2024. június 6., csütörtök

Árpád-házi Szent Margit-templom




Árpád-házi Szent Margit-templom

Az Árpád-házi Szent Margit-templom, hétköznapi használatban Szent Margit-templom vagy Lehel téri templom Budapest XIII. kerületében, az Újlipótvárosban, a Lehel térből leválasztott Szent Margit téren áll.

Dr. Zaymus Gyula (hitoktató, plébános, író, aki arról is nevezetes, hogy az első olyan magyar pap volt, aki detektívregényeket is írt) kitartásának köszönhetően a neoromán stílusú templom építése 1931-ben kezdődött. Ünnepélyes keretek között zajlott az épület alapkövének, majd később az oltár alapkövének elhelyezése is. A 918 négyzetméteres alapterületű templomot Möller István építész a zsámbéki romtemplomról mintázott tervei alapján Wihart Ferenc építőmester építette fel két év alatt. A templomot dr. Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek szentelte fel 1933. október 15-én.

Dr. Zaymus Gyula

Möller István építész

A templom bélletes kapuja és a rózsaablak (a többi ablakkal együtt Róth Miksa művei), a vastag falak és a négyszögletes tornyok mind a mintaként szolgáló román kori templom középkori hangulatát idézik.







A belső tér díszítése majdnem tíz évet vett igénybe. A vasmunkákat Polgár Ignác, az asztalosmunkát Juhász Lajos készítette, a harangokat Slezák József öntötte. A templomot Heintz Henrik falfestményei és Nemes Ősz György szobrai díszítik.

A főváros nagyobb templomaiban folyamatosan gyűjtöttek ezekre, de nagyobb adományokat ajánlottak fel a gáz-, a víz- és az elektromos művek is. Magánszemélyek is bőkezűen áldoztak a templom szépítésére. Neves művészek -operaénekesek és zenészek- léptek fel a templom javára rendezett jótékonysági esten.

A második világháború idején az amerikai szőnyegbombázások nem tettek kárt a templomban, noha a környéken irtózatos pusztítást végeztek, hiszen a templom épületének közelében olyan stratégiai célpontok voltak, mint a Nyugati pályaudvar, a Lipót Telefonközpont, illetve gyárak is. Az ostrom idején több találat is érte az épületet, például a tornyokat, a tetőt, a fő- és oldalhajókat, a keresztelőkápolnát. Ezek egyike sem volt végzetes. Egy 95 kilós lövedék például a Lehel úti toronysisak alatt csapódott be, átütötte a torony mindkét falát, behatolt a másik toronyba, és a harangok között -anélkül, hogy felrobbant volna- leesett a padlásra és ott maradt. Egy másik a hajóba csapódott be a Szent Margit-oltár elé, ott felvágta a padozatot, egyet ugrott, és ez is anélkül, hogy felrobbant volna, fekve maradt.

Az ablakokban, falakban, festményekben, szobrokban keletkezett károkat 1945 tavaszán kezdték el javítani, és 1948-ra, amikor június 2-án Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek bérmált, a templom újra régi fényében pompázott.

A templom Árpád-házi Margit szentté avatása után, 1944-ben vette fel az ő nevét.
























Páduai Szent Antal ereklyéje
A hitelesített ereklye Szent Antal csontjából vett kis darabka







 

Cím: 1134 Budapest, Szent Margit tér 1., Magyarország
Honlap: https://www.margitos.hu/
E-mail: info@margitos.hu
Telefonszám: +36 1 329 4893, +36 20 289 3425
Belépés: ingyenes

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Árpád-házi Szent Margit-templom MAGYARul: Árpád-házi Szent Margit-templom – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!