2024. szeptember 8., vasárnap

Festival Vinarium: Bogračfest Lendava

Vinárium Fesztivál: Bográcsfeszt Lendva




Lendava
Lendva

Lendava (magyarul: Lendva) a Muravidék és a szlovéniai magyarok központi települése Szlovéniában, a Pomurska régióban található. A település a Lendva-patak partjára, a város fölé magasodó Vár-, és Szőlőhegy nyugati lábához települt.
Lendva a bogrács (Bograč) fővárosa.

 

Bograč
Bogrács

A bográcsnak nevezett étel kialakulása a X. századi nomádokhoz köthető, akik Magyarországon és a térségben telepedtek le és földműveléssel foglalkoztak. Élelmezésükhöz a tenyésztett vagy vadászott állatok húsát használták fel - sertéshúst, marhahúst, szarvashúst és néha egy-egy darab lóhúst. A víz elszennyeződött, pont amikor Szent István ünnepére mindenfelől összejöttek. Mindenki hozta, amije otthon volt; krumplit, némi húst és bort. Az összes húst egy nagy üstbe dobták, és víz helyett bort öntöttek rá. Így a mai napig egy igazi bográcsban háromféle hús, friss és szárított paprika, krumpli és házi bor van. Ezt az ételt a tűz fölött lógó edény után bogračnak (bográcsnak) nevezték el, és így hívják ma is. Az étel magyar változatai a bográcsgulyás, a pincepörkölt és a pusztapörkölt.



Festival Vinarium: Bogračfest Lendava
Vinárium Fesztivál: Bográcsfeszt Lendva

Lendvában, a bogrács fővárosában már több mint egy évtizede évről-évre megrendezik a legnagyobb szlovéniai bográcsfőző versenyt, az úgynevezett Bográcsfesztet.

A hagyományossá vált gasztronómiai rendezvény látogatók ezreit vonzza Lendva főutcájára, akik részesei lehetnek a csapatok egész napos sürgés-forgásának. A fakanalat ragadó versenyző csapatok a legízletesebb bogrács elkészítésére törekszenek. Az ételeket egy szakmai zsűri értékeli. A legfinomabb bográcsot főző csapat tagjait az év bográcsmesterének kiáltják ki. A zsűri nem csak az egytálételt pontozza, hanem a legszebben díszített versenyhellyel rendelkező csapatot is, akik különdíjban részesülnek.

A nap folyamán változatos gasztronómiai kínálat, szórakoztató programok várják a látogatókat. Az eredményhirdetést élő koncertek követik, ahol fellépnek a környék, illetve a határon túlról érkező zenészek is. 













VIDEÓ!!!

Guinness record
Guinness rekord

Lendván főzték és szolgálták fel a világon a legnagyobb mennyiségű bográcsot, melynek köszönhetően Lendva bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. 2022 áprilisában ünnepelték meg a Guinness oklevél átvételét. A 2021-es Vinárium Fesztivál keretében készítették el és főzték meg egyetlen, az e célra kialakított edényben az eddig ismert legnagyobb mennyiségű bográcsot. A főzőcsapatban hivatásos szakácsok, az önkormányzat és a helyi közösségek tagjai, valamint tűzoltók vettek részt. Hat szakács és 20 segítője 16 óra alatt végzett a főzéssel, amiből csak a 400 kiló hagyma pirítása több mint három órát vett igénybe. Az étel 4 kg fokhagymával, 160 kg vadhússal, 220 kg marhahússal, 300 kg sertéshússal, 400 kg burgonyával, 22 kg fűszerrel és 12 liter helyi bor hozzáadásával készült. A bogrács súlya 1801 kg lett, ami az eredetileg tervezett mennyiséget több mint 300 kilogrammal meghaladta. Az ételt szétosztották a rendezvény látogatói között, akik több mint 3500 adagot kaptak ebből a híres lendvai specialitásból.

Kép forrása: Facebook, készítője: mediaspeed.net


Lendavski bograč
Lendvai bogrács recept


Hozzávalók

10 személyre

- 70 dkg marhahús (oldalas vagy lapocka)
- 70 dkg vadhús (szarvas vagy őz)
- 70 dkg sertéslapocka
- 1,5-2 kg hagyma
1,5-2 dkg fokhagyma
- 5 dkg szalonna
- 10 dkg sertészsír
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 50 dkg friss paprika (zöld és piros)
- 1,5 kg burgonya
- 4 dl száraz fehérbor
- só, szemes bors és őrölt bors, babérlevél, csípős magyar paprika

 

Elkészítés

A zsiradékban aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, hogy illatos legyen, és a nagy darabokra (3-4 dkg darabokra) vágott szarvast. Pirítjuk, majd pároljuk egy kicsit.

Amikor a szaft elpárolgott, beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, enyhén megpirítjuk, és felöntjük vízzel. Addig pároljuk, amíg a vadhús félig megpuhul.

Ezután hozzáadjuk a szintén feldarabolt marhahúst, majd egy idő után a sertéslapockát és a kis kockákra vágott friss paprikát. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük.

Amikor a hús háromnegyed részben megfőtt, rátesszük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a burgonyát ellepje. Lefedjük a bográcsot.

Lassan pároljuk, úgy, hogy nem keverjük gyakran az ételt, mert a burgonyának egészben kell maradnia. Lassan főzzük, amíg megpuhul.

A vége előtt felöntjük a bográcsot a borral, és újra felforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon.

Az elkészült ételt egyenesen a bográcsból, mély cseréptálakban tálaljuk. Különösen ízletes, ha házi készítésű pereccel (vagy kenyérrel) kínáljuk.


 

Cím: Kranjčeva ulica 4, 9220 Lendava, Szlovénia
Honlap: Home - Lendava online (lendava-online.net) és Lendava Vabi (lendava-lendva.si)
E-mail: lendavaonline@gmail.com, tic@ztr.si
Telefonszám: +386 (0)2 578 83 90

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lendva MAGYARul: Lendva – Wikipédia (wikipedia.org)
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/


21 megjegyzés:

  1. Mennyi szuper érdekes infó 😍 szuper program lehet, és az étel is biztosan isteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper volt a hangulat, és a bograc is meglepóen finom volt! (Mondjuk kellőképpen ki is voltunk éhezve, az is igaz 😉)

      Törlés
  2. Huuu, ez szuper program és az étel is nagyon jól néz ki! 🥰 Imádom a bográcsban főtt ételeket🥰 /Vivi/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor neked is ott lett volna a helyed Vivi! Biztosan jól érezted volna magad te is! 🥰

      Törlés
  3. Az ilyen fesztiváloknak mindig annyira jó hangulata van, hogy az ember már attól is jól érzi magát, hogyha csak rágondol, vagy a tiedéhez hasonló posztokat olvas. Biztos remek lehetett a bogrács, és külön jó, hogy véletlenül akadtatok rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először picit rosszul érintett, mivel nem tudtunk azon az úton behajtani a városba és ott parkolni, ahol terveztük. De a szervezők segítőkészek voltak, illetve aztán a rendezvény hangulata minket is magával ragadott. A finom ételről és a pompás borról nem is beszélve. 🥰

      Törlés
  4. Nagyon jó programnak hangzik; plusz egy jó bogràcsozással sosem lehet mellé lőni☺️

    VálaszTörlés
  5. Ej, micsoda szuper program volt :) . Az étel pedig nem utolsó ahogy elnézem. A receptet külön köszönöm, minden ilyet imádok. :)

    VálaszTörlés
  6. Naa, ez a poszt nagyon nagyon érdekes volt. Szeretem a bográcsban készült kajákat, köszi a receptet. Tök érdekes, hogy ilyen fesztivál is van, meg a Bogrács fővárosa, köszi, hogy megmutattad. Nagyon tetszett. A képek is nagyon szuperek :3

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper program lehetett. A képek is magukért beszélnek. Jó volt olvasni a guinness rekordról is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól éreztük magunkat.
      Örülök, hogy tetszett, amit olvastál. 🥰

      Törlés
  8. Szerettem a bográcsban készült ételeket 😊 Ma már nem igazán kedvelem az ilyesmit. Nagyon jó kis program lehetett, örülök, hogy végül minden jól sikerült! A képek nagyon jók lettek☺️ Köszönjük a receptet, valakinek buztosan jól jön☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ez érdekes, mi történt, hogy ma már nem vagy oda a bográcsban készült ételekért?! 😯

      Törlés
  9. Bográcsos fesztivál a legjobb. Sajna eddig nem vettem részt, még nem is nagyon van erre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ezt sajnálattal hallom 😔 Pedig az ilyen rendezvények olyan jók...

      Törlés
  10. Szuper program lehetett. 🙂 Nem sűrűn veszek részt ilyesmiben, de legutóbb egy Tűz és füst nevű fesztiválon voltunk, ott volt bográcsozás. Egy élmény volt. 🥰

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!