2024. május 31., péntek

Blejsko jezero

Bledi-tó


Szlovénia világhírű látványossága a gleccservájta Bledi-tó



Bled

Bled Északnyugat-Szlovéniában, a Felső-Krajna régióban, a Júliai-Alpokban található, a Triglavi Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re, északnyugatra. A kedvelt turistaközpont világhírű látványossága a gleccservájta Bledi-tó. Felette egy sziklaszirten a bledi vár (Blejski Grad) látható.


Látnivalók


Blejsko jezero
Bledi-tó

A tó helyén egykor egy tektonikus medence állt, amelyet a Bohinji gleccser vájt ki az évek során. Útjában állt egy hatalmas szikla, amelyből megmaradt a mai sziget. A jég elolvadt és a medencét elárasztotta víz; így alakult ki a kristálytiszta vizű Bledi-tó, melynek mélysége elérheti a 30 métert is.

A tó tektonikus kialakulása a tó egyedi formája mellett a tó keleti oldalán lévő sok termálforrásért is felelős, amelyek hőmérséklete nem csökken 20°C alá. A termálforrásokat ma a Grand Hotel Toplice, a Park és a Rikli Balance szállodák medencéi is használják.

A gyógyvizet ivókúraként is fogyasztják, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt. A tó hőmérséklete a termálforrás miatt igen kellemes, két strandot is találhatunk a tó partján.

A Bledi-tó 45 perc alatt kényelmesen körülsétálható, a teljes körút kb. 6 km hosszú. Az útvonal néhány helyen a vízre épült palló járdán vezet.

A Bledi-tóban található Szlovénia egyetlen természetes szigete, a Bledi-sziget.














 

Blejski otok
Bledi-sziget

A Bledi-sziget a szigorú környezetvédelmi előírások miatt csak elektromos vagy kézi hajtású járművel közelíthető meg. A pletna nevű, színes ponyvával borított, kis fa hajók 7 méter hosszúak. Két oldalt lehet bennük ülni, 18 ember fér el bennük. A pletna különlegessége, hogy a hajó farában álló kapitány két hosszú evezővel evezi át a hajót a szigetre.

A sziget legismertebb szimbóluma a Mária mennybevétele templom (Cerkev Marijinega vnebovzetja). Helyén korábban egy pogány istennő kegyhelye, a Živa szentély állt. A XV. században épült templom két földrengésben is súlyosan megsérült, később pedig egy villám is belecsapott, így a XVII. században teljesen újjáépítették. 99 lépcsőn juthatunk fel ide a kikötőből. Egy régi szokás szerint a vőlegénynek mind a 99 lépcsőn fel kell vinnie a menyasszonyt, ha a szigeten lévő templomban akarnak összeházasodni. (Közben állítólag megszólalniuk sem szabad.)

A templom harangtornya különálló, és 3 harang található benne. Azt mondják, ha harangozás közben kívánsz egyet, az teljesülni fog!





 

Blejski Grad
Bledi vár

A több mint ezer éve épített bledi vár hivatalosan is Szlovénia legrégebbi vára. A vár teraszáról lenyűgöző a kilátás mind a Bledi-tóra és a közepén lévő kis szigetre (mely Szlovénia egyetlen szigete), valamint a szigeten lévő templomra, mind pedig a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsaira.











VIDEÓ!!!




Cím: 4260 Bled, Szlovénia
Honlap: Bled, Slovenia - Offical Site
E-mail: info@visitbled.si
Telefonszám: +386 (0)4 5780 205

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Bled MAGYARul: Bled – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi-tó MAGYARul: Bledi-tó – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi vár MAGYARul: Bledi vár – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi krémes MAGYARul: Bledi krémes – Wikipédia (wikipedia.org)
Primož Trubar MAGYARul: Primož Trubar – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyag


2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett, nagyon jó volt olvasni ezt a bejegyzést! 😊 Igazán tartalmas és sok érdekességet osztottál meg velünk, valamint a képek és a videó is nagyon csodás látványt nyújtott, legalábbis nekem! 😁 Tök szívesen elmennék ide😍

    VálaszTörlés
  2. A Bledi-tó nálam bakancslistás hely. Gyönyörű és a szigete meg a vár is nagyon nagyon tetszik így kép alapján is * . *

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!