2024. július 13., szombat

Termoli


A bájos tengerparti városka



Termoli

Termoli település Olaszországban, Molise régióban, Campobasso megyében, az Adriai-tenger partján található.
Molise második legnagyobb lélekszámú településének, a fontos kereskedelmi kikötőnek otthont adó Termoli városának sikerült megőriznie múltjának varázsát a közelmúlt ipari és turisztikai fejlődése ellenére is.

Benvenuti a Termoli
Isten hozott Termoliban

 

Borgo Antico

A Borgo Antico Termoli bájos óvárosa, amelynek varázslatos hangulatot árasztó szűk, macskaköves utcái és színes házai keskeny sávban húzódnak az Adriai-tenger hullámai felé, tökéletesen követve a természetes sziklaszirt alakját. Az óvárost falak veszik körül, és a Sant’Antonio strand fölé magasodó Castello Svevo (Termoli sváb várának) monumentális épülete védi.










 

Castello Svevo

A Castello Svevo Termoli jelképe, a város egyik legjelentősebb történelmi műemléke. A XI. században mészkőből és homokkőből épült, majd 1240-ben II. Frigyes (Federico II di Svevia) parancsára átépítették. Az erődítmény impozáns falai és tornyai lenyűgöző kilátást nyújtanak a városra és a tengerre. A látogatók felfedezhetik a középkori építészet csodáit, mint például az „A rejecelle - vicolo stretto”-t, mely egy nagyon szűk sikátor.











 

A rejecelle - vicolo stretto

A mindössze 41 centiméter széles sikátor a Ripatransone-i (Ascoli Piceno) sikátorral vetekszik Olaszország legszűkebb utcájának címéért!




 

Trabucco di Celestino

Nem messze a Castello Svevótól emelkedik ki a tengerből a trabucco di Celestino, a tengerparti halászat hagyományos, cölöpökön álló, faszerkezetű építménye, amelyet a termoli halászok használtak azokban az időkben, amikor a nyílt tengeren való hajózás túl veszélyes volt.





 

Cattedrale di Santa Maria della Purificazione

A középkori városmag közepén található templom egy festői terecskére (piazzetta) néz. A Santa Maria della Purificazione katedrálist 1037-ben építették az egykori pogány templom maradványaira. A jelenlegi épületet a XII-XIII. század között építették. A székesegyház az 1464-es földrengés és az 1566-os török támadás során megsérült. A restaurálási munkálatok során 1760-ban megtalálták Termoli védőszentjének, San Bassónak, 1945-ben pedig Szent Timóteus társvédőszentnek az ereklyéit, melyeket a katedrálisban őriznek.

Piazza Duomo: balra a dóm, jobbra a Sant' Anna kápolna
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

Dóm
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

Dóm
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

Dóm
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

Dóm
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

Chiesa di Sant' Anna
Kép forrása: wikipedia, Luca Aless

 

Piazza Sant’Antonio

A Piazza Sant’Antonio a belváros egyik kilátópontja. A Corso Nazionale végén található, és különleges fekvésének köszönhetően lélegzetelállító kilátást nyújt Termoli óvárosára és a partvidékre.
A tér közepén található a Szent Antalnak szentelt szökőkút nagy márványmedencéje.
A Piazza Sant’Antonio egyik oldalán a Galleria Civica, az egykori Sant’Antonio templom áll, mögötte pedig a városháza épülete található.




Piazza Sant' Antonio

 

Il Corso Nazionale

A Corso Nazionale a XIX. századi város szíve, a városi élet központja, a sétálgatás és a vásárlás utcája. 1850 körül épült, és néhány év alatt a legfontosabb sugárúttá vált, mivel összekötötte a városfalak közé zárt óvárost az új Termolival.


 

Il Porto

A kikötőnél vannak nagy parkolók, itt érdemes hagyni az autót.





 

Cím: 86035 Termoli, Olaszország
Honlap: Turismo (termoli.cb.it) és Termoli Turistica - Storia, Luoghi e Monumenti di Termoli - Informazio

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Termoli MAGYARul: Termoli – Wikipédia (wikipedia.org)
Termoli OLASZul: Termoli - Wikipédia (wikipedia.org)
Cattedrale di Santa Maria della Purificazione OLASZul: Megtisztulás Szent Mária-székesegyház - Wikipédia (wikipedia.org)
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

16 megjegyzés:

  1. Annyira gyönyörűek a képek, biztosan csodálatos élmény lehetett élőben látni 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Bájos kisváros, örülök, hogy itt álltunk meg útközben egy hosszabb pihenőre. Nagyon tetszett nekünk is.

      Törlés
  2. Mennyire szép helyen jártál! Képek alapján nagyon beleszerettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik 🥰

      Törlés
  3. Nagyon szép és változatos képek, bár élőben biztosan még szebb a látvány. A történelmi jellegű leírások is érdekesek voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Igen, csodás volt élőben, annak ellenére is, hogy kicsit borús volt még az idő, mert nem sokkal korábban még esett az eső.

      Törlés
  4. Annyira szép hely és a képek aaa csodálatosak 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyönyörű helyről könnyű szép képeket készíteni 😉 Örülök, hogy tetszett 🥰

      Törlés
  5. Wooow! Nagyon hangulatosak a képek és olyan mintha én ott jártam volna🥰 Nagyon gyönyörűek a képek, örülök, hogy bemutattad ezt nekünk 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett! :-)

      Törlés
  6. Mennyire érdekesek ezek a helyek. A szűk kis rész az a halálom lenne. Ott lehet klausztrofobiám lenne >< viszont nagyon tetszik maga a hely, el látogatnék oda :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi a szűk sikátorban inkább attól féltünk, hogy valami madár a fejünkre pottyant "valamit" 🤣

      Törlés
  7. Huuh, de csodálatosak ezek a képek! Az egyik szebb, mint a másik! Engem mindig vonz az ismeretlen, nagyon köszi, hogy felhívtad a figyelmemet! 😊 /Vivi/

    VálaszTörlés
  8. Pont nyaralás alatt olvastam ki a Képeslap Itáliából könyvet, így a bejegyzést olvasgatva és a képeket nézegetve egyszerűen visszakalandoztam a könyvbe. Ez a bejegyzés is megerősítette bennem, hogy nekem Olaszországba kell mennem - egyszerűen nekem valósi, nem hiába a véremben van.
    Az a szűk sikátor a legrosszabb rémálmom lenne, bár tuti átfutnék rajta. Biztos hatalmas élmény volt.

    VálaszTörlés
  9. Imádom a képeidet, mert olyan jó nézni a helyeket, annyira tökéletesek. A szűk sikátor nem tűnik annyira vészesnek, ha egyszer arra járnék, kipróbálnám :D.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon csodás helyekről hoztál nekünk képeket, nagyon jó volt látni mindezeket. Hangulatosak az utcák, az épületek leírása is tetszik, főleg a Castello Svevo, történelemrajongó lévén ☺️😍 (Eszter)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!