2024. szeptember 12., csütörtök

Lendavski grad

Lendvai vár



Prekmurje
Muravidék

A Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, amely 1920 előtt a történelmi Magyar Királyság részét képezte. A régió területének legnagyobb részét az Alsó-Mura-sík (Mursko-Prekmursko polje) foglalja el. Szlovénia hét fő országrészének, tájegységének egyike.

A régió magyar határral szomszédos településein, elsősorban Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él, akiket muravidéki magyaroknak neveznek.

 

Lendava
Lendva

Lendava (magyarul: Lendva) a Muravidék és a szlovéniai magyarok központi települése Szlovénia észak-keleti részén, a Pomurska régióban található, a magyar-szlovén határ közelében. A település a Lendva-patak partján, a város fölé magasodó Vár-, és Szőlőhegy nyugati lábánál fekszik. Nevét a folyóról kapta, amelynek elnevezése a szláv lendava (= ugar, parlag) szóból származik.

A Muravidéki öt vár közül az egyik Lendván található.

 

Lendavski grad
Lendvai vár


Története

A történészek nem zárják ki annak valószínűségét, hogy a mai lendvai várkastély helyén már a XII. század előtt is erőd állt. (Alsó)Lendva várát 1272-ben említik, mely ekkor a Hahót nemzetségé. A Hahót nemzetség, a későbbi alsólendvai Bánffy család szinte három évszázad során a legtekintélyesebb magyarországi főúri családok egyike volt.

A középkori város fejlődése is a Bánffy család nevéhez fűződik. I. Lajos magyar király 1366-ban Szent Simon és Judás napjára (október 28-ra) vásárjogot adományozott Alsólendvának, ugyanazon jogokkal és jelleggel, mint például Buda városának. VI. Bánffy Miklós lelkes híve volt Mátyás királynak, aki a családot 1477-ben az örökös grófok sorába emelte. Mátyás király 1474-ben VI. Bánffy Miklóst küldte el Nápolyba jegyeséért, Beatrixért. A nápolyi királykisasszony és kísérete, amelynek tagja volt Mátyás király édesanya, Szilágyi Erzsébet is, 1474. november 24-én az alsólendvai várban szálltak meg. Később Mátyás király maga is járt Lendván, 1480. augusztus 28-szeptember 4. között táborozott itt egy szlavóniai hadjáratra készülve.

A mohácsi csatát követő időszakban Alsólendva várának még fontosabb szerep jutott. A várost és a várat a törökök rendszeresen támadták, azonban az alsólendvai vár sosem került török kézre!

A Bánffy család kihalása után a lendvai birtokot nőági leszármazás révén a Nádasdyak örökölték.

A XVI-XVII. században a reformáció egyik fontos szellemi központja volt nyomdával, híres prédikátorokkal. 1574-ben itt adta ki Rudolf Hoffhalter Kulcsár György lutheránus lelkész Postilláját.

A XVII. század végén a település az Esterházy grófok birtokába került. Az Esterházyak az adományként kapott várat I. Lipót király iránti hálából „L” alakúra építették át.

A várfalat a hatalmi szervek 1947-ben lebontatták. A vár épületét a jugoszláv hadsereg a két háború közötti időszakban laktanyának használta, majd a második világháború után általános iskola működött benne.




Kiállítások

1973-tól a várkastélyban a Lendvai Galéria és Múzeum (Galerija-Muzej Lendava) intézménye működik. Több állandó és időszaki kiállítás kapott helyet benne.

Elsőnek érdemes megnézni a magyarul is elérhető kb. 10 perces filmet, mely Lendvát és a várat mutatja be.


Utána (a tömeget elkerülendő) felmentünk a padlástérbe, és onnan jöttünk lefelé.



Padlásgaléria

1973 óta minden évben megrendezik a Lendvai Nemzetközi Művésztelep elnevezésű rendezvényt, ahol számos művész találkozik és alkot. Általában az itt készült munkák tekinthetők meg a padlásgalériában, a tetőtérben.








A vár emeleti termeinek ablakaiból remek kilátás nyílik a városra és a Szent Katalin templomra.


Zala György emlékszoba

Ez a terem az Alsólendván született szobrászművésznek állít emléket. Zala György a századforduló egyik legismertebb és legtevékenyebb szobrászművésze volt, akinek modellt ült még Ferenc József és felesége Erzsébet is. A magyar történelem számos hősi és tragikus pillanatát, személyiségét megformázta. Legismertebb szobrai a Hősök terén láthatóak.





Néprajzi gyűjtemény

A néprajzi kiállítás a muravidéki magyarság kulturális örökségét mutatja be több témakörön keresztül.
























Gálics István emlékszoba

A Gálics István emlékszobában közel 400 lepke és számos más rovar tekinthető meg a világ számos tájáról, melyek a művésznek főleg ihletként szolgáltak. Gálics István grafikus, fametsző volt.











Vár a vártán

A „Vár a vártán” című állandó történelmi kiállítás azon várak történetét mutatja be, melyek Európa védőbástyái voltak a török hódítás idején.






Ideiglenes kiállítások

Néhány emeleti teremben ideiglenes festmény kiállítás, lent a pincében pedig fém szobor kiállítás volt látható.







 
VIDEÓ!!!

Cím: Banffyjev trg-Bánffy tér 1. 9220 Lendava-Lendva, Szlovénia
HonlapHome - Lendava online (lendava-online.net) és Lendava Vabi (lendava-lendva.si)
E-mailinfo@gml.si
Telefonszám: +386 (0)2 578 92 60

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lendva MAGYARul: Lendva – Wikipédia (wikipedia.org)
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/
Muravidék MAGYARul: Muravidék – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok.

  


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!