2024. június 30., vasárnap

Currywurst

Berlin ikonikus gyorskajája a szószos, fűszeres currywurst szinte minden büfében, sarki bódéban kapható.



Herta Heuwer

A currywurst feltalálója 1913. június 30-án született Königsbergben, a német Kelet-Poroszország tartomány akkori tartományi fővárosában, a mai Kalingrádban, Oroszországban.

Herta Heuwer volt az, aki 1949-ben a berlini Charlottenburg - brit katonai szektorban található brit NAAFI*-ból származó fűszereket és Worcestershire szószt adott paradicsomhoz és hagymához, ezzel megalkotván a szószt, amely a kolbászt a berlini ikonikus currywursttá változtatta.

Berlinben, a Charlottenburg városrészben, a Kant és a Kaiser-Friedrich-Strasse sarkán lévő büféjében 60 pfennigért (akkoriban körülbelül 50 amerikai centért/6 brit fillérért) kezdte el árulni a currywurstot 1949. szeptember 4-én. És ezzel egy kultusz vette kezdetét.

A finom, olcsó, könnyen elkészíthető és tápláló étel gyorsan elterjedt Berlinben és egész Németországban.

Amikor Herta Heuwer 1999. július 3-án Berlinben meghalt, receptjének szigorúan őrzött titkát magával vitte a sírba.

 

Currywurst recept

A currywurst körete mirelit sült krumpli. Ezt betesszük a sütőbe, míg az étel többi részét összeállítjuk, ez el is készül. A szószhoz összekeverünk ketchupot, Worcestershire szószt, chili szószt, mézet. Megy bele még só, bors, zúzott fokhagyma, ecet. Az egészet jól összekeverjük.

Egy forró serpenyőben a kolbászokat megsütjük, majd felkarikázzuk. A felkarikázott kolbász mellé halmozzuk a sült krumplit, az egészet beborítjuk a szósszal, és megszórjuk rengeteg curry porral.

 

Deutsches Currywurst Museum
Német Currywurst Múzeum

Németországban az étel annyira népszerű, hogy Berlinben volt egy Currywurst Múzeum, ahol ezt a kulináris nevezetességet interaktív módon fedezhették fel azok, akik 2018. december 21-ig ellátogattak oda. A múzeum ugyanis akkor véglegesen bezárt.

 

Természetesen mi is megkóstoltuk az „eredeti” currywurstot. Őszintén szólva, nem tudom, hogy mit zabálnak rajta az emberek; szerintem enyhén szólva sem nagy durranás. Nem mondom, hogy ehetetlen, de egy adag egy életre elég volt belőle.




Ez is érdekelhet: Látnivalók Berlinben 


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Currywurst NÉMETül: Currywurst – Wikipedia
Currywurst ANGOLul: Currywurst - Wikipedia
Herta Heuwer NÉMETül: Herta Heuwer – Wikipedia
Herta Heuwer ANGOLul: Herta Heuwer - Wikipedia


*NAAFI: (Navy, Army and Air Force Institutes) A Haditengerészet, Hadsereg és Légierő Intézet a brit kormány által 1920. december 9-én létrehozott társaság, amely a brit fegyveres erők számára szükséges szabadidős létesítményeket működtet, valamint árukat értékesít a katonáknak és családtagjaiknak.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!