2024. május 2., csütörtök

Trojane


🍩 Trojane különösen ismert a helyi étterem óriás fánkjairól, amelyek eredetileg sárgabaracklekvárral készültek, ma már áfonyalekváros, vanília- és csokikrémes töltelékkel is kaphatók.



Trojane

Trojane település a közép-szlovéniai Lukovica községben, a Osrednjeslovenska (Közép-Szlovénia) régióban. Az autópálya 2005-ös befejezéséig Trojane a Ljubljana és Maribor közötti főútvonalon feküdt. A település a Gorénjska hegyvidéki alpesi tájban, a Száva-hegység északi részén fekszik egy dombon, 561 méter tengerszint feletti magasságban.
A rómaiak összekötő utat építettek az Aquileia, Emóna (Ljubljana), Atrans (Trojane) és Celeia (Celje) vonalán. Atrans fontos állomás, katonai őrhely és piactér volt, a várost pedig védőfal vette körül.

 

Nevezetességek


Gostinsko podjetje Trojane
Trojane étterem

Trojane egy pici falu, 2020-as adatok szerint 130 lakosa van. A híres Gostinsko podjetje Trojane-nek, ahol az óriás fánkokat (és más finomságokat) ehetünk, 120 alkalmazottja van. Szóval a falu minden lakosa itt dolgozik?! 🤔😉😄 Viccet félretéve, nem véletlen, hogy „Étterem hagyományokkal” a szlogenjük. A Trojane étterem egyike azon régi jó szlovén intézményeknek, amelyek a mai napig őrzik hagyományaikat. A közepes méretű vállalkozás Szlovéniában és Európa nagy részén is jól ismert a hagyományos Trojane-i fánkokról. Ljubljana és Celje között körülbelül félúton érdemes ide időzíteni a pihenőt.








 

🍩 Trojanski krofi

🍩 Trojane-i óriás fánkok

A fánk az étterem jelképe és védjegye. A kezdetekben, 1961-ben még csak körülbelül tíz fánkot sütöttek naponta, de ez a szám ma már 2000-5000, sőt a farsangi időszakban és különleges alkalmakkor pedig még nagyobb!! A hagyományoknak megfelelően a Trojane-i fánkot az 1/5 kg-os normatívának megfelelően (egy rész lekvár öt rész tésztához) készítik, és eredetileg sárgabaracklekvárral töltötték meg. Három új változatot vezettek be: az áfonyalekvárral, a csokoládékrémmel és a vaníliakrémmel (ennek a teteje csokoládés-kókuszreszelékes) töltöttet. A Trojane-i fánk számos díjat bezsebelt.

Az étteremben, mely az évek folyamán folyamatosan nőtt és bővült, nem csak fánkot árulnak, hanem más tradicionális szlovén édességeket (pl. Bledi krémes, Gibanica) és házi készítésű szlovén ételeket is. Ezek is óriásiak ám, nem csak a fánkok!





 

Miután jól belaktunk, tettünk egy pici sétát az étterem mögé, és élveztük a csodás kilátást és a friss hegyi levegőt.





 

Cím: Trojane 11, 1222 Trojane, Szlovénia
Honlap: Gostinsko podjetje Trojane, GP-TROJANE d.o.o - Domov
E-mail: gp-trojane@gp-trojane.si
Telefonszám: +386 1 72 33 600

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Trojane ANGOLul: Trojane - Wikipedia
Trojane SZLOVÉNul: Trojane - Wikipédia (wikipedia.org)
Trojanei óriás fánkok SZLOVÉNul: Krof - Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!