2024. június 2., vasárnap

Blejska kremna rezina

Bledi krémes


Szlovénia nemzeti étele



Bled

Bled Északnyugat-Szlovéniában, a Felső-Krajna régióban, a Júliai-Alpokban található, a Triglavi Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re, északnyugatra. A kedvelt turistaközpont világhírű látványossága a gleccservájta Bledi-tó (Blejsko jezero). Felette egy sziklaszirten a bledi vár (Blejski Grad) látható. A „legédesebb” program Bledben a krémesezés.

 

Blejska kremna rezina
Bledi krémes

A krémes sütemény az Osztrák-Magyar Monarchia idejéig vezethető vissza. Az egykor a Habsburg uralom alatt állt majdnem mindegyik országnak (Bosznia, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a mai napig megvan a saját krémes változata. A sütemény szlovén verziója nagyon hasonlít a Magyarországon kapható krémeshez, ami talán nem véletlen, hisz a magyar származású Ištvan Lukačevič (Lukacsevics István) készítette először 1953-ban a Bledi-tó partján lévő Park szálloda cukrászatában. Az eredeti krémest (Blejska kremna rezina vagy Blejska kremšnita) több mint 70 éve minden nap az eredeti recept szerint, természetes alapanyagokból kézzel(!) készítik, és a szállodával szemben lévő Kavarna Park kávézóban kínálják.



A finom sütemény nem csak a Park Hotel, de Bled, sőt egész Szlovénia nemzeti ételévé vált. Népszerűségét bizonyítja, hogy 1953 óta kb. 16 millió darabot adtak el belőle csak a Park Hotel kávézójában!

És hogy mi a bledi krémes titka? A recept továbbra is hétpecsétes titok, csak annyi biztos, hogy a tésztát hétszer hajtják össze pihentetés előtt, a krémet pontosan hét percig főzik, a süteményt hét szeletre vágják, szigorúan 7×7 cm-es méretűre. Az aranybarnára sült tésztát szigorúan vajjal készítik, a vaníliakrém 2/3, a tejszínhab 1/3 rész, a felső tésztalapot pedig jól meghintik porcukorral a végén.




Finomságok a a Park Hotel kávézójában

Más finomságok a a Park Hotel kávézójában

Egyéb finomságok a a Park Hotel kávézójában

Bledben ezen kívül számos más helyen is, szinte mindegyik cukrászdában kapható.




 

Cím: 4260 Bled, Szlovénia
HonlapBled, Slovenia - Offical Site
E-mailinfo@visitbled.si
Telefonszám: +386 (0)4 5780 205

Kavarna Park
Cím: Cesta svobode 15, 4260 Bled, Szlovénia
HonlapKavarna Park - Sava Hoteli Bled | Sava Hotels & Resorts (sava-hotels-resorts.com)
E-mailkavarna@hotelibled.com
Telefonszám: +386 (0)4 5791 818

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Bled MAGYARul: Bled – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi-tó MAGYARul: Bledi-tó – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi vár MAGYARul: Bledi vár – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi krémes MAGYARul: Bledi krémes – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!