2024. szeptember 25., szerda

oceanOrchids

Orchideafarm és trópusi kert




Prekmurje
Muravidék

A Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, amely 1920 előtt a történelmi Magyar Királyság részét képezte. A régió területének legnagyobb részét az Alsó-Mura-sík (Mursko-Prekmursko polje) foglalja el. Szlovénia hét fő országrészének, tájegységének egyike.
A régió magyar határral szomszédos településein, elsősorban Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él, akiket muravidéki magyaroknak neveznek.

 

Dobrovnik
Dobronak

Dobronak (más néven: Lendvavásárhely) Szlovénia észak-keleti részén, a Pomurska régióban található, a magyar-szlovén határ közelében. A település fő látványosságai az Orchideafarm, a Bakonaki-tó és az azt körülvevő Energiapark.

 

oceanOrchids
Orchideafarm

Közép-Európa egyetlen orchidea farmja Dobronakban található. A 4 hektáros, saját termálkútból fűtött üvegházakban a Phalaenopsis típust termesztik, szebbnél szebb, különböző szín- és mintavariációban. Mivel az orchideák szaporításához laboratóriumi körülmények szükségesek, a virágokat egyéves palántákként, két kis levélkével szerzik be Hollandiából vagy a Távol-Keletről. A 160 féle orchidea számára speciális trópusi körülményeket biztosítanak. Évente csaknem kétmillió tövet adnak el belőlük.













Megtudhattuk azt is, hogy néhány lehetetlen színű (pl. világoskék) orchidea, miután megvettük a boltban, hazavittük, dédelgetjük őket, és mégis a következő virágzáskor fehérek lesznek, az azért van, mert eladás előtt színezett vízzel locsolják őket!!



tropskiVrt
Trópusi kert

A vállalat termelési területe mellett található az 1500 négyzetméteres őserdő, ahol közel 400 növényfajta több mint 900 egzotikus példánya látható. Két tó és egy nagy vízesés is tartozik a farmhoz. A trópusi kertben nemcsak orchideák láthatóak: a kávétól a vanílián, borson, ylang ylangon, papayán, mangón, avokádón át az ananászig, számtalan, ezen az éghajlaton szokatlan növény is megél.



























VIDEÓ!!!

A boltban számtalan orchidea mellett kaspók és más, a virág tartásához és ápolásához szükséges termék is megvásárolható. A belépőjegy egy része levásárolható.


Cím: Dobronak 115 E, 9223 Dobrovnik-Dobronak, Szlovénia
Honlaphttps://oceanorchids.si/
E-mailinfo@oceanorchids.si
Telefonszám: +386 (0)2 573 73 05
Belépődíj: van, melynek egy része levásárolható

 

Orchideák
Orchideen Welt – Gargazzone, Olaszország
Királyi Botanikus Kert – Peradeniya, Srí Lanka

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Dobronak MAGYARul: Dobronak – Wikipédia (wikipedia.org)
Dobronak MAGYARul: Dobronak község | Muravidek.re
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/
Muravidék MAGYARul: Muravidék – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép hely lehetett. :) Csodásak, nagyon szeretem a növényeket! ♥

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek a virágok, imádom a trópusi kertet is! Nagyon szép képeket készítettél! Mindig olyan érdekes helyeket ajánlasz, nagy köszönet érte! 🥰

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!