2024. augusztus 9., péntek

Isola Bella - Taormina

"Szép sziget" - Taormina


A Taormina partja mentén fekvő Isola Bella a görög színházzal együtt Taormina jelképévé vált. A festői és bájos sziget a mai napig őrzi szépségét és varázsát.



Stretto di Messina
Messinai-szoros

Komppal keltünk át Reggio Calabriából Messinába a Messinai-szoroson.





VIDEÓ!!!

Taormina

Taormina Szicíliában, Messina megyében található. A kisváros gyönyörű strandjairól, nagyszerű szállodáiról ismert. Taormina Catania és Messina között, egy körülbelül 200 méter magas sziklán található.
Taormina mellett a tengerpart lenyűgözően szép szakaszokat rejt. Híresek a város alatt található kis öblök, melyek közül Isola Bella kiemelkedik egyedülálló szépségével.









 

Baia di Sant’Andrea
Szent András öböl

A 114-es útról, az Il Gabbiano (A sirály) nevű étterem mögött levő lépcsőn keresztül, kb. 150 lépcsőfok megmászásával közelíthető meg. A Szent András öbölben a sziklás kis szigetet egy, az időjárástól és a vízállástól függően változó állapotú homokzátony köti össze a szárazfölddel. Apálykor szinte száraz lábbal átkelhetünk.
A szigetet a parttal összekötő homokpadon van csak szabad strand, az öböl mentén a többi részen mindenhol fizetni kell napágyakért és ernyőkért.




 

Isola Bella
"Szép sziget"

1806-ban Ferdinando I di Borbone (I. Ferdinánd nápolyi-szicíliai király) a szigetet Taormina városának ajándékozta. A szigetet később, 1890-ben egy gazdag angol nemesasszony, Florence Trevelyan vásárolta meg.
Lady Florence Treveylant Viktória brit királynő Szicíliába száműzte, mert unokatestvére és a későbbi VII. Edward király szeretője volt.
Lady Treveylan szenvedélyesen szerette a növényeket, a kis szigetre trópusi növényeket ültetett. Ezek a sziget növényzetével keveredve, még mindig egyedülálló tájat alkotnak. Lady Trevelyan egy zöld növényekkel körülvett házat is épített a szigeten.
Amikor Lady Treveylan és férje, Salvatore Cacciola meghalt, a szigetet unokaöccse, az ügyvéd Cesare Acrosso örökölte, aki mivel az önkormányzattól nem kapott engedélyt arra, hogy egy villát építsen fel a szigeten, eladta azt a Lo Turco családnak. Az új tulajdonos sem kapott építési engedélyt, ezért a sziget így több évtizeden át elhagyatottan állt, csak a helyi halászok látogatták. 1954-ben megvásárolta a messinai Bosurgi család, a Sanderson citrusfeldolgozó vállalat tulajdonosa. Ők a táj képét megőrizve építették meg rajta házukat, melyet a sziklák között sűrű növényzet borít.
1982-ben a Sanderson vállalat csődbe ment, ami miatt a család vagyonát elárverezték. Az időközben teljesen elhagyatott sziget vandálok célpontja lett, akik szépségének nagy részét elpusztították.
1984-ben a Kulturális Örökség Regionális Osztálya Isola Bellát különleges értékű, történelmi és művészeti jelentőségű műemlékké nyilvánította. 1990-ben a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium megvásárolta.
Isola Bella, Taorminával együtt 2006-ban felkerült az UNESCO világörökségi javaslati listára.


 A helyszín (Museo Naturalistico Regionale di Isolabella) belépőjegy ellenében minden nap reggel 9 órától látogatható és napnyugta előtt egy órával zár.













 

Funivia Mazzaró
Mazzaró drótkötélpálya

Négyszáz méterre van innen a Taormina központjáig közlekedő libegő.

Funivia Mazzaró

Funivia Mazzaró

Funivia Mazzaró

Funivia Mazzaró

Porta Messina
(Messinai kapu)

Traghetto Messina - Reggio Calabria

Messina


Vacsorázni Ricadiban, a szállásunkhoz közeli az Antichi Sapori del Mare Pescheria nevű étterembe ültünk be.

Spaghetti alle Vongole, Pepata di Cozze, Gamberoni Grigliati

 

Cím: Isola Bella, 98039 Taormina ME, Olaszország
Telefonszám: +39 0942 620664
Honlap: Parco Archeologico Naxos Taormina Isola Bella | (parconaxostaormina.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Taormina MAGYARul: Taormina – Wikipédia (wikipedia.org)
Isola Bella MAGYARul: Isola Bella (Taormina) – Wikipédia (wikipedia.org)
Isola Bella OLASZul: Isola Bella (Szicília) - Wikipédia (wikipedia.org)
Isola Bella ANGOLul: Isola Bella (Sicily) - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes volt olvasni ezt a kis történelmi áttekintőt. A fotók csodásak, nagyon szép hely.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük ezt a sok hasznos infót, nagyon tetszett a poszt és gyönyörűek a képek:3

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!