2024. május 29., szerda

Blejski Grad

Bledi vár


A több mint ezer éve épített vár Szlovénia legrégebbi vára.



Bled

Bled Északnyugat-Szlovéniában, a Felső-Krajna régióban, a Júliai-Alpokban található, a Triglavi Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re, északnyugatra. A kedvelt turistaközpont világhírű látványossága a gleccservájta Bledi-tó. Felette egy sziklaszirten a bledi vár (Blejski Grad) látható.

 

Látnivalók


Blejski Grad
Bledi vár

A bledi vár és környéke Szlovénia ikonikus eleme, természeti és történelmi szempontból is a legismertebb és leglátogatottabb turisztikai látványosságok egyike. A bledi vár első említése II. Henrik 1004. április 10-re datált adományozó levelében található, mikor Uelden néven I. Albuin brixeni püspöknek adományozta a vidéket. A több mint ezer éve épített vár hivatalosan is Szlovénia legrégebbi vára.

1004-ben csak a falak által védett román torony állt a mai kastély helyén. Az első kastélyt a püspökök építették 1011 körül. A brixeni hercegpüspökök uralták a kastélyt több mint 200 éven át, de sosem laktak falai közt és látogatni is ritkán látogatták, ezért nem voltak benne luxus szobák.

A kései középkorban tovább erősítették a védelmi rendszert, mely mindig is a fő cél volt a vár életében. Újabb tornyokat építettek, és az erődítményrendszert falakkal, árokkal és lánchíddal látták el. Az árkot befedték, ma már nem látható.

A kastélyt kettős szerkezet jellemzi. Az erődített központi rész a földesurak tartózkodására szolgált, a külső rész az épületekkel és a várfallal pedig a szolgák tartózkodási helye volt. A kastély épületeit freskó technikákkal festett falfestmények díszítik, és néhány épületet kőből faragtak.

1511-ben a vár súlyosan megsérült egy földrengésben. 1947-ben tűz ütött ki a várban, amely elpusztította a tetőt majdnem teljesen és a felső szinten lévő szobák egy részét is. A kastélyt 1951 és 1961 között újjáépítették.












Kastélynyomda

A felújítás alatt a szolgálói szárnyban berendezték a kastély nyomdáját, ahol megismerkedhetünk a hagyományos kézi technológiai nyomtatási folyamatokkal, sőt nyomtathatunk emlékbe szuvenírt. Egy Gutenberg-féle nyomdagép is látható itt. Ez annak emlékére került ide, hogy az első szlovén nyelvű nyomtatott könyv írója, Primož Trubar 1561 júniusában úton Tübingenből Ljubljanába megállt itt két napra. Az ő művét egy hasonló géppel nyomtatták ki. Prédikált is, aminek az emléke a nyomda galériáján látható.









Borospince

Ekkor rendezték be kicsit feljebb a borospincét is, ahol tölgyfa hordókban várakoznak új tulajdonosaira a legfinomabb szlovén borok. A megrendelt üveg bort saját magunk dugózhatjuk be és zárhatjuk le pecsétviasszal.





Kút

Az alsó udvaron egy élő kőzetbe faragott kút található, amely 12 méter mély.



Toronygaléria

A toronygalériában (Stolp) havonta más kiállításokat láthatunk.








Arnold Rikli Emlékhelyiség


Gorenjska Múzeum szobája


Kastélykaptár

A Kastélykaptár méhészeti ajándéktárgyakkal várja a vendégeket.



Felső udvar



Múzeum

A felső udvar mentén lévő múzeum Bled legrégebbi történelmét mutatja be, a legkorábbi ásatásoktól kezdve, valamint a kastélyt a történelmi fejlődés különböző szakaszaiban, az akkori tipikus felszerelésekkel. Ezek nem a bledi várból származnak, de ebből az időszakból valók és jól szemléltetik az akkori lakosság kultúráját.

















Várkápolna

A fennmaradt épületek közül a legérdekesebb a felső udvarban található gótikus várkápolna, amely Szent Albuinnak és Szent Ingenuinnek lett szentelve. A XVI. században hozták létre, és a XVII. század végén hozzáadtak egy barokk képet, és illuzionista falfestményekkel díszítették. Az oltár mellett II. Henrik német császárt és feleségét, Kunigundát (a bledi birtok adományozóit) ábrázolták.






A felső udvarból nyílik az ajándékbolt és az étterem is.

Régebben szőlő nőtt ezeken a helyeken, 2011 óta pedig a világ legöregebb szőlőtőkéjének leszármazottja nő itt, amely több mint 400 éve még mindig terem Mariborban.



A teraszról lenyűgöző a kilátás mind a Bledi-tóra és a közepén lévő kis szigetre (mely Szlovénia egyetlen szigete), valamint a szigeten lévő templomra, mind pedig a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsaira.











A nyári hónapokban kulturális eseményeket rendeznek a kastély udvarában, melyek leginkább a középkori lovagok és emberek életét mutatják be.

 

Cím: Grajska cesta 61, 4260 Bled, Szlovénia
Honlaphttps://www.blejski-grad.si/en/
E-mailblejski.grad@zkbled.si
Telefonszám: +386 4 572 97 82
Nyitva tartás: Novembertől január végéig 8-18-ig, februártól október végéig 8-20 óráig.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Bled MAGYARul: Bled – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi-tó MAGYARul: Bledi-tó – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi vár MAGYARul: Bledi vár – Wikipédia (wikipedia.org)
Bledi krémes MAGYARul: Bledi krémes – Wikipédia (wikipedia.org)
Primož Trubar MAGYARul: Primož Trubar – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyag


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!