2024. június 23., vasárnap

Nepomuki Szent János kápolna - Dunakeszi




Dunakeszi

Dunakeszi Pest vármegyében, a Duna bal partján, Budapesttől kb. 15 kilométerre északra található. Dunakeszi a megye második legnépesebb települése Érd után. A „Dunakanyar kapuja”-ként is nevezik a Duna túloldalán elhelyezkedő Budakalásszal együtt.

 

Dunakeszi lósport

A dunakeszi lósport története 1889-ben kezdődött, amikor a Magyar Lovaregylet –melynek első elnöke gróf Széchenyi István volt,- megvette Alagpusztát és a legnagyobb birtokosként a Szent Mihály templom kegyura lett. A lovaregyletnek korábban nem volt saját tulajdonú versenypályája, a versenyeket a fővárosban bérelt területeken rendezték meg. A gyors fejlődés következtében 1896-ban már új pályát építettek. Egy évtizeddel az alapítás után az itteni trénerek kezéből kikerülő lovak már rangos német, angol, francia versenyeket nyertek. Alag akkori peremvidékei beépültek istállókkal. A lósport ellátására egy nagy major szolgált.

 

Nepomuki Szent János kápolna
(Lovaregyleti kápolna)

Mivel a lósport következtében jelentősen megnövekedett Alagnak nem volt temploma, Révész István dunakeszi plébános kezdeményezésére 1905-1906-ban felépítették a dunakeszi Nepomuki Szent János kápolnát (vagy közismertebb nevén Lovaregyleti kápolnát).

A Cziráky, Almássy és Pejacsevich családok alapítványt tettek a kápolna és a mellette emelt, a lovászfiúk nevelését szolgáló elemi iskola felépítésére és fenntartására.

A kápolna és az iskola az 1910-es években

A második világháború után itt állomásozó szovjet hadsereg a nyári istállókban (illegálisan) lőporraktárt alakított ki, amely 1952. szeptember 8-án felrobbant. A Nepomuki Szent János kápolna és az egykori iskolaépületben eddigre már kialakított paplak hatalmas károkat szenvedett. A plébánia irattára és könyvtára is a tűz martalékává vált.

1955. szeptember 1-jén Tamás Győző lett a Szent Imre plébánia vezetője, aki a hívek támogatásával a kápolna helyreállítását tűzte ki célul. A restaurációt 2001-ben és 2002-ben állami támogatással sikerült befejezni. A hívek adományaiból színes üvegablakok, és a bejárat fölé mozaik készült. A bejárat feletti, „A tanító Krisztus” címet viselő mozaikot Tölg-Molnár Zoltán és Bráda Tibor festőművészek készítették. 





Az oltár felett Nepomuki Szent Jánost ábrázoló üvegablak látható. 







A kápolnában emléktáblák is láthatók. Jobbra Cziráky Johanna, gróf Pejacsevich Albert rövid házasság után elhunyt első feleségének emléktábláját találjuk. 

„Legkedvesebb leányom Czyráki Johanna emlékére,
aki 1900. július 10-én 21 éves korában
gróf Pejachevich Alberttal szentségi házasságot kötött,
1901. március 16-án az örök hazába költözött.
Az emléktáblát a gyászoló édesanya. Czyrákyné gróf Almássy Erzsébet állíttatta.”

A bal oldalon a tragikus körülmények között, Szingapúr mellett, tengeri balesetben, 1909. szeptember 14-én elhunyt nászutas házaspár, gróf Beniczky István és gróf Waldeck Valéria emléktáblája áll. A táblát Beniczky István nagyanyja, gróf Almássy Kálmánné emeltette.

„Örök emlékül szeretett unokámnak,
Beniczky Istvánnak és nejének Waldeck Valéria grófnőnek,
akik 1909. szeptember 14-én Singapore közelében
halálukat lelték 26 és 23 éves korukban.
Bánatos szívvel özv. gróf Almássy Kálmánné.
Szent Angyalok vezessétek őket az Úr színe elé.”

A kápolna külső falán látható a néhány hetes korában elhunyt Pejacsevich Károlyka emléktáblája. Édesapja Pejacsevich Albert, édesanyja Almásy Mária grófnő volt. Másodszülöttként, az 1915-ben született János után látta meg a napvilágot. („Károlyka 1916 júl. 17.–szept. 9.”)


 

Cím: 2120 Dunakeszi, Kápolna utca 12., Magyarország
Honlap: Dunakeszi Katolikus Plébániák honlapja - Szent Imre Plébánia
E-mail: plebania.alag@gmail.com
Telefonszám: +36 30 676 7491
Belépés: ingyenes

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Dunakeszi MAGYARul: Dunakeszi – Wikipédia (wikipedia.org)
Nepomuki Szent János kápolna MAGYARul: Nepomuki Szent János-kápolna (Dunakeszi) – Wikipédia (wikipedia.org)
A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!