. Ezeket a Via Carlo Cattaneón és a Via Giovanni Pascolin és környékén találjuk.

 

Chiesa di Sant’ Apollinare
Szent Apollináriusz templom

A téglából épült templomot a helyiek az apácák templomaként emlegetik. Az eredeti templomot feltehetően a XIII. század végén emelték, a cattolicai vár építésének hatalmas tervével összefüggésben, de az első hivatalos említése 1313-ból származik. A jelenlegi építmény 1782-ből származik. A bal oldalon lévő harangtorony feltehetően 1795 körül épült.
A templom belsejében jelentős műalkotások találhatók, a XVI. század végi Keresztrefeszítés, valamint az oltárkép, amely Szent Sebestyént és Szent Rókust ábrázolja, a háttérben Cattolica városával.









 

Rocca Malatestiana - Torre di Cattolica
A Malatesták vára - Cattolica tornya

A Malatesták vára erődítményszerű épület. A Rocca Malatestianát 1490-91-ben építették. Az épület központi fekvése miatt a kezdetektől fogva a város védelmét szolgálta; a Via Flaminia útvonalat és egyúttal az egész partvonalat ellenőrzés alatt tarthatták innen. A várat később többször átépítették, restaurálták, a XIX. században nyaralóvillának alakították át. Még mindig megvan katonai védőbástyája, amelyről a környéket őrizték. Ma a Rocca magánterület, de kívülről továbbra is látható, mind a Via Mazzini, mind a Via Pascoli felől.



 

Chiesa di Santa Croce (Galleria Comunale)
Szent Kereszt templom (Városi Galéria)

Ez a kis épület eredetileg a régi kórház temploma volt. A Santa Croce templom évszázadokon át fontos istentiszteleti hely volt a cattolicai közösség számára. A XIX. században restaurálás során az oratórium visszakapta eredeti formáját. Azóta kiállítótérként és művészeti galériaként időszakos kiállításoknak ad otthont.


 

Museo della Regina

A Museo della Regina Cattolica városi múzeuma. A városi múzeumot a XVI. század végéből származó egyházi épületben, az egykori „zarándokszállóban” rendezték be. A múzeum két részre oszlik: egy régészeti részre, amely Cattolica történetét mutatja be, és egy etno-antropológiai részre, amelyet a hagyományos tengerészetnek szenteltek. Főleg ez a része lett volna érdekes, de sajnos a múzeum már zárva volt.




 

Szállásunk a folyami kikötő (Canale di Cattolica) közelében lévő Waldorf Palace 4*-os hotelben volt. A személyzet kedves és segítőkész, a szálloda tiszta, a szobák tágasak és kényelmesek, melyekhez erkély is tartozik. Több emeleten is van jakuzzi és medence is. A reggeli teljesen rendben volt.




 

Via Dante

Cattolica sugárútja Dante Alighieri nevét viseli.
Dante Isteni színjátékában is olvasható Cattolica neve, melyet a XXVIII. énekben így említ meg a költő:

ints meg Fanóba két nemes barátot,
messer Guidot, és véle Angiolellót,
hogy ha, mint szellem, jól jövőbe látok,
Cattolicában majd egyik se lel jót,
mert hajóról dobják a vízbe zsákban,
egy álnok zsarnok ád ki erre jelszót.

 

racketbar nevű helyre ültünk be vacsorázni.


Szökőkút a Via Emilia Romagna és a Via Salvador Allende körforgalmában

 
Cím: 47841 Cattolica, Olaszország
Honlaphttps://cattolicawelcome.it/

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!